6 C
Piatra Neamț
vineri, martie 1, 2024

In memoriam Viorel Tudose

Politică

Schema lui Carabelea nu a funcționat astăzi: Viceprimarul Alin Lehăduș rămâne pe funcție!

În spațiul public se știe că primarul Andrei Carabelea a fost profund deranjat de declarațiile viceprimarului Alin Lehăduș, pe care le-a considerat ofensatoare. Imediat după aceste declarații, au fost găsite pretextele administrative pentru care Lehăduș nu mai corespunde ca viceprimar.

Delegație nemțeană, prezentă la semnarea contractului de lucrări pentru cel mai mare spital de urgență al Moldovei

Contractele pentru construirea celor două spitale regionale Iaşi şi Cluj, cu bani din PNRR, au fost semnate ieri, la Guvern.

Senatorul Sorin Lavric(AUR) vrea președinția Consiliului Județean

Senatorul AUR, Sorin Lavric, și-a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, candidatura în cursa pentru președinția Consiliului Județean Neamț, din...

Primarul de Roznov a trecut la PSD! Îl susțin cu toată tăria pe Daniel Harpa, pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț!

Lovitură grea pentru PNL Neamț, care pierde un primar important, Vasile Pavăl de la Roznov, care a ales tabăra PSD și mai...

De actualitate:

KITSCH-UL

Nu mă refer – şi o spun din capul locului – la hitsch-ul politic. Pentru că ăsta a fost şi va fi întotdeauna. Vă spun, totuşi , doar pentru amuzament, ce am văzut recent la tv. Un individ, care vrea să intre în Parlament, are drept slogan electoral următoarea “aserţiune”: “Alegeţi-mă pe mine, că eu voi fura mai puţin ca ei!”. Ca şi cum, dacă furi mai puţin nu se cheamă că eşti tot hoţ. Nici să râzi nu-ţi vine.

Propun, însă, să rămânem la hitsch-ul pur şi simplu. Kitsch-ul ca kitsch. Ei bine, nu cităm, pentru asta, vreun dicţionar. Spun, ca din popor, ce spun ţăranii despre asta. Ei spun, de pildă (dar nu folosesc acest concept de origine germană), că kitsch e tot ce vrea să fie autentic, dar nu e. Nici pe departe. Aţi văzut probabil, prin pieţe şi târguri, tablouri de mărimi absolut impresionante, cam unu pe doi, cu raţe de plastic pe un lac de sticlă, pe care vrea să le împuşte un vânător (chiar îmbrăcat în vânător, cu hainele lui verzi), un vânător care se ascunde cu puşca după nişte tufe albastre – verzui. Ei bine, ăsta e tipul de kitsch “autentic”.

Nu mai continui. Cred că aţi înţeles. Partea proastă, şi nu de azi, de ieri, e că kitsch-ul lăsat liber printre noi, cei normali, nu e îngrădit de nici o lege, de nici o estetică de pe lume. Cei din jur, “normalii”, zic: lasă-l, bă, câştigă şi el un ban. Şi, culmea,  se găsesc şi destui cumpărători. Asta înseamnă că fenomenul, de când o fi, s-a lăţit, a devenit popular.

Bine, bre, să ne fi pierdut, noi românii, simţul lucrurilor curate, al cămăşilor de in sau borangic, al frumosului costumelor populare, al catrinţelor vărgate, al mirosului curat de iasomie care se pune seara sub perne? N-aş crede! Cred, mai curând, că ne place să râdem şi noi de ce se poate râde. Ca şi cum asta ar schimba situația.

Viorel Tudose

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Schema lui Carabelea nu a funcționat astăzi: Viceprimarul Alin Lehăduș rămâne pe funcție!

În spațiul public se știe că primarul Andrei Carabelea a fost profund deranjat de declarațiile viceprimarului Alin Lehăduș, pe care le-a considerat ofensatoare. Imediat după aceste declarații, au fost găsite pretextele administrative pentru care Lehăduș nu mai corespunde ca viceprimar.

Dimișcă, Poveste fără sfârșit…

LAURENȚIU DIMIȘCĂ Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț, vă invită să întâmpinați sosirea primăverii vizitând  expoziția „Poveste fără...

Daniel Harpa: Echipa PSD Neamț vă dorește primăvară frumoasă!

Dragi locuitori ai județului Neamț, echipa social-democrată vă urează cu prilejul zilei de 1 Martie ca toate visele să vă înflorească în...

Tânărul șofer din accidentul de azi noapte de la Petricani, nu a mai putut fi salvat

Cu tot efortul celor de la SMURD, deși i s-au făcut manevre de resuscitare și a fost transportat cu semne vitale la...

Un șofer beat a intrat cu mașina într-un stâlp la Bicaz

La data de 29 februarie a.c., în jurul orei 17:30, polițiștii din cadrul Sericiului Rutier-BDNE Bicaz au fost sesizați cu privire la...