6 C
Piatra Neamț
vineri, martie 1, 2024

Pictorul Aurel Băeșu, propus cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț

Politică

Schema lui Carabelea nu a funcționat astăzi: Viceprimarul Alin Lehăduș rămâne pe funcție!

În spațiul public se știe că primarul Andrei Carabelea a fost profund deranjat de declarațiile viceprimarului Alin Lehăduș, pe care le-a considerat ofensatoare. Imediat după aceste declarații, au fost găsite pretextele administrative pentru care Lehăduș nu mai corespunde ca viceprimar.

Delegație nemțeană, prezentă la semnarea contractului de lucrări pentru cel mai mare spital de urgență al Moldovei

Contractele pentru construirea celor două spitale regionale Iaşi şi Cluj, cu bani din PNRR, au fost semnate ieri, la Guvern.

Senatorul Sorin Lavric(AUR) vrea președinția Consiliului Județean

Senatorul AUR, Sorin Lavric, și-a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, candidatura în cursa pentru președinția Consiliului Județean Neamț, din...

Primarul de Roznov a trecut la PSD! Îl susțin cu toată tăria pe Daniel Harpa, pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț!

Lovitură grea pentru PNL Neamț, care pierde un primar important, Vasile Pavăl de la Roznov, care a ales tabăra PSD și mai...
Consiliul Municipal Piatra Neamț va dezbate săptămâna viitoare, în ședință ordinară, acordarea titlului de cetățean de onoare post-mortem, pictorului Aurel Băeșu, decedat la Piatra Neamț pe 24 august 1928, la numai 32 de ani. Inițiativa vine în aceeași perioadă în care pe 30 octombrie, la Muzeul de Artă din Piatra Neamț, Cornel Agăleanu și Emil Nicolae vor lansa evenimentul creat de Lions Club, ”Aurel Băeșu – Album Documentar”, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Neamț.
Aurel_Baesu_-_Primavara
(foto: Aurel Băeșu, Primăvara)
”În general, artiştii consacraţi, maeştrii adică, sunt prezentaţi publicului prin albume standard, care comentează şi reproduc (selectiv) opera lor majoră. Valoarea e astfel semnalată din punctul cel mai înalt atins de protagonist, acceptată, validată şi, eventual, reinterpretată, de criticii / istoricii de artă. Detaliile, accidentele, ezitările sau ocolişurile din parcursul creaţiei sunt amintite (şi ele selectiv) doar ca puncte de sprijin, uneori ca simple curiozităţi, în cadrul unei demonstraţiei definitive, cu aspect academic. Iată un demers util şi binevenit în scopul întăririi poziţiei şi respectului pe care le-a dobândit arta în structura societăţii umane, după secole de efort.
doi-copii1(foto: Aurel Băeșu, Doi copii)
În cazul pictorului Aurel Băeşu, în completarea retrospectivelor care i-au reunit capodoperele pe simezele muzeale (1966 şi 2005 la Bacău, 1988 la Fălticeni), avem deja albumele semnate de Maria Dumitrescu (1968), Valentin Ciucă (1987) şi Gh. Macarie (2014). Toate au contribuit – cu nuanţările şi adaosurile fireşti, impuse de momentul apariţiei – la fixarea locului cuvenit artistului nostru în istoria artei româneşti. Pe de altă parte, această misiune fiind deja îndeplinită, am considerat că ar fi potrivit să răspundem interesului pe care amatorul de artă contemporan îl are pentru background-ul creaţiei (ori pentru aşa-numitele „zone secundare”), unde se presupune că s-ar ascunde niscaiva „mistere”. Astăzi se scrie şi se vorbeşte frecvent despre „secretele atelierelor”, deşi nu totdeauna expresia are acoperire în realitate. În fond, avem de a face cu detalii care privesc relaţia artistului cu sine însuşi (respectiv cu „eul creator”), cu familia şi prietenii, cu mediul social. Şi le găsim adesea într-un corpus de referinţe care, în albumele standard, este folosit şi citat, însă fără a i se acorda prim-planul.
În consecinţă, am realizat acest album documentar tocmai pentru a lumina direct rolul jucat de anumite elemente presupus particulare / marginale în configurarea operei lui Aurel Băeşu. Pentru asta am investigat arhive, colecţii muzeale şi private, biblioteci. Dacă se va observa şi proporţia de inedit pe care am adus-o, cu atât mai bine. Oricum, miza proiectului nostru constă în transmiterea convingerii că, dincolo de toate, artistul este / a fost şi el un om…” , scrie Cornel Agăleanu pe pagina sa de facebook. 
POSTĂRI

Mai multe articole

1 COMENTARIU

  1. Sint multumita de initiativa persoanelor competente care au facut sa nu ramina uitat,acest pictor f talentat ,ba mai mult ii da posibilitatea sa se faca mai bine cunoscut si tot odata apreciat.

Comments are closed.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Schema lui Carabelea nu a funcționat astăzi: Viceprimarul Alin Lehăduș rămâne pe funcție!

În spațiul public se știe că primarul Andrei Carabelea a fost profund deranjat de declarațiile viceprimarului Alin Lehăduș, pe care le-a considerat ofensatoare. Imediat după aceste declarații, au fost găsite pretextele administrative pentru care Lehăduș nu mai corespunde ca viceprimar.

Dimișcă, Poveste fără sfârșit…

LAURENȚIU DIMIȘCĂ Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț, vă invită să întâmpinați sosirea primăverii vizitând  expoziția „Poveste fără...

Daniel Harpa: Echipa PSD Neamț vă dorește primăvară frumoasă!

Dragi locuitori ai județului Neamț, echipa social-democrată vă urează cu prilejul zilei de 1 Martie ca toate visele să vă înflorească în...

Tânărul șofer din accidentul de azi noapte de la Petricani, nu a mai putut fi salvat

Cu tot efortul celor de la SMURD, deși i s-au făcut manevre de resuscitare și a fost transportat cu semne vitale la...

Un șofer beat a intrat cu mașina într-un stâlp la Bicaz

La data de 29 februarie a.c., în jurul orei 17:30, polițiștii din cadrul Sericiului Rutier-BDNE Bicaz au fost sesizați cu privire la...