În şedinţa de luni, 27 ianuarie, consilierii judeţeni sînt chemaţi să aprobe Programul de aprovizionare a populaţiei cu principalele produse alimentare raţionalizate, în caz de mobilizare sau război
Art.1: Se aprobă Programul de aprovizionare a populaţiei judeţului cu principalele produse alimentare raţionalizate, în caz de mobilizare sau război, document clasificat secret de serviciu, în forma prevăzută în anexa ce face parte integrantă din prezenta hotărâre.
În cazul declarării stării de mobilizare sau a stării de război, potenţialul economic al ţării se adaptează cu prioritate pentru susţinerea efortului de apărare prin asigurarea cererilor de produse şi servicii ale forţelor sistemului naţional de apărare, precum şi, pentru asigurarea consumului raţionalizat al populaţiei, în vederea optimizării consumului de produse alimentare, a utilizării cât mai raţionale a resurselor de care dispune economia naţională, precum şi a protecţiei vieţii şi a sănătăţii cetăţenilor. Sistemul de distribuire către populaţie a principalelor produse alimentare, pe bază de raţii şi cartele, se pune în aplicare în cazul diminuării resurselor destinate consumului populaţiei identificate prin Planul de mobilizare aprobat, iar utilizarea acestor resurse se monitorizează de către autorităţile publice începând cu data declarării stării de mobilizare sau a stării de război. În acest context, sarcinile prevăzute pentru persoanele juridice în Planul de mobilizare sunt obligatorii (conform art. 10 alin. (3) din Legea 477/2003) şi ţin seama de posibilităţile reale de realizare a acestora de către operatorii nominalizaţi.
Potrivit prevederilor art. 47 lit. d) din Legea nr. 477/2003, precum şi ale art. 3 din Ordinul comun nr. 109/2003 pentru aprobarea Normelor privind elaborarea programelor de desfacere a mărfurilor prin introducerea sistemului de distribuire către populaţie a principalelor produse alimentare şi nealimentare pe bază de raţii şi cartele, în caz de mobilizare sau de război, consiliile judeţene cu sprijinul structurilor teritoriale pentru probleme speciale judeţene “întocmesc din timp de pace Programele de aprovizionare a populaţiei judeţului cu principalele produse alimentare şi industriale raţionalizate, în caz de mobilizare sau de război” pe baza sarcinilor defalcate din Planul de mobilizare aprobat.
Totodată, conform art.37 (1) din Ordinul mai sus menţionat, “consiliul judeţean poate adopta şi alte măsuri organizatorice necesare pentru derularea activităţii de aprovizionare a populaţiei cu produse raţionalizate”.