- 24 de ore de întuneric beznă, noroaie infernale, lucrări de-ţi pui mîinile în cap, maşina de gunoi nu intră de o lună şi jumătate
De cîţiva ani, locuitorii de pe strada Bălţăteşti se plîng că nu au asfaltare. Hai, treacă-meargă, spuneau ei, măcar „balastru”, ca la ţară, orice, numai să nu care după ei noroiul. Unii poartă papuci de rezervă, ies de pe stradă şi-şi schimbă pantofii.
De vrei două luni şi mai bine, APASERV face canalizare. Treabă românească. A blocat intrările oamenilor în curţile proprii. A blocat intrarea maşinilor pe stradă. La un capăt de stradă a pus utilajul propriu, să nu mai intre nici dracu. Bun, au zis oamenii. Lucrare de firmă. La un moment dat, s-au oprit. Muncitorii erau amărîţi. Nu-i plătiseră patronii, adică firma care a cîştigat lucrarea.
Oamenii de pe strada Bălţăteşti, cetăţeni oneşti care au împămîntenit acest loc, i-au rugat, prieteneşte – adică nu le-au spus ceva de genul ia, dracului, molozul din poarta mea, să pot trece şi eu – să ridice mormanele de pămînt din faţa porţilor, să poată intra.
Cu chiu, cu vai, le-au ridicat.
Strada, însă a rămas necirculabilă. De mai bine o lună, maşina care ridică gunoiul nu mai vine. Exact acum, cînd s-a făcut curăţenia de primăvară. Unii, au dus gunoiul la strada mare, pe 1 Decembrie. Alţii, nu au putut. Au scos gunoaile în faţa porţii. Unii le-au ars. Sau le au în în curte, sperînd intrarea în normalitatea pe care o plătesc din buzunarul propriu. Strada pare un depozit.
De parcă n-ar fi fost suficient, luni seara s-a „luat lumina”.
Zeci de telefoane la Eon. Apoi n-au mai mers nici telefoanele fixe, că nu mai era lumină. A trecut o noapte. Celor mai mulţi li s-au descărcat şi mobilele. S-au dezgheţat frigiderele şi congelatoarele. A venit dimineaţa, tot nu era curent. A venit a doua seară, tot nu era curent.
Ziarul „Viaţa Nemţeană” a sunat la Eon. Acolo, oamenii angajaţi de nemţii cărora un guvern PSD le-a pus plocon în braţe principalele utilităţi ale Românei – lumina şi gazul – ne-au spus că nu are ea voie să vorbească cu presa. Să spunem noi codul de abonat. De parcă cei rămaşi pe întuneric ştiau codul de abonat. Nu, zice vocea ofuscată de la capătul firului, n-avem voie să stăm de vorbă cu presa. Totuşi, se luminează ea, în seara asta, la 11, se va remedia avaria.
O avarie care ţine de 24 de ore.
La ora cînd scriem reportajul, plouă. Noroiul a revenit pe sstrada Bălţăteşti. Oamenii care plătesc taxe şi impozite, ar vrea condiţii civilizate. Poate aude şi domnul primar, spun ei. Poate…