Ștefan cel Mare a uimit total un grup de britanici la Voroneț
”OOOooooh!!!”
Aflat la Mănăstirea Voroneț în preajma sărbătorii Ștefan cel Mare și Sfînt, un grup de turiști britanici a aflat o istorie care i-a bulversat opinia despre poporul român.
Chiar pe aleea care duce spre intrarea în mănăstire, ghidul le explica semnificația picturilor exterioare de pe mănăstire, istoria ei, istoria lui Ștefan, voievod al Moldovei.
”Stephen the great bore 36 battles, which won 34” (Ştefan cel Mare a purtat 36 de bătălii, din care a câştigat 34), a ridicat pentru fiecare victorie o mănăstire. Tezaurul pe care Ştefan cel Mare l-a lăsat crestinătății nu a mai fost egalat de nimeni, nici pe plan local şi nici pe plan european: 44 de biserici şi mănăstiri”, le-a spus ghidul.
”OOOooooh!!!”, au răspuns britanicii, o uimire care a continuat pe întregul expozeu al ghidului.
”Moldova is Romania, right?”, a întrebat un turist. ”Da, Moldova e România”, a spus ghidul. ”Și Ștefan cel Mare a fost român la origine?”, a întrebat altul. ”Da, român!”, a continuat tînărul ghid.
O altă Românie față de cea prezentată de presa britanică.
Pe parcursul relatării, britanicii au avut mai multe exclamații de uimire. Nu asta știau ei despre România, și, nici într-un caz n-au gândit că există vreun Ștefan cel Mare, care, pe deasupra, mai este și român.
Mănăstirea Voroneț, supranumită „Capela Sixtină a Estului”, este un complex monahal medieval construit în satul Voroneț, astăzi cartier al orașului Gura Humorului. Mănăstirea se află la 36 km de municipiul Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale luiȘtefan cel Mare (1457-1504). Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme.
Mănăstirea Voroneț a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004, având codul de clasificare SV-II-a-A-05675. De asemenea, lăcașul de cult este inclus în patrimoniul mondial UNESCO.