Ieri, la Bisericani, conducerea sanatoriului de Pneumoftiziologie Bisericani și primăria Alexandru cel Bun au inaugurat un nou pavilion, cel de paleative, și o bucătărie. Este cel al treilea pavion reabilitat din temelii, pe lîngă tot ceea ce s-a realizat în administrația Rotaru: centrală termică performantă, saloane utilate la nivel european (băi moderne, pe fiecre salon, televiyor, frigider, chiar și computer).
”Uitați ce a făcut Rotaru dintr-o pușcărie!”
Președintele Consiliului Județean, Culiță Tărîță, subprefectul Gheorghe Neculae, direcorul medical al DSP Neam, Daniela Marcoci și primarul de Tașca, Alexandru Drăgan, au venit să vadă noua realiare marca Rotaru, în contextul în care tot mai multe spitale și administrații se plîng de lipsa banilor.
”Vreau să vă spun sincer, foarte sincer, că mă bucur nespus de realizările colegului meu, Ion Rotaru, la acest sanatoriu”, a spus primarul de Tașca, încă de la începutul întîlnirii.
”Tot atît de sincer vă spun că l-am suspectat pe Ion Rotaru de un pic de nebunie! Eu nu aș fi acceptat asemenea bolovan pe umăr, decît dacă acest spital ar fi fost adus la standarde europene și mi l-ar fi dat să-l întrețin. Eu nu știu de ce nu se înșelege la nivel de guvern că este un spital de interes național și trebuie să găsim cumva soluții să se înțeleagă! Păi, aici a fost pușcărie cîndva (referindu-se la condițiile în care erau spitalizați pacienții și la felul cum arăta clădirea, nn), uitați ce-a făcut Rotaru dintr- pușcărie! Diferența o vede și un orb! De fapt, asta este normalitatea. Domnule primar, ce ați făcut dumneavoastră aici este excepțional. Peste vreo 20 de ani se va zice: așa era normal”.
”Înainte erau 60-70 de pacienți la o singură baie”
Managerul sanatoriului, o femeie gospodar cu mînă forte, pricepere și, mare lucru, dăruire, este Emilia Ciobanu. D-a director și-a păstrat, peste timp, interesul pentru lucrul bine făcut și plăcerea de a munci pentru un scop bun: ”Renovările care s-au făcut acum sînt cele legate de spațiu. Este o recompartimentare a pavilionului, cu băi, dușuri, wc-uri, saloane. Acum, pacientul are baia aproape de salon, iar înainte erau 60/70 de pacienți la o singură baie, în capătul coridorului. Fondurile, sînt cum sînt. Ne străduim să igienizăm, să văruim. Ne-am străduit noi, din fonduri proprii. Am făcut la minister memorii, cereri, și am primit promisiuni”.
”Este admirabil ce a făcut dl. Rotaru aici!”
”Am răspuns prezent la solicitarea primarului Ion Rotaru de a analiza la fața locului ceea ce a făcut domnia sa aici, la Bisericani. Ne-a spus că ne-ar mai trebui 2,5 milioane de lei pentru definitivarea acestei investiții și cred că am putea anul acesta, de la Consiliul Județean, să acoperim măcar cu un milion de lei. Eu am să propun plenului Consiliului Județean asta, și sper că de data aceasta, consilierii vor vota pentru. Este admirabil ce a făcut aici, cu sponsorizări din străinătate, cu eforturi proprii.”
”Nu putem să ne desfășurăm activitatea medicală doar cu stetoscopul”
A declarat directorul medical, Aurica Ecaterina Ganea. ”Pentru a fi alături de pacient avem nevoie de dotări, și avem nevoie de spațiu pentru a îmbunătăți activitatea medicală. Noi sîntem alături de ei, trebuie, însă, mai mult”.
”Este o bucurie să fiu astăzi, aici, alături de colegii mei”, a spus dr. Daniela Marcoci, cea care înainte de a fi director medical la DSP, a ocupat aceeași funcție în cadrul sanatoriului. ”Am avut realizări frumoase împreună. Ca reprezentant al Ministerului Sănătății în teritoriu sînt fericită că am asistat la deschiderea unui nou tronson pentru tratara pacienților. Condițiile care se realizează aici sînt deosebit de importante, pentru că acesta este un spital unde se stă pe permen lung”.
”Le mulțumesc angajaților acstei instituții care au muncit atît de mult, pentru că aici este muncă multă cu oameni puțini. Îi mulțumesc, de asemenea, doamnei director financiar contabil, care s-a zbătut atît de mult pentru aaceastă investiție. Încep cu aomenii de aici și închei cu domnul primar Ion Rotaru. Ceea ce a realizat aici nu putea face multă lume”, a încheiat directoarea spitalului, Emilia Ciobanu.