1. Neamțul, lăsat la coadă de agenția de dezvoltare
”Joi, voi participa la Consiliul Național pentru agențiile de dezvoltare, participare cu drept de vot, pentru că prședintele de la Iași are interdicție să-și exercite mandatul”, a spus Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț. ”Mă interesează preența mea acolo și din punctul poziționării noastre pe aceste proiecte europene. Data trecută, după ce s-a bătut palma cu președinții de județ, Iași și Suceava au luat porțiile mari și noi am rămas pe ultimele locuri, indiferent dacă este vorba despre administrație sau proiecte private”.
2. Lucruri ”rămase sub preș”
”Am constatat, a reluat șeful CJ, de când am venit președinte interimar, că toată lumea s-a ocupat de sufragerie și mai puțin de bucătărie. Sigur că aici, la bucătărie mai miroase, ies aburi…în spatele acestor aspecte sunt niște lucruri care în Consiliu Județean, de ani de zile au fost lăsate așa, un control riguros nu a existat. Când o să facă autostrada care trece pe la Tg. Neamț, cine e atunci președinte, din kilometru în kilometru, să pună numele lui”, a precizat șeful CJ, făcțnd aluzie la panourile amplasate de fostul președinte Vasile Pruteanu, pe care scria ”Drum realizat de Consiliu Județean, președinte Vasile Pruteanu” . ”Sunt lucruri care au rămas sub preș. Sunt lucruri care te obosesc. O serie întreagă de aspecte au trenat, s-a considerat că este mai important să se dea prioritate la altele.
3. Inutilitatea păstrării unor obiective din patrimoniul public
”. Sunt bunuri în patrimoniul public al județului care pot fi vândute. Iată că prin acțiunile pe care le-am demarat – cum sunt cele privind vânzarea unor imobile la Bălțătești, în stațiune sau cel de pe strada ”Petru Rareș” – mă refer la bunurile de patrimoniu public, scotem din domeniul public și le trecem în domeniul privat, dacă ele nu au perspectivă în CJ”.
4. Un deceniu de documente incomplete
”Am găsit dcumente superficial completate, incomplete sau necompletate de 10 ani (protecția muncii)”, a spus Iacoban. În urm unui control efectuat de compartimentul de specialitate al CJ, în instituțiile subordonate, au fost găsite ”Mijloace de semnalizare și atenționare la obiective – 50% tehnica aflată sub tensiune, vorbim de curent electric, de exemplu Direcția pentru Protecția Copilului, acolo sunt copii, ei sunt dispuși să pună mâna. Același lucru referitor la stingerea incendiilor, instruirea angajaților și personalului. Paza și siguranța obiectivelor: la majoritatea obiectivelor paza nu există sau este făcută cu personal angajat în instituție, de exemplu, șofer sau bucătar. Legea spune clar că agentul de pază și securitate este o categorie aparte de salariați.”
5. Crâșme pe lângă așezămintele pentru copii
”La centrele unde sunt cazați copii cu probleme, existența unor societăți comerciale nu-și are locul. Cînd și-au cerut autorizarea de la Primărie, au făcut-o ca alimentație publică, între timp s-au transformat în baruri. Un loc ideal pentru unii copii mai mari de 14 ani care–și mai iau ”bomboane”. Am făcut sesizare la Poliția Municipală și Locală, inclusiv la d-na director DGPC Cristina Păvăluță, pentru verificarea și luarea măsurilor pentru a opri aceste activități de comerț care sunt amplasate fără a avea autorizație”.
6. Nici un responsabil la incendii
”Când am preluat mandatul de președinte interimar, am observat că la protecția muncii și stingerea incendiilor nu există nici o persoană responsabilă pe aceste segmente. M-am întrebat, dacă în Consiliul Județean este așa, cum o fi în alte unități?!
7. Directorii unor centre speciale… ”ar trebui rotiți”
”O serie de colegi ar trebui rotiți cum se făcea pe timpuri. Iată, ce constatăm: ieri la Ștefan cel Mare, am avut o discuție foarte ”elegantă” cu d-na director(…) o să venim cu suficiente argumente să vină și alții la conducere! Începând din 1 octombrie, toate programele de mentenanță pe tot ce înseamnă patrimoniu în județ, vor fi făcute prin CJ. De ani de zile se văruiește aceeași cameră. Programele de întreținere, curățenie și investiții se derulează prin CJ: tot ce înseamnă achiziție, murături, îmbrăcăminte, apă, le convine, sau nu, asta e! Vom avea prețuri la fel la cartofii de la Roman cu cartofii de la Bicaz. Avem direcție specializată, avem toată logisitica, avem tot ce ne trebuie”, a spus președintele Consiliului Județean.
8. Finanțările nerambursabile în sport: căutarea resurselor alternative
”Am avut două sesiuni de finanțare pe sport, dar vrea să precizez că unele sume în anii trecuți nu s-au justificat, Ar fi bine să se gîndească și la alte surse de finanțare pe anul viitor. Sunt pentru susținerea acestor activități, și le susțin, dar nu pentru voturi, ci pentru alte argumente: avem o sală a sporturilor mare, avem echipe de valoare”.
9. Uniformitatea recompenselor
”Dacă nu va exista un sistem de stimulare în sectorul bugetar, lucrurile nu vor fi în regulă. Dacă vreau să dau un stimulent cuiva pentru că s-a deplasat undeva și a făcut o discuți informală, nu pot. Cei care lucrează în sectorul bugetar au nevoie de o pârghie care să le dea voie să se nuanțeze la remunerație. Să dai posibilitatea unui conducător dintr-o institție publică să-i stimuleze pe cei care merită”.
Conferință de presă
Constantin Iacoban,
Președintele Consiliului Județean Neamț
4 septembrie 2015