Fie neamț, chinez,hindus,
Omul din maimuță vine
Gh.A.M.Ciobanu-bine
Știm, se trage din Larousse…
în 925
a venit pe lume
un om
cu renume
pentru noi-romașcani
mândri că-i suntem
contemporani.
Eseist, publicist,
enciclopedist,
sufletist,
al cuvântului artist,
la care apelăm,
ne informăm, căutăm,
și găsim bunătate,
sinceritate,
oferită cu bucurie
și modestie…
Poate că a fost
voia Domnului
ca luna
cu Ziua Orașului
să ni-l aducă în dar,
în Romanul
sexacentenar…
LA MULȚI ANI! așadar
Și-i mulțumim
azi, când
îl sărbătorim.
Al cetății brand
să fie prezent
cu noi, în martie,
în tot anul
și pe mai departe, al nostru
Ctitor de carte:
Gh.A.M.Ciobanu!
Viitorul profesor s-a născut în familia lui Alexandru (zidar) și a Mariei (casnică). A urmat școala primară gimnaziul și liceul (Roman Vodă) în orașul natal. După bacalaureatul susținut în Sighișoara (în timpul refugiului în anii celui de-al Doilea Război Mondial și admiterea în învățământul universitar, pe fondul lipsurilor materiale și-a întrerupt studiile și s-a încadrat în învățământ, după care a reușit totuși să absolve cursurile Facultății de Drept din Iași – la fără frecvență. A efectuat în perioada 1949–1951 stagiul militar la o unitate de vânători de munte, la Vălenii de Munte. Nu a profesat niciodată în magistratură, dar a continuat să predea între 1945–1985. A intrat în învățământ ca suplinitor începând de la școala care aparținea de Liceul Roman Vodă și, a continuat cu Gimnaziul și Seminarul Franciscan din Hălăucești, județul Iași (1945–1948), Școala de Muzică și Arte Plastice Roman(1959–1972), Liceul Roman Vodă (1960–1985), Liceul Agricol Horia. După 1989 a mai predat încă un deceniu la Institutul Teologic Franciscan și Seminarul Ortodox din localitate, până în 2002[ (în total 6 decenii de activitate didactică). S-a dovedit a fi un cadru didactic, apreciat pentru erudiție, pregătire profesională și metodică.
În perioada în care a predat la Hălăucești a cunoscut-o și pe viitoarea sa soție – profesoara de geografie Elena Dascălu din Fălticeni, cu care s-a căsătorit în 1954.
Condițiile existente de după război, au făcut ca profesorul să ajungă să predea noțiuni de la matematică la filozofie, trecând ulterior prin etică, estetică șisociologie mitologie, hermeneutic, drept, economie, psihologie, filozofie, istoria muzicii, istoria artelor plastice, logică, organizare și legislație statistică. (sursa: Wikipedia)
