6 C
Piatra Neamț
vineri, martie 1, 2024

Un regal de poezie la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” cu Ion Mureşan şi Lucian Vasiliu

Politică

Schema lui Carabelea nu a funcționat astăzi: Viceprimarul Alin Lehăduș rămâne pe funcție!

În spațiul public se știe că primarul Andrei Carabelea a fost profund deranjat de declarațiile viceprimarului Alin Lehăduș, pe care le-a considerat ofensatoare. Imediat după aceste declarații, au fost găsite pretextele administrative pentru care Lehăduș nu mai corespunde ca viceprimar.

Delegație nemțeană, prezentă la semnarea contractului de lucrări pentru cel mai mare spital de urgență al Moldovei

Contractele pentru construirea celor două spitale regionale Iaşi şi Cluj, cu bani din PNRR, au fost semnate ieri, la Guvern.

Senatorul Sorin Lavric(AUR) vrea președinția Consiliului Județean

Senatorul AUR, Sorin Lavric, și-a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, candidatura în cursa pentru președinția Consiliului Județean Neamț, din...

Primarul de Roznov a trecut la PSD! Îl susțin cu toată tăria pe Daniel Harpa, pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț!

Lovitură grea pentru PNL Neamț, care pierde un primar important, Vasile Pavăl de la Roznov, care a ales tabăra PSD și mai...

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” invită publicul din Neamţ la un eveniment cultural de excepţie, întîlnirea cu doi poeţi reprezentativi ai „generaţiei 80” şi ai literaturii române actuale, Ion Mureşan şi Lucian Vasiliu. Manifestarea, care se va desfăşura sub genericul „Antologia Scriitorilor  Români Contemporani”, va avea loc marţi, 28 ianuarie 2014, ora 17, în Sala Cupolă.

         Se vor confrunta, astfel, într-un „duel poetic”, laureatul Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” din 15 ianuarie 2014 de la Botoşani, poetul Ion Mureşan care trăieşte la Cluj Napoca şi unul dintre nominalizaţii la acelaşi premiu, poetul Lucian Vasiliu, care vine de la Iaşi.

          Ion Mureşan, despre premiul „Mihai Eminescu”: Nu consider că premiul de la Botoşani este un premiu, el este o legitimaţie de club. Uniunea Scriitorilor din România are premii profesionale. Acest premiu este semn că opera mea a intrat în clubul de elită al poeziei româneşti din ultimii 50 de ani, unde poţi să stai la masă si să discuţi cu poeţi de talia lui Mihai Ursachi, Cezar Ivănescu, Mircea Ivănescu, Ştefan Augustin Doinaş, Ana Blandiana, Dinu Flămând, Ileana Mălăncioiu etc. Nu este o valoare profesională, este o valoare morală. Consider că Premiul Naţional de Poezie mă aduce acasă.

          Lucian Vasiliu, într-un autoportret dintr-un interviu din revista „Conta”:  Sînt de un optimism robust, creştin, nu cred decît în Dumnezeu, respectiv în infinitul spiritului, al culturii, al cărţii, dincolo de formele materiale diferite, trecătoare, conjuncturale. Apocalipsa există în cei lipsiţi de credinţă, în cei posedaţi de egolatrie, de lipsa de caracter, de omniprezentul diavol devorator…

          Portrete critice ale celor doi poeţi vor fi realizate de confraţii Emil Nicolae şi Adrian G. Romila.

         Va fi prezent la manifestare dl. Gavril Ţărmure, directorul Editurii Charmides, editorul volumului de poezie „Alcool” semnat de Ion Mureşan.

         Vor susţine momente muzicale cîţiva elevi de excepţie ai Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamţ: Gabriel Gogan (pian), Ovidiu Popovici (chitară), Ovidiu Corugă (pian), pregătiţi de profesorii Cristina Popa, Iulian Stoica şi Fănel Pojoga.

         Iniţiatorul şi moderatorul manifestării, directorul Bibliotecii „G. T. Kirileanu”, scriitorul Adrian Alui Gheorghe, despre acest eveniment: „Promitem o seară de poezie memorabilă cu doi dintre cei mai importanţi scriitori ai literaturii române actuale, poeţi cu operă şi mit personal. Se vor confrunta două formule lirice distincte, spre beneficiul publicului, tot mai numeros, din Neamţ, interesat de poezie şi de ierarhiile corecte din spaţiul literaturii. Va fi o demonstraţie că poezia română e vie şi că e mai frumoasă decît viaţa de zi cu zi a românilor.”

 

Ion Mureşan – Autoportret la tinereţe

Trebuie tată să rămâi între lucruri utile

eu voi pleca cu nebunii pe malurile râului la cules de
podbal
eu trebuie să păstrez memoria în afara ordinii
învelind-o în nisipul roşu.
Trebuie tată să rămâi între lucruri utile
eu voi locui în podul casei voi bea vinul tare
eu trebuie să exprim acel sunet fantastic ce tăios se naşte
cînd numele se izbeşte deasupra lucrului pe care îl denumeşte.

Trebuie tată să rămâi între lucrurile utile
eu voi dansa frumos în vis arătându-mi-se
felinare umbroase.

Lucian Vasiliu – Dumineca

Azi, dumineca, s-a născut o fată-magnolie.
Azi, dumineca, un călăreţ a străbătut oraşul, fără să-l vadă nimeni.
Azi, dumineca, au fost scoase la iveală comorile scufundate ale lacrimei tale.
Azi, dumineca, mama înca nu s-a întors de la cimitirAzi, dumineca, din cer s-a desprins o pajişte şi a plutit circa o ora deasupra ţinutului nostru.
Azi, dumineca, geneticianul a privit pentru prima oară printr-o fereastră oarbă.
Azi, dumineca, verdele câmp a fost prizonierul grâului.
Azi, dumineca, deasura casei
Pogor, norii au luat chipul
MierleiAzi, dumineca, mâinile mele au ţinut sfat cu mâinile fraţilor mei.
Azi, dumineca, arheologul a iubit în extaz o piatră funerară frigiană.
Azi, dumineca, am înţeles ca morţilor le e frig

Azi, dumineca, bunicii şi-au recitit actele
de naştere, originale.
Azi, dumineca, femeia mea
s-a ruşinat de frumuseţea ei.
Azi, dumineca,
tipograful a înfiat o literă de aur.
Azi,
dumineca, maşina de scris a învăţat limba toharică.
Azi, dumineca, zidul pe faţa căruia am scris
a devenit cenuşă

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Schema lui Carabelea nu a funcționat astăzi: Viceprimarul Alin Lehăduș rămâne pe funcție!

În spațiul public se știe că primarul Andrei Carabelea a fost profund deranjat de declarațiile viceprimarului Alin Lehăduș, pe care le-a considerat ofensatoare. Imediat după aceste declarații, au fost găsite pretextele administrative pentru care Lehăduș nu mai corespunde ca viceprimar.

Dimișcă, Poveste fără sfârșit…

LAURENȚIU DIMIȘCĂ Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț, vă invită să întâmpinați sosirea primăverii vizitând  expoziția „Poveste fără...

Daniel Harpa: Echipa PSD Neamț vă dorește primăvară frumoasă!

Dragi locuitori ai județului Neamț, echipa social-democrată vă urează cu prilejul zilei de 1 Martie ca toate visele să vă înflorească în...

Tânărul șofer din accidentul de azi noapte de la Petricani, nu a mai putut fi salvat

Cu tot efortul celor de la SMURD, deși i s-au făcut manevre de resuscitare și a fost transportat cu semne vitale la...

Un șofer beat a intrat cu mașina într-un stâlp la Bicaz

La data de 29 februarie a.c., în jurul orei 17:30, polițiștii din cadrul Sericiului Rutier-BDNE Bicaz au fost sesizați cu privire la...