Construită de Ştefan cel Mare în urmă cu mai bine de jumătate de mileniu, Mănăstirea Tazlău este singura biserică înălţată de marele voievod, care n-a fost restaurată nici pînă acum.
Sîmbătă, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, s-a întîlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărîţă, întîlnire în care a fost abordat subiectul Mănăstirii Tazlău, a cărei restaurare “costă foarte mulţi bani“, a spus şeful CJ Neamţ.
Soluţia a fost dată de precedentul Mănăstirea Golia din Iaşi, care a fost trecută, pe o perioadă determinată, din patrimoniul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în patrimoniul Consiliului Judeţean Iaşi, autoritate capabilă să acceseze fonduri europene pentru restaurare.
“Am propus soluţia ca Mănăstirea Tazlău să fie trecută la Consiliul Judeţean Neamţ, pentru o perioadă de 5 ani, să zicem, iar noi să accesăm bani printr-un proiect european. Este singura biserică înălţată de Ştefan cel Mare care n-a fost restaurată”, a spus Culiţă Tărîţă, care a precizat că această soluţie este valabilă şi pentru bisericile din lemn care fac parte din patrimoniul cultural.
De altfel, preşedintele Legislativului nemţean crede că în 30-45 de zile se vor cunoaşte exact condiţiile pentru participarea la realizarea acestor proiecte europene, iar Neamţul ar putea înghiţi bani pentru toate domeniile, dat fiind potenţialul extraordinar în turism, infrastructură, cultură etc.