“S-ar învârti brătienii in mormânt dacă ar vedea cine sunt continuatorii de azi ai PNL-ului”
- Interviu cu Ion Asaftei, președintele PLR Neamț
Chiar dacă părea un proiect politic greu de realizat in fata unui electorat din ce in ce mai dezamăgit de clasa politică, Ion Asaftei a reuşit să adune în jurul său o echipă profesionistă, angajantă, dornică de a face o altfel de politică în care corectitudinea, diplomația și consecvența în aplicarea principiilor unui liberalism modern sa ducă la dezvoltarea mediului privat și la o creştere economică substanțială în România.
Cu Tăriceanu la cârmă, fostul premier şi actualul Preşedinte al Senatului, PLR vine în fața electoratului cu măsuri concrete: reducerea fiscalității şi a evaziunii fiscale. Ion Asaftei crede în valorile liberale și în politica pentru oameni.
Rep: Domnule președinte, cum se prezintă azi, organizația judeteana Neamt a Partidului Liberal Reformator ?
I.A. Organizația judeteană a Partidului Liberal Reformator se prezintă ca o structură politică bine închegată și, dacă-mi permiteți, voi prezenta în sinteză câteva date semnificative: în cadrul filialei noastre, ființează astăzi un număr de 46 de organizații: 2 municipale, 3 orășenesti și 41 comunale. Deoarece un număr tot mai mare de cetățeni manifestă interes pentru PLR suntem preocupați în prezent, de extinderea organizațiilor, de conturarea acestora în comunele în care nu există și, în alt plan, să înființăm organizații și la nivel de zonă, în funcție de numărul secțiilor de votare.
Au fost constituite organizația de femei liberal-reformatoare (OFLR) și organizația de tineret (TLR). Trebuie să amintim în acest context, că într-un județ extrem de complex din punct de vedere al dispunerii politice, am reușit să cooptăm un număr de 12 consilieri locali (din care unul este municipal) și să avem aproximativ 1500 de membri. Nu vă ascund faptul că mulți consilieri independenți de la fiecare nivel ( județ, municipii, orașe, comune) sprijină politica noastră, așteptând momentul propice înscrierii în PLR. Punem un foarte mare preț pe calitate și nu atât pe cantitate. Oamenii de imagine din cadrul organizației noastre trebuie să fie, în mod obligatoriu, și oameni de acțiune practică, partinică în teritoriu. Politica e sătulă de gargaragii iar PLR evită asemenea prezențe în interiorul său.
Rep: Domnule Asaftei, se știe că mediul privat este dominant în cadrul unui partid liberal . PLR respectă această regulă de bază ?
I.A. N-aş putea vorbi de o regulă de bază. PLR nu este un partid închistat, dogmatic, ci un partid cu largă deschidere socio-profesională. Și cel mai bun argument, este că printre membrii noștri se află și foarte mulți intelectuali, avocați, ingineri, medici, cadre didactice, economiști, juriști, et. Acești oameni aduc un plus de vigoare și suflu intelectual în organizații , explicând într-un mod adecvat conceptele și principiile partidului nostru. Sigur, mediul privat reprezintă o componentă de bază în politica PLR dar nu sub forma unui exclusivism absolut. Ne propunem să readucem în economie zecile de mii de IMM-uri distruse de guvernarea dezastruoasă Boc-Ungureanu fără a face rabat în a ne apleca și asupra nevoilor oamenilor, pentru că dezvoltarea economică duce implicit la o creștere a nivelului de trai.
În concluzie, membrii PLR şi, în general electoratul nostru din care “ florile naţiunii”, adică intelectualii, nu trebuie să lipsească, se concentrează către clasa medie ( cea de mijloc) din municipii şi oraşe, cu o largă extindere insa si spre mediul rural.
Rep: Apropo de guvernările Boc-Ungureanu, cu toate relele acestor guvernări PNL s-a “înfrăţit” totuşi cu PDL-ul. Cum explicaţi acest fapt ?
I.A.Personal, nu am avut niciodată încredere într-o asemenea alianţă care mi se pare împotriva naturii.
Prin această alianţă PNL a sfidat votul a peste 7 milioane de români punând pe butuci unul din cele mai frumoase proiecte politice, USL. E de menţionat că nu PNL în întregul lui ca entitate şi gândire polítică a trădat electoratul ci o conducere politică obedientă şi lipsită de personalitate, în frunte cu Crin Antonescu. Altminteri, nu s-ar explica faptul că din ce în ce mai mulţi membri PNL vin şi se înscriu în PLR ca singur continuator al liberalismului autentic în România şi, totodată, garanţía că programul USL va fi dus la bun sfârşit. Liberalii autentici şi nu de conjuctură, nu vor admite niciodată comportamentul pedelist al noului PNL care se grăbeşte să aducă la putere doi pedelişti, Blaga şi Predoiu, exponenţi ai tăierii pensiilor şi salariilor românilor. Dacă la nivel central şi-au mai dat mâna, în teritoriu sunt probleme, nemulţumiri, acuze reciproce şi, pe cale de consecinţă, o migraţie a membrilor PNL către PLR.
Rep: Pentru că aţi ajuns într-o zonă sensibilă, pensii şi salarii tăiate, IMM-uri distruse, aş vrea să-mi spuneţi cu ce măsuri economice în cadrul coaliţiei guvernamentale vine PLR în sprijinul mediului de afaceri ?
I.A. PLR, prin vocea preşedintelui său, Călin PopescuTăriceanu, fost premier al României şi actual preşedinte al Senatului, a propus un set de măsuri care se regăsesc în noul Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală. Ce-şi propune PLR-ul în sprijinul mediului de afaceri şi a cetăţenilor acestei ţări:
– o reducere a contribuţiei de asigurări sociale la angajat de la 10,5 % la 7,5 % iar la angajator de la 15,8% la 13,5 % începând cu 01 ianuarie 2017;
– eliminarea impozitului pe dividende, măsură care va ajuta la eliminarea dublei impozitări, la creşterea competitivităţii României şi la menţinerea în ţară a capitalului;
– diminuarea TVA-ului de la 24% la 20 % începând cu 1 ianuarie 2016 şi, ulterior, la 18% începând cu 01 ianuarie 2018;
– o scădere responsabilă şi sustenabilă a accizelor: cu 20% la motorină şi cu 18,62% la benzină fără plumb;
– impozitul pe veniturile microintreprinderilor care au peste 2 salariaţi inclusiv, scade de la 3% la 1% ;
– introducerea reglementării principiului “in dubio contra fiscum” ( în caz de dubiu cu privire la norma fiscală, interpretarea se face în favoarea contribuabilului).
Totodată, se vor lua măsuri drastice împotriva evaziunii fiscale.
Rep: Domnule Asaftei, se observă o fragmentare a liberalismului. Consideraţi că sunt perspective ca liberalii să revină la matca lor istorică, tradiţională ?
I.A. S-ar învârti brătienii in mormânt dacă ar vedea cine sunt continuatorii de azi ai PNL-ului şi îşi spun liberali, doi pedelişti notorii, Blaga şi Predoiu, şi dna Gorghiu, care incorpore, cel puţin din ce spune media, au din ce in ce mai multe probleme cu justiţia. Dar trebuie să fim optimişti, istoria are uneori propriile ei căi şi scoate, mai devreme sau mai târziu, elite politice capabile să acţioneze în sensul unei reconstrucţii. Un asemenea lider este domnul Călin Popescu Tăriceanu care, intuind pericolul, capcana în care intră PNL-ul prin fuziunea cu PDL-ul, a avut iniţiativa înfiinţării PLR-ului. O structură autentic liberală, neviciată de infuzii politice străine liberalismului şi în care să se regăsească orice liberal înşelat în aşteptările sale de conducerea PNL-ului.
Prin acţiuni politice, întâlniri cu vechii liberali, mesaje, scrisori deschise trimise către colegii liberali în momente de decizii politice esenţiale pentru ţară, domnul Călin Popescu Tăriceanu a dovedit că rămâne legat profund de liberalism şi de nevoia de unitate a acestuia. Da, sub conducerea unui asemenea lider, liberalismul ca structură politică unitară poate fi reconstruit în sensul revenirii tuturor liberalilor la prima dragoste: matca istorică. Noi am creat structurile, am creat condiţiile, îi aşteptam cu braţele deschise.
Rep: Se vorbeşte tot mai mult de o apropiere dintre PLR si PC. Tinde această apropiere spre o fuziune?
I.A. La nivelul PLR există deschidere pentru realizarea unei construcţii politice care să contureze o a treia forţă politică majoră pe scena politică românească Suntem într-o fază preliminară care presupune discuţii, întâlniri bilaterale, negocieri, etc. Un lucru este clar: se colaborează foarte bine la nivel de Parlament iar în teritoriu nu sunt discuţii în contradictoriu sau de altă natură care să lezeze o eventuală fuziune. Sigur, o asemenea decizie se va lua la nivel naţional şi, cred eu, va fi benefică pentru ambele partide şi, nu în ultimul rând, pentru România.