Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț, relaxat, astăzi, într-o conferință de presă atipică, printre actori. De obicei foarte sobru (spre deosebire de omologul său de la Roman, de exemplu), Dragoș Chiti ca prezentat proiectul ”Dar…ce-ați crezut?”, un eveniment cultural care va avea loc în prima din Zilele Orașului Piatra Neamț, 23 iunie 2016.
”Astăzi, în sala de consiliu a municipiului Piatra Neamț are loc un act de cultură. După cum știți, a spus primarul de Piatra Neamț, Dragoș Chitic, noi nu jucăm teatru, dar colegii mei de aici, actori, o fac”, a debutat Dragoș Chitic cu o replică reușită, dar care, probabil, va fi speculată până la alegerile din 5 iunie.
”Primăria susține tinerii actori de la teatrul Tineretului. Vorbim despre o piesă cu premiera la Zilele Orașului, pe 23 iunie. Putem ruga actorii să țină mai multe spectacole, în funcție de solicitări. Mă bucur că și colegii mei din CL au înțeles că merită cultura. Ne mândrim, au jucat aici actori celebri și vrem să aducem cât mai mult public. Dar … ce-ați crezut? Va va fi o surpriză plăcută pentru spectatori”, a încheiat, la fe inspirat, Dragoș Chitic.
Despre proiect și piesă:
Dar… ce-ați crezut?!
– un spectacol produs de Fundația Culturală „Ion Coman” și finanțat de Municipiul Piatra Neamț –
Sâmbătă (28 mai a.c.) şi duminică (29 mai a.c.), de la ora 19.00, la Sala Studio „Corneliu-Dan Borcia“ a Teatrului Tineretului, va avea loc vizionarea spectacolului Dar… ce-aţi crezut?! după Nadejda Ptușkina, în traducerea Elvirei Rîmbu. Spectacolul, realizat de Tudor Tăbăcaru, are în distribuție pe Maria Hibovski, Aida Avieriţei, Cristina Mihăilescu și Andrei Merchea Zapotoţki.
După cum o recomandă critica de specialitate, Nadejda Ptuşkina (Eugenia Remizova, n. 1949) este cel mai jucat autor din dramaturgia rusă contemporană, pe scenele internaţionale, beneficiind de numeroase traduceri. De asemenea, ea este activă şi ca regizor de teatru şi film. Până în prezent, a scris peste 70 de piese, 40 dintre acestea fiind reprezentate pe scene din Europa, China, Japonia, Israel. Accesibilitatea şi tandreţea relaţiilor umane sunt principalele atribute care motivează marele succes la public al pieselor sale.
Aida Avieriţei, Andrei Merchea Zapotoţki, Cristina Mihăilescu, Maria Hibovski (de la stânga la dreapta)
Piesa cu cele mai multe reprezentaţii din dramaturgia sa (cu titlul original În timp ce ea murea…) este cea montată în cadrul proiectului cultural „Piatra Neamţ susţine tinerii actori profesionişti de la Teatrul Tineretului”, promovat de Fundația Culturală „Ion Coman” și finanțat de Municipiul Piatra Neamț. Acest text a stat la baza unui spectacol care s-a jucat mai mult de 10 ani la Teatrul de Artă din Moscova.
Pulberea râsului care se ridică de pe fiecare pagină a piesei s-a lăsat peste lumea construită pe scena TT. Un râs inteligent acompaniază drame de familie, rezolvate în cel mai fericit chip. Contextul favorabil, care îmbrăţişează, deodată, două femei trăind în orizontul bătrâneţii şi al morţii, odihneşte compensator şi spectatorul. Înfăşurat în falduri largi de situaţii comice şi banalităţi cotidiene, mesajul piesei se instituie delicat, dar profund. Pe de o parte, gândul la moarte ne ajută să dăm sens vieţii, iar pe de alta, sentimentul împlinirii existenţiale (în acest caz, prin familia extinsă) alungă angoasa morţii şi nutreşte viaţa.
Raluca Naclad,
consultant artistic TT,
preşedinte Fundaţia Culturală „Ion Coman“