La foarte puțin timp după ce DNA a publicat primul comunicat privind începerea urmăririi penale împotriva primarului de Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, aceeași instituție emite un al doilea comunicat, în care se spune că primarul este pus sub control judiciar.
În toată perioada anchetei penale, Gheorghe Ștefan beneficiază de prezumția de nevinovăție.
COMUNICAT
În continuarea comunicatului nr. 676/VIII/3 din data de 28.05.2014, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie – au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul GHEORGHE ȘTEFAN, primar al municipiului Piatra-Neamț, cu funcție de conducere într-un partid politic, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit infracțiunile de:
– efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite;
– folosire a influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul GHEORGHE ȘTEFAN trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;
f) să nu ia legătura cu anumite persoane menționate în ordonanța de luare a măsurii controlului judiciar;
Inculpatului ŞTEFAN GHEORGHE i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.