Senatorul Văii Muntelui, Liviu Bumbu, a participat, recent, la Forumul Montan Român filiala Neamț, o manifestare care a pus tradițiile de pe Valea Muntelui teoretic și practic, în fața participanților.
Partea practică a venit de la Vînători Neamț, de unde primărița Maria Petrariu a adus cozonac și brînzoaice pe care le-a împărțit participanților.
*interviu cu senatorul de Neamț, Liviu Bumbu
– Domnule senator, ați fost printre participanții Forumului Montan Român la Piatra Neamț. Cu ce pleacă un parlamentar în Legislativul României de la o astfel de manifestare?
– Pentru un parlamentar, fie el senator sau deputat, întîlnirile cu oamenii, cu organizațiile neguvernamentale, cu asociațiile, cu patronatele și sindicatele și așa mai departe sînt deosebit de importante. Pentru că, de fapt, de aici ni se transmit problemele și situațiile pe care noi trebuie să le reglementăm. La această ediție a Forumului Montan, organizatorii au invitat oameni de excepție care au dezbătut probleme foarte importante din zona montană, pe care eu o reprezint în Senat.
Au fost lansate două cărți extraordinar de importante, și care sînt chiar abordări de nișă. Toți consideră normale aceste teme, dar nimeni nu le-a abordat. Este ca și cum n-ai vedea pădurea din cauza copacilor. Un volum – ”Gastronomie în munții Neamțului” – se referă la rețetele tradiționale ale Văii Muntelui, abordate acum dintr-un unghi științific. Este o carte pe care o recomand, este utilă oricui, nu numai celor care gătesc. Este scrisă academic, unic din punctul de vedere al abordării. Cealaltă carte – ”Fabricarea artizanală a brînzeturilor” – s-a realizat în urma unei colaborări pe care specialiștii noștri au avut-o cu cei din Tiroul de sud. Este, de asemenea, o abordare din punct de vedere chimic și biologic a unei activități tradioționale de pe Valea Muntelui din județul Neamț.
– În sală nu au fost prezenți doar oameni de știință…
– Nu, Forumul Montan Român a fost văzut de către organizatori – țin să precizez că eu am fost invitat la această ediție – este o manifestare cu un spectru mai larg. De exemplu, părintele Ploscaru a făcut o demonstrație de integrare în cotidian avînd în vederea infinitatea timpului. Profesorul Radu Rei a întregit foarte succint problematica muntelui vorbind desper calitatea de a transforma handicapurile în avantaje actuale, dar, mai ales, în perspectivă.
– Vorbind de Valea Muntelui ne izbim de aceeași problemă, comună tuturor regiunilor: banii. În comunele nemțene, situația este cu atît mai rea, cu cît Moldova este, în continuare cea mai săracă zonă a Uniunii Europene.
– Da, banii. A fost, la această manifestare, prezentată oportunitatea de a accesa unele finanțări destinate strict zonei montane. Domnul Romeo Ilie a prezentat aceste oportunități, pentru oamenii care au o minimă inițiativă în zona montană pînă la cei care merg pe afaceri mai mari, imediat după ce PNDR și programele de dezvoltare regională vor fi aprobate.
– Dumneavoastră, ca parlamentar, ce veți face în acest sens?
– Imediat după campania electorală, voi realiza un materiale numit ”oportunități de finanțare” pe care îl voi transmite tuturor celor interesați din Colegiul 3 Senat…
– Și pe care ziarul Viața Nemțeană promite să vi-l publice integral!
– Mulțumim, mediatizarea ne ajută. De altfel, cele pste 80 de inițiative legislative promovate sînt rezultanta discuțiilor pe care le-am purtat cu oamenii de pe Valea Muntelui, sînt răspunsul solicitărilor pe care ei le-au făcut. reprezintă îndreptarea fie a unor lacune, fie a unor legi, ca să me exprim așa, mai pitoresc, șchioape.