Primarul oraşului Bicaz, Nicolae Sălăgean:
„2014, un an mai plin şi mai greu faţă de anul trecut”
- Domnule primar, cum a fost anul 2014 pentru dumneavoastră şi pentru oraşul Bicaz?
- A fost un an mai plin şi mai greu faţă de 2013, pentru că, încă de la începutul anului, ne-am concentrat pe întocmirea de proiecte. Fără proiecte e greu să faci ceva la Bicaz. Vrem să fim pregătiţi pentru ca atunci cînd se deschide sesiunea de finanţare, să încercăm să venim cu cît mai multe.De exemplu, am încercat să cuprindem toate segmentele, începînd cu sănătatea, învăţămîntul, infrastructura.
Pentru sănătate, am întocmit un program de conformare pentru Spitalul Bicaz, pe care îl pregătim pentru activitatea de acreditare. Vorbim de 20 de milioane de euro pentru un spital cu adevărat orăşenesc, dotat după toate regulile unei astfel de instituţii.
Trebuie să spun că redeschiderea spitalului a fost o mare realizare a acestui an. Acum funcţionează la capacitate, mai aducem şi un medic de obstetrică-ginecologie, pe care dorim să-l determinăm să rămînă aici. În acest sens, i-am repartizat şi o locuinţă ANL. De fapt, am rezervat două locuinţe pentru medici.
- Vorbind de proiecte…
- Unul dintre ele vizează reabilitarea clădirilor din centrul Bicazului după un specific arhitectural zonei de munte. Pornind de la acoperişuri şi alte elemente care să se preteze zonei montane.
- Există, în străinătate, pentru că România nu are încă, o astfel de legislaţie, cu privire la clădiri. V-aţi inspirat de acolo?
- Şi de acolo, dar şi dintr-o regulă generală de bun simţ. Aceste clădiri tot trebuie reabilitate, măcar să fie adaptate zonei. Există, de asemenea, proiecte pentru grădiniţă, pentru Liceul Carol I din Bicaz, şi un proiect mai important, pentru infrastructură. Este vorba de realizarea unei centuri pentru traficul greu, care să degreveze centrul Bicazului de aglomeraţie şi de poluare, inclusiv cea fonică. Tot pe infrastrucutură, avem în plan consolidarea a 1,5 km din drumul care duce la Izvorul Muntelui şi de acolo, mai departe, către Durău.
Pe termen lung, sînt mai multe de făcut: Reabilitarea şi modernizarea reţelei de străzi urbane, a trotuarelor şi zonelor pietonale; modernizarea şi completarea infrastructurii de semnalizare şi protecţie rutieră; modernizarea şi extinderea locurilor de parcare; dezvoltarea sistemului de iluminat stradal şi conectarea integrală a oraşului la sistem. Revin, cele mai multe trebuie realizate prin proiecte.
- Principalul atuu al oraşului e zona turisitică. Există o strategie de valorificare a acestui atuu?
- Există o astfel de strategie, am realizat un centru de informare şi promovare turisitică, însă ca Bicazul să devină dintr-un oraş de tranzit într-un oraş turistic de sejur, e nevoie de mai mult: înfiinţări de noi structuri de primire turistică şi modernizării celor existente; o infrastructuriă de agrement şi recreaţională în cadrul structurilor de primire turistice; amenajarea de zone turistice lângă lacul Izvorul Muntelui; realizarea şi promovarea de trasee turistice pe ruta oraşul Bicaz-Masivul Ceahlău şi mai mult decît aceste exemple. Sper să fie timp şi sănătate pentru toate.
- Ultima acţiune mai importantă din acest an….
- Am avut bucuria să înmînez cheile pentru 30 de locuinţe pentru locatarii blocurilor ANL. A fost o mare bucurie şi pentru mine, şi pentru noii locatari, pentru că am despus eforturi ca aceste locuinţe să fie predate la cheie înainte de sărbători. Au fost cîteva cheltuieli suplimentare, aproape duble faţă de valoarea anterioară, din cauza investiţiilor pentru achiziţionarea pe centrale individuale de apartament la care s-a adăugat o staţie de pompare pentru sistemul de canalizare.
- Este proiectul care a ridicat mai multe discuţii în şedinţa trecută de Consiliu Local şi care s-a votat, pînă la urmă, în forma iniţială…
- Da, au fost multe cîrcoteli şi, probabil că vor mai fi. La primăvară, vom amenaja şi zona dintre aceste blocuri, şi poate reuşim să mai achiziţionăm un teren acolo, pentru alte blocuri.
- Cea mai mare nerealizare a acestui an…
- Niciodată nu le poţi face pe toate. Cred că rămîne eşecul pe programul de reabilitare a clădirii Domeniului Coroanei, unde acum funcţionează Primăria. Este vorba de un proiect amplu, pe care Consiliul Local l-a respins, deşi co-finanţarea din partea noastră ar fi fost minimă.
- S-ar mai putea face ceva pe acest proiect?
- Cu voinţă, da.
- Ce le doriţi bicăzenilor de sărbători?
- Bicăzenilor mei dragi le doresc să aibă multă sănătate şi pace sufletească, linişte şi prosperitate, le doresc din tot sufletul un an nou mai bun, cu realizări, şi împliniri. Sărbători fericite!
Şedinţă festivă la Consiliul Local Bicaz
Consilierii bicăzeni s-au întrunit, joi, în ultima şedinţă din acest an, într-un cadru festiv, marcat de apropiatele sărbători de iarnă dar şi de retragerea consilierului Costache Lupu. Retragere dublată de ziua de naştere, 70 de ani pe muchie.
Ajutoare pentru Asociaţia Pensionarilor
Ţinută în Casa de Cultură pe care primarul Nicolae Sălăgean a modernizat-o, şedinţa ar fi decurs liniştit şi fără probleme dacă aleşii nu s-ar fi împotmolit la proiectul de hotărîre privind acordarea sumei de 8925 de lei reprezentînd ajutoare pentru Asociaţia Pensionarilor. După dezbateri în şi pe lîngă problemă, care, pînă la urmă, s-au dovedit a fi inutile, proiectul s-a votat în forma iniţială.
„De sărbători, ar trebui să fim un pic mai buni. Banii aceştia nu vor avea altă destinaţie decît aceea pentru pachete adresate bătrînilor”, a spus primarul.
În rest, bicăzenii vor avea o adoua linie de gardă la Spitalul Judeţean, au un buget modificat, un împuternicit la AcvaNeamţ, consilierul Vasile Luca.
Costache Lupu, de la CL la CJ
Punctul forte al şedinţei a fost încetarea de drept a mandatului de consilier local a profesorului Costache Lupu, ziua lui de naştere şi ultimele contre pe care le-a tot avut cu colegul său de Consiliu, dl. Ursu.
„Aş vrea să mulţumesc colegilor din Consiliul Local Bicaz. Am devenit rezervă pe lista Consiliului Judeţean Neamţ a UNPR, şi datorită bicăzenilor, de aceea, le mulţumesc în mod special că m-au ajutat. În măsura în care voi putea, o să încerc şi eu, la nivelul Consiliului Judeţean, să îmi conving colegii că o serie de proiecte şi de fonduri vor trebui aprobate şi pentru Bicaz”, a spus Costache Lupu, care nu şi-ar fi putut încheia activitatea fără un mic spectacol: „ Înainte de încheiere, vreau să vă invit pentru 10 minute să ascultăm frumoasele obiceiuri puse în sscenă de Ansamblul Floare de Colţ a Casei de Cultură a oraşului Bicaz. Să ştiţi că mai vin la şedinţele de la Bicaz”.
Colegii i-au făcut cadou un cal alb, în miniatură, o cobză, tot la dimensiuni reduse, simboluri menite să le amintească de pasiunile profesorului Lupu. Şi un tort cu lumînări, în care, de emoţie, aproape a uitat să sufle.
„Să avem puterea să ne privim în ochi unii pe alţii”
„Mă bucur pentru faptul că unul din consilierii locali de la Bicaz a reuşit să plece la Consiliul Judeţean unde, evident, este mai mult de lucru. În modul cel mai sincer spun, chiar dacă unii vor zîmbi pe sub barbă, îmi pare rău că domnul profesor Lupu ne părăseşte. Noi doi am fost adversari politici dar n-am fost niciodată duşmani. Contradicţiile noastre au fost pozitive şi au dus întotdeauna la progres”, a spus primarul Nicolae Sălăgean, care, cu eleganţa-i specifică, s-a ridicat în picioare la mesajul de rămas bun. „Vă mulţumesc pentru faptul că şi dumneavoastră aţi pus umărul din 2012, alături de ceilalţi colegi să reprezentăm populaţia şi să facem ceea ce facem. Vă doresc succese deosebite la nivelul Consiliului Judeţean, unde sînt responsabilitîţi mai mari. Mizez pe colaborarea dumneavoastră în continuare. Nu vreau să trec cu vederea faptul că împliniţi o foarte frumoasă vîrstă şi să vă urez ani buni şi mulţi cu sănătate, împliniri, bucurii, alături de familia dumneavoastră. Să avem puterea de a ne privi în ochi unii pe alţii”, a adăugat Nicolae Sălăgean.
Vizibil emoţionat, noul consilier judeţean a încheiat: „Inima mea rămîne tot la Bicaz!”.
Şedinţa festivă a Consiliului Local s-a încheiat între glumele aleşilor la adresa lui Costache Lupu şi mulţumirile primarului: „În numele meu personal şi al Primăriei Bicaz vă mulţumesc pentru sprijinul pe care mi l-aţi acordat în anul 2014, şi sperăm ca şi în 2015 aportul dumneavoastră să fie la fel de substanţial. Pentru că sîntem în preajma sărbătorilor de iarnă, vreau să vă doresc linişte în suflete şi în case, bucurii şi să aveţi parte de tot binele de pe pămînt!”
Ajutoarele UE pentru bicăzeni, pe 26 decembrie
„Dacă în fiecare an, ajutoarele de la Uniunea Europeană se acordau pînă în ajunul sărbătorilor, anul acesta se vor acorda abia a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie. Aşa a fost stabilit, şi nu de către noi. Tocmai de aceea s-a şi venit cu ideea să suplinim cumva lipsa lor. Trebuie să spunem că anul trecut nu s-a alocat nici un leu din bugetul local, banii au venit din sponsorizări”, a spus primarul, referindu-se la acordarea de ajutoare pentru pensionari.