Trecută prin domniile unor figuri excepționale ale României și mai departe de granițele ei (Petru I, Ștefan cel Mare), Cetatea Neamțului, una dintre cele mai întărite sisteme de apărare ale statului medieval moldovenesc, a ajuns, în Consiliul Județean Neamț, motiv de dribling politic. Cel puțin doi consilieri și, probabil, armatele din spatele lor, vor trecerea ei direct la Primăria Târgu Neamț, din aria de administrare a Consiliului Județean Neamț. Dacă și ce interese sunt, se va vedea.
Inițiativa a aparținut, în 2015, cel puțin oficial, consilierului PDL, devenit independent, Mircea Pintilie, care este tot din Târgu Neamț și care a construit o casă undeva sub Cetate. El a depus un proiect de hotărâre prin care a cerut Legislativului să se debaraseze de Cetate și s-o preia primăria din Târgu Neamț. Trebuia urmate câteva proceduri legale care să aducă proiectul în dezbatere, în plenul CJ. Nu au fost îndeplinite, întrucât, zice el, ”organele nu și-au făcut datoria” și astfel, proiectul a devenit caduc.
Supărat că între timp, alt consilier județean, coleg de-al său, a inițiat un alt proiect pe aceeași temă, care, de data aceasta, a intrat în dezbatere, Pintilie a acuzat că s-a realizat acest lucru pentru că și consilierul respectiv – Vasile Nica – și primarul de Târgu Neamț, sunt din același partid, PSD.
Deși precizările erau inutile, întrucât proiectul din 2015 era expirat, Mircea Pintilie le-a făcut în plenul ședinței de Consiliu Județean Neamț, de joi, spunând, cumva pe bună dreptate că el își retrage proiectul său.
”Acest proiect va continua dar conform termenelor legale”, a spus Nica. ”Așteptăm un răspuns de la euro-parlamentarul Mircea Diaconu care are un material la Consiliul Europei privind obiectivele culturale, pentru că nicăieri nu este prevăzută interdicția de a trece dintr-un patrimoniu public, într-unul local”.
Întrucât proiectul a intrat deja în zona politicului, o idee mai bună a avut-o Adrian Bourceanu (PSD), care a propus să-l supună dezbaterii publice. Dincolo de bâlciul care s-a creat în CJ, oarecum stopat de președinta Emilia Arcan (”pînă nu voi avea toată documentația legală pe masă, nici nu vreau să aud de acest proiect”), amintim că ”Domnitorul Ștefan cel Mare (1457-1504) a înțeles cel mai bine necesitățile construirii de clădiri fortificate pentru a apăra Principatul Moldovei de atacurile turcilor, tătarilor, ungurilor sau polonilor. Considerând că Cetatea Neamț nu este suficient întărită pentru a rezista atacurilor inamicilor Moldovei, în răgazul dintre Bătălia de la Podul Înalt (ianuarie 1475) și Bătălia de la Valea Albă (26 iulie 1476) el a poruncit supraînălțarea zidurilor cetății cu circa 6-7 m și construirea de creneluri și ferestre înguste, prin care apărătorii cetății puteau să supravegheze și să lovească dușmanii”(sursa: Wikipedia).