Numai în 3 luni ale anului 2015, la nivelul I.P.J Neamț au fost sesizate un număr total de 164 fapte penale privind violența în familie. Dintre acestea, un nr. de 67 fapte au fost comise în mediul urban, iar 97 fapte în mediul rural.
Pe genuri de infracțiuni statistica se prezintă astfel:
lovire sau alte violențe: 88 fapte – 27 comise în mediul urban
– 61 comise în mediul rural;
– 71 fapte comise la domiciliu;
– 17 fapte comise în locuri publice;
– 80 autori barbati;
– 10 autori femei:
– 45 fapte comise asupra soțului/soției; 14
comise asupra concubinului; 4
Potrivit unui comunicat de presă al Direcției pentru protecția Copilului Neamț, 650 de copii au fost abuzați în 2015.
Specialiștii Serviciului de Prevenire și Intervenție Rapidă în Cazuri de Abuz, Neglijare, Exploatare din cadrul DGASPC Neamț au instrumentat pe parcursul anului 2015 650 de cazuri de abuz asupra copiilor. Numărul sesizărilor primite a fost în creștere comparativ cu 2014, cînd au fost 611 cazuri de maltratare a copiilor.
Ca și în anii anteriori, și în 2015 au predominat cazurile de neglijare, fiind peste 200, dar au fost și 100 de cazuri de abuz emoțional, peste 50 de situații de abuz fizic precum și 30 de cazuri de abuz sexual. În toate situațiile, specialiștii Serviciului Abuz au acordat servicii sistemice (evaluare, consiliere psiho-socială, consiliere juridică) în colaborare cu autorităţile locale şi cu sprijinul resurselor comunitare. De asemenea, au fost propuse 53 de măsuri de protecție specială dintre care 28 au fost reprezentate de plasamente în servicii de tip rezidențial, 4 plasamente familiale, 15 plasamente la asistenți maternali profesioniști și s-au instituit 6 măsuri de supraveghere specializată în familie. Pe parcursul anului 2014 s-au instituit 45 de plasamente în regim de urgență.
Pentru a preveni toate aceste situații, pentru a conștientiza copiii asupra drepturilor pe care le au dar și pentru a responsabiliza părinții sau membrii comunităților asupra riscurilor abuzului, DGASPC a organizat pe parcursul anului trecut numeroase campanii de prevenire și informare. Astfel, în noiembrie a fost organizată o acțiune de prevenire și conștientizare a traficului de persoane la Complexul de servicii „Ion Creangă” la care au participat 36 de copii și 10 instructori de educație. În iulie au avut loc 2 acțiuni de conștientizare a traficului de persoane, desfășurate în cadrul Taberei de cercetași „Șoimii Neamțului”, organizată în comuna Tarcău, la care au participat 2 grupe a câte 20 de adolescenți din unitățile de învățământ din Neamț. Pe 21 mai, în cadrul Zilei internaționale a copilului dispărut și exploatat sexual a avut loc la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț o activitate de prevenire a traficului și exploatării copiilor la care au participat 150 de elevi.
„Toate aceste activități și-au atins scopul pentru că s-a constatat pe parcursul anului trecut o mai mare implicare a comunității în sesizarea cazurilor de abuz. Oamenii au devenit mai responsabili iar acest lucru i-a făcut mai atenți la nevoile copiilor din jurul lor. Din păcate însă, aceste aspecte sunt singurele pozitive, întrucât este vizibil că avem un număr mult prea mare de situații de maltratare a copiilor. Este trist pentru că mulți adulți nu înțeleg ce consecințe dramatice pot avea greșelile lor. Copiii au nevoie de iubire, de grijă, atenție și respect pentru că doar astfel pot păși cu încredere în viitor. Pentru 2016 le doresc tuturor copiilor să aibă parte de ocrotire și dragoste părintească iar adulților să își asume cu responsabilitate rolul de părinți și să conștientizeze că măsura trecerii noastre pe pământ este dată de copii“, a declarat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.