Mariana OLTEAN TUDOSE
Adunarea Generală a Acționarilor și Consiliul de Administrație a CMI Urban SA, societate a Consiliului Local Piatra Neamț, s-au grăbit, astăzi, să întărească decizia CA luată săptămâna trecută, cea de intrare în insolvență a Urbanului. Dimineață au venit agamanii, la prânz CA, s-au cerut acte, dosare, grabă mare pentru a ajunge cât mai repede la Tribunalul Comercial. Unii consilieri erau chiar supărați că presa a avut acces la unele documente, unde doar mărimile lor pot să aibă, deși nu sunt nici pe departe clasificate.
Așadar, în numai un trimestru, două societăți ale Consiliului Local Piatra Neamț – Perla Invest și CMI Urban au fost puse pe chituci. Cauza principală este, cel puțin ca pretext, datoriile de 11 milioane de lei pe care le are Urbanul, circa 95% chiar către acționarul principal, Primăria Piatra Neamț, care a stabilit o redevență anuală imposibilă, din venit, și nu din profit, cum ar fi fost normal.
Cine va da, totuși socoteală, de ceea ce s-a întâmplat cu activele Urbanului în ultimii ani, unde au dispărut, până anul trecut, spații comerciale, terenuri, serele, unele servicii contractate?
Ne-am fi așteptat, așa cum s-a promis de către primărie săptămâna trecută, să se formeze o comisie mixtă și profesionistă de la CMI și Primărie, care să evalueze, în paralel, variantele propuse: Cât costă insolvența (interesant va fi ce firmă se va ocupa de această insolvență) și cât costă soluțiile propuse de executivul societății, de exemplu, ca Primăria să plătească, la rândul ei, datoriile către Urban, ceea ce ar compensa mult din pierderi și ar lăsa societatea pe linia de plutire.
A fost sau nu rea voință? Rămâne de văzut, precizăm doar un exemplu: de la Urban s-au luat doi ”morți” – Sala Polivalentă și Mall Forum Center și s-au predat către Locativ Serv. Interesant este că în timp ce Urbanul era jumulit de Primărie prin contractul de administrare a celor două obiective, Locativ Serv este iertat în noul contract de o sumedenie de costuri pe care CMI le-a plătit cu vârf și îndesat.
De ce s-a cerut cu atâta grabă insolvența acum și nu când societatea avea datorii duble?
O scurtă comparație financiar-contabilă arată astfel:
În luna iulie 2014, datoriile societății însumau 22 milioane de lei, ponderea lor fiind redevența către acționarul majoritar, Primărie. La aceeași dată, societatea avea de încasat, pentru servicii facturate de la diverși clienți, inclusiv investiții realizate, 2.602.007 lei.
Comparativ, valoarea creanțelor de încasat la 12.11.2015, este de 2.091.278 lei.
Datorii la 16.07.2014
Valoarea totală a datoriilor erade 25.975.481 lei, structurate astfel:
- Furnizori de diverse materiale plus investiții 2.530.542 lei;
- Drepturi de personal și protecție socială + garanții 852.020, din care au rămas datorii la 12.11.2015 doar 394.533 lei. Această micșorare se datorează în primul rând faptului că o parte din garanții au fost restituite și TVA ul restant a fost achitat, în prezent, fiind numai suma curentă.
Impozite și taxe locale
La data de 16.07. 2014, vaoarea impozitelor și taxelor locale era de 18.699.751 lei, datorie ce se compunea în principal, din redevența stabilită de acționarul majoritar, Primăria municipiului Piatra Neamț. Este vorba despre datoriile pe care societatea Urban trebuia să le achite pentru serviciile concesionate. Din totalul acestei sume, redevența în valoare contabilă este de 7.584.733 lei, la care s-au calculat de către Primărie majorări și penalități de întârziere de 8.465.532 lei.
”Legal este, dar nu este firesc”, spune expertul financiar.
În legărtură cu această redevență, la o analiză pertinentă se poate constata că acastă sumă stabilită ca un procent din venituri realizate ale serviciilor cesionate, nu are fundamentare economică justă. Potrivit expertizei economico-financiare, nu s-a ținut cont de costurile certe care trebuia să le facă societatea pentru realizarea de veniturile încasate, ceea ce din capul locului, era o pierdere. Din 1999 încoace, de când sunt cesionate aceste servicii, singurul an în care s-a luat în calcul costurile efectuate de societate este anul 2015, când redevența anuală a fost scăzută la 12 mii lei pe an.
De altfel, redevența pe care Primăria Piatra Neamț o aplică Urbanului, este,potrivit Asociației Administrațiilor de Piețe din România, cea mai mare cerută unei societăți de astfel de profil.
Bugetul de stat – 2.432.455 leidatorii la 16.07.2014; la data de 12.11.2015, mai erau datorii în valoare de 245.266 lei.
Comparând toate datoriile la 16.07.2014 cu cele de la această dată, se poate constata se poate constata o scădere substanțială a acestora, la jumătate, fapt ce duce la concluzia clară că managementul firmei în această perioadă este în parametri economico-financiară de calitate superioară. (Raport Expertiză contabilă)