Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Judeţean Neamţ, şi-a pierdut, ieri, funcţia, după ce consilierii judeţeni PSD-PDL-PPDD au respins proiectul de hotărîre care îi dădea dreptul să conducă acest complex pînă în 2016.
Lăsînd la o parte faptul că Dumitroaia este victima contrelor politice dintre majoritatea PSD-PDL-PPDD şi minoritatea PNL-UNPR-PC, din Consiliu (unul din consilieri se întreba, după vot „dar cu Dumitroaia ce naiba mai aveţi?”, se vorbeşte totuşi, că este vorba despre o altă persoană care doreşte să-i ia locul şi, care mai este şi agreată de majoritatea legislativă.
Potrivit proiectului de hotrăre respins ieri, „Prin Hotărârea Consiliului Județean Neamț nr. 73/31.05.2013 domnul Gheorghe Dumitroaia a fost numit în funcția de manager al Complexului Muzeal Județean Neamț, pentru perioada 01.06.2013 – 31.05.2016, în baza căreia s-a încheiat contractul de management nr. 5.321/570/31.05.2013, cu aceeași perioadă de valabilitate”.
Cu toate acestea, profesorul Dumitroaia avea nevoie de o hotărîre de Consiliu Judeţean „privind menţinerea valabilității contractului de management”.
Care hotărîre nu s-a mai luat.
Începând cu data de 23 ianuarie 2014, domnul Dumitroaia Gheorghe, manager al Complexului Muzeal Județean Neamț, îndeplinește condiţiile de vârstă standard pentru pensionare.
Prin adresa nr. 1.578/09.12.2013, Consiliul de Administrație al Complexului Muzeal Județean Neamț a transmis propunerea de menținere a valabilității contractului de management al domnului Dumitroaia Gheorghe, până la data la care a fost încheiat, respectiv, data de 31 mai 2016, motivată de finalizarea proiectelor prevăzute în contractul de management, aflate în derulare.
Potrivit art. 32, alin. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, ”contractul de management încetează la data împlinirii vârstei de pensionare pentru limită de vârstă de către manager, dacă autoritatea nu decide menţinerea valabilităţii acestuia, la propunerea motivată a consiliului administrativ, fără a depăşi durata pentru care a fost iniţial încheiat”.
respingerea proiectului de către majoritatea consilierilor nu s-a lăsat fără ceartă. primul care a sărit în apărarea lui Dumitroia, şi, implicit, a unui nume în peisajul cultural al judeţului Neamţ, a fost Vasile Pruteanu: „Am rămas surprins. Şi aici vorbesc din punctul de vedere al unui profesor de istorie. Veniţi la muzeu (haida de, dom profesor, la muzeu îi chemaţi dumneavoastră pe unii distinşi colegi?!), mergeţi să vedeţi ce înseamnă Cetatea Neamţului, mergeţi să vedeţi ce s-a făcut în muzeele din judeţul Neamţ(…)daţi afară un profesionist şi puneţi în loc (dl. Pruteanmu a refuza să spună vreun nume, dar e clar că ştie despre cine este vorba) un amator, un om pe criterii politice! Cum o să stea în fruntea Complexului Muzeal Neamţ un oim care nu ştie cine e Gînditorul de la Hamangia, ce înseamnă un sit, cultura Cucuteni…dom-le, chiar toţi specialiştii îi daţi la o parte?”
Nici preşedintelui Culiţă Tărîţă nu i-a convenit votul, numai că el a spus-o mai direct: „Domnule profesor, dumneavoastră aţi spus-o mai pe ocolite, e clar că sînt nişte interese pentru postul ăsta…”
Încetarea contractului între Gheorghe Dumitroaia şi Consiliul Judeţean Neamţ a creat un vis legislativ în Complexul Muzeal. Lipsa dreptului la semnătură va fi înlocuită prin delegarea competenţelor pentru o lună de zile, pentru o altă persoană.