– Domnule deputat, au fost voci care, în aprilie, v-au prezis plecarea la alt partid, altele care – şi aici, clar nu s-a confirmat -v-au văzut candidat la Primăria Roznov. Şi mai ales, voci care spun că UNPR nu mai există…
– Să le luăm pe rând: nu am plecat la alt partid, şi nici nu ştiu de ce ar fi trebuit să plec. La vremea când am plecat din PP-DD, partidul începuse să se dezintegreze şi din interior se vedea foarte bine acest lucru. De altfel, aş putea spune că am fost unul dintre cei care dat startul fuziunii cu Uniunea Naţională pentru Progresul României, pentru că, până la urmă, ce am gândit eu, la nivel individual, s-a dovedit a fi o gândire colectivă, o soluţie. Doi: candidat la Roznov. Oare? Nu cred că m-aţi auzit pe mine vreodată să-mi manifest interesul pentru Primăria Roznov, din această postură, de candidat. Dacă e aşa, de ce nu Dumbrava sau Săvineşti? Nu, nu m-am gândit să candidez la alegerile locale. Niciodată.
– Alţi colegi parlamentari au făcut-o…
-E treaba lor, nu a mea. Să revenim la UNPR. De ce să nu existe? Întotdeauna marile partide au avut probleme în interior, ele se văd mai bine pentru că şi interesul pentru aceste partide este mai mare. Ce s-a întâmplat la UNPR Neamţ, într-o perioadă s-a întâmplat şi alte filiale locale, oamenii vin, pleacă, partidul rămâne. Şi UNPR trebuie să rămână, pentru că este expresia voinţei naţionale a românilor, este echilibrul între cei doi poli, de dreapta şi de stânga, echilibru pe care, nu demult, îl asigura UDMR. Spun asigura între ghilimele. Noi nu facem compromisuri cu poporul român, suntem un partener loial atunci când am declarat acest lucru.
-Aşadar, în doi ani, şi deputat şi general. Când, foarte tânăr fiind, evident, mai tânăr ca acum, aţi pornit cariera militară, în Miliţie, apoi Poliţie, v-aţi gândit că veţi ajunge general?
-Doamnă, toţi militarii visează să ajungă generali, şi toţi fotbaliştii debutanţi să fie atacanţi la Barcelona. Pentru mine a fost o muncă titanică. Întotdeauna e muncă titanică pentru cel care startul nu egal cu a celorlalţi. Eu provin dintr-o familie care nu avut de-a face cu munca militară, o familie fără pile şi cunoştinţe sus puse, oameni muncitori şi cinstiţi, care şi-au câştigat pâinea de la pământ. Nu a fost deloc uşor, n-am visat cu ochii închişi. Fiecare grad a avut în spate o lume: carte, muncă şi, mai ales, corectitudine. Zile, şi de multe ori, nopţi, disciplină, pentru că aceasta este unul din atributele carierei militare.
-Ştiţi ce se spune despre poliţişti, că de multe ori, intransigenţa lor nu e justificată. Mai ales la Rutieră…
-Ştiu, şi nu cred că este coleg să nu ştie. Intransigenţa este lege. Nu trebuie să fi băiatul rău din maşina Poliţiei, dar nici băiatul bun, uşor de păcălit. Apoi, nici nu vorbim de aceşti termeni. Vorbim de lege.Eu am respectat-o, altfel nu ajungeam general.
-Vreţi să spuneţi că nu aţi încălcat-o niciodată?
-Niciodată voluntar. Toţi greşim, poate şi eu am greşit, însă niciodată nu am pornit cu gândul să eludez legea.
– Şi totuşi, ceva care să umanizeze activitatea dumneavoastră de poliţist, dar care să fie, măcar uşor, pe lângă lege…
-Da, există, dar sper să fie prescris. Eram de serviciu de noapte, nu spun unde, undeva în Neamţ, oricum. Nu prea erau maşini atunci, aşa ca acum. Astfel că apariţia unui autoturism care gonea cu peste 100 şi ceva la oră, în noapte, în localitate, şi gata gata să nu oprească după ce am plecat după el, cu semnale luminoase şi sonore, evident că ne-a ridicat un mare semn de întrebare. Pentru că, trebuie să vă spun, niciodată nu ştii la ce te poţi aştepta. Însă pe bancheta de spate, o femeie se chinuia să facă resuscitare soţului său. Fugeau la Urgenţă. Ne-am urcat în maşina Poliţiei, am condus în faţa autoturimului, tot cu viteză mare, şi am plecat la Spital. Evident că n-am amendat pe nimeni. Ba chiar m-am şi interesant de bătrân, de, pe atunci mi se părea bătrân… scăpase!
-Ei, aveţi o pană din aripa de înger acolo… .Revenind la politică. Ce urmează?
-Deocamdată, alegerile locale. Avem oameni buni, şi, nu ştiu cum s-au triat, dar toţi sunt intreprinzători, muncitori, oameni care doresc să facă ceva bun pentru comunitate. Vreau să le spun, asta, dacă vreţi dumneavoastră să publicaţi şi partea asta, că eu, deputatul UNPR Constantin Moisii, prim-vicepreşedintele UNPR Neamţ, îi susţin în toată campania, şi îi voi susţine în toate proiectele pe care le vor promova spre binele comunităţii.
- Data şi locul naşterii: 30.11.1952, Com. Săvineşti, Jud. Neamţ
- Stare Civilă: Căsătorit, doi copii
- 1967 – absolvit şc. generală
- 1970 – absolvit şc. profesională de chimie
- 1975 – absolvit Liceul cu Diplomă de Bacalaureat
- 1981 – absolvit şc. de ofiţeri activi a M.I.-pol.rutieră
- 1996 – absolvit Facultatea de Drept Iaşi cu diplomă de licenţă
- 1998 – absolvit cursurile de management în domeniul poliţiei rutiere
- 1970 – 1978 – operator chimist – Arpechim Săvineşti
- 1978 – 1981 – elev şc. de of. M.I.
- 1981 – 2005 – ofiţer activ la I.P.J. Neamţ
- 2012 – consilier local la Con. Local al Com. Săvineşti, jud. Neamţ din partea PP-DD
- Ordinele militare cl. I, II, III.
- General în rezervă