„Subiectul zilei”, a anunţat Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ, în conferinţa de presă, „este prezenţa celor 16 primari în sală, 13 de la PDL şi 3 de la PNL”.
Într-adevăr, în sala de şedinţe a PSD Neamţ, cei 16 primari încadrau, oarecum în tăcere, masa lungă la care PSD-ul a făcut şi a desfăcut iţele în Neamţ.
Primarii comunelor Brusturi, Drăgăneşti, Bălţăteşti (toţi trei de la PNL) şi Răuceşti, Timişeşti, Urecheni, Crăcăoani, Sagna, Stăniţa, Ion Creangă, Icuşeşti, Valea Ursului, Horia, Pipirig, Poiana Teiului şi Roznov, au fost convinşi să treacă la PSD, într-o funcţie brenduită de Gheorghe Ştefan, de pe vremea cînd era cu actele la PNL şi cu sufletul la PLD: coordonator principal.
Aici, prietenia liderului PSD Neamţ, cu Gheorghe Ştefan, fostul preşedinte al PDL şi motorul PMP-ului lui Băsescu în Neamţ, a dat roade în materie de convertire: Arsene a declarat răspicat că „cei 16 vor fi coordonatori principali în organizaţiile PSD din localităţile lor”.
Patru dintre primari vin din colegiul lui Ion Munteanu, şapte din colegiul lui Ionel Arsene, doi din colegiul 8 şi unul, primarul de Roznov, din colegiul lui Liviu Harbuz.
Ionel Arsene a declarat, într-o primă fază, „că cei 16 au ales să ni se alăture în proiectul politic USD (PSD-UNPR-PC) şi au venit alături de noi pentru a pune umărul la acest proiect pe care şi l-au asumat în faţa electoratului din Neamţ„.
Şefului PSD i-a scăpat şi un moment de sinceritate, după fraza şablon de mai înainte, din care a reieşit că primarii ar fi de-a dreptul înebuniţi după proiectul politic USD fără de care nu mai pot dormi în paturile personale: „Nu vă ascund că demersul meu a fost făcut de mai mult timp. Am avut discuţii şi cu dl. Munteanu, şi cu primarii. Venirea lor va aduce un plus organizaţiei PSD Neamţ„.
Bineînţeles, un plus de voturi.
Rezumînd, deputatul Munteanu a spus că, de fapt, cei 16 nu au făcut decît să se întoarcă acasă, la PSD.
De fapt, migraţia primarilor nu e o treabă nouă. De primari, partidele au nevoie, ca să le aducă voturi în alegeri, oricare ar fi ele: locale, parlamentare, prezidenţiale ori euro-parlamentare, ca cele de luna viitoare.
Primarii din sală nu au vorbit, deşi au fost invitaţi. Unii s-au ferit chiar de camerele de luat vederi, cum ar fi primarul de Crăcăoani, au refuzat poza finală de grup, şi n-au rămas în sală nici la rugămintea colegilor de la TV, pentru „cadre”.
Trecuţi de voie – de nevoie prin atîtea partide care le-au promis marea cu sare, edilii localităţilor n-au nevoie decît de sprijin pentru proiectele lor. Şi dacă aşa îl pot obţine… pentru că asta e promisiunea făcută lor: lobby şi bani pentru proiecte, nicidecum încheierea pe care preşedintele Arsene a făcut-o în conferinţa de presă şi din care se înţelege că primarii PNL au crezut atît de mult în proiectul USL, încît plecarea lui Antonescu i-a lăsat goi şi neajutoraţi. Şi atunci ei, aproape depresivi, au trecut la PSD. Hmmm….