Un fabricant de pîine din Neamţ recunoaşte:
Coloranţii din pîine pot fi cancerigeni!
Un fabricant de pîine din Neamţ recunoaşte:
Coloranţii din pîine pot fi cancerigeni!
Din 15 ianuarie, conform unui ordin al Autoritatii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, produsele de panificație și pâinea nu vor mai conține coloranți și aditivi alimentari.
Ordinul potrivit căruia producătorii nu mai au voie să foloseacă, de la mijlocul lunii ianuarie, niciun fel de aditiv în pâine şi alte produse de panificaţie a fost publicat în Monitorul Oficial.
Excepţia de la această regulă se face în cazul pâinii din malţ. În producerea acesteia se va accepta în continuare folosirea colorantului E150 a-d sau caramelul, unul dintre cei mai utilizaţi în industria alimentară.
Prin aditiv alimentar se înțelege orice substanță care, în mod normal, nu se consumă ca aliment în sine si nu se utilizează ca ingredient alimentar caracteristic și a cărei adăugare deliberată, în produsele alimentare pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratare, ambalare, transport sau depozitare are ca rezultat transformarea sa sau a produselor sale secundare, în mod direct sau indirect, într-o componență a produselor alimentare în cauză.
De asemenea, acelaşi ordin prevede că de la mijlocul lunii ianuarie pâinea și alte produse de panificație vor putea avea orice gramaj dorește operatorul economic. Reglementările actuale impuneau ca pâinea să aibă minim 300 de grame, creșterea gramajului fiind permisă numai din 100 în 100 de grame. În plus, specialitățile de panificație trebuiau să aibă o cantitate netă de 150 de gram.
De exemplu, pe ambalajul unei pîini fabricate în Neamţ (foto) aflăm că ea conţine:
– făină albă de grîu
– apă potabilă
– drojdie
– sare iodată
– făină de soia
– corector de aciditate (acid lactic natural)
– făină de malţ
– enzime
– conţine elemente alergene – gluten şi făină de soia
L-am întrebat pe unul din producătorii de pîine de succes din Neamţ, de ce nu face pîine neagră sau de secară, căutată atît de mult pentru sănătate. El ne-a spus că în majoritatea cazurilor, pîinea neagră conţine un colorant care, consumat zilnic, poate duce la cancer: „Pîinea neagră, chiar dacă iniţial creşte, ea nu se menţine crescută, scade, devine un fel de plachie. Cea pe care o vedeţi în rafturi aşa frumoasă, are coloranţi. Eu nu fac aşa ceva, nu vreau să am pe nimeni pe conştiinţă!”.(foto 2: pîine făcută în casă)