O femeie euro-parlamentar – Minodora Cliveti, două vicepreşedinte PSD femei la nivel naţional – prof.univ. Mihaela Ivancia şi Doina Dreţcanu – au fost invitatele speciale ale conferinţei judeţene de alegeri în organizaţia PSD femei. 240 de participante cu drept de vot „cvorum statutar”- s-a anunţat în conferinţă, au reconfirmat poziţia de lider a Emiliei Arcan în fruntea celor 6000 de pesediste din Neamţ.
Am spune că în organizaţia mare – acolo unde domină de departe orgoliile masculine – mai multe sau mai puţin justificate – nu există nici pe departe o asemenea solidaritate pe care, cel puţin în aparenţă, au manifestat-o femeile din PSD. Realegerea Emiliei Arcan nu surprinde pe nimeni: delicată şi aparent fragilă, Arcan a organizat conferinţa cu mînă de fier. Nu a lipsit nimic iar emoţiile evidente ale preşedintei realese au dat originalitate unei şedinţe care, din foarte mare scrupulozitate, a fost parcă, prea organizată.
În rest, pe lîngă doamnele cu adevărat pesediste, s-au văzut foste pedeliste, peciste, ba chiar unele peneliste, în treacăt. Dacă se practică cu mari succese la bărbaţi, merge şi la femei. Oricum, pe preşedintă n-a luat-o valul şi a acordat diplomă de merit – care merit conţine, desigur, şi fidelitatea neîntreruptă- celor două femei primar PSD , Valeria Dascălu (Săbăoani) şi Maria Pietrariu (Vînători).
„Încrederea în propriile forţe este vitală”
Interviu cu Emilia Arcan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, preşedinta Organizaţiei Femeilor Social Democrate Neamţ
– Dacă ar fi să vă dedicaţi exclusiv doar uneia dintre următoarele ocupaţii – familie,carieră, politică – ce aţi alege şi de ce?
– Sunt o persoană extrem de practică, ca atare distribui atenţia mea în egală măsura fiecărei ocupaţii în parte. Consider că în prezent împletesc armonios familia cu cariera şi implicit cu latura politică. Fiecare segment este important pentru mine şi îi acord atenţia maximă de rigoare. De o importanţă vitală pentru orice persoană, indiferent în ce domeniu activează, este încrederea în forţele proprii, planificarea cît mai atentă şi mai realistă a obiectivelor sale.
– Indiferent de circumstanţele în care sînteţi prezentă în viaţa publică, prezenţa dumneavoastră este întotdeauna una impecabilă. Cum reuşiţi?
– Fiecare persoană îşi formează în timp un anumit stil şi un mod de viaţă. Prezenţa impecabilă, cum o numiţi dumnavoastră, este în legătura de interdependenţă cu mulţi factori precum : atitudine, mentalitate, educaţie, anturaj, bagaj informaţional. Nu fac eforturi deosebite, ci pur şi simplu este vorba despre un stil de viaţă bazat pe reguli şi principii sănătoase care ulterior se reflectă în comportamentul meu.
– Cînd doamna Emilia nu este nici vicepreşedinta Legislativului nemţean, nici om de afaceri, ce pasiuni are? Cum preferă să-şi petreacă timpul aşa-zis liber, ce îi place cel mai mult?
– Am o activitate profesională solictantă şi sigur că timpul meu liber este scurt, dar foarte preţios. Aleg să mi-l petrec împreună cu familia, în special cu fiica mea, pe care o vizitez mai des la Bucureşti pentru a ne răsfăţa reciproc, şi care de cele mai multe ori este un izvor nesecat de energie şi voie bună. Nu în ultimul rând, acord o atenţie deosebită animăluţului meu de companie,un ghem necuvîntător care emană multă energie pozitivă şi mă iubeşte necondiţionat. Activităţile noastre au loc fie în aer liber, în parcuri, fie la teatru sau la film. De asemenea, ne place să luăm masa la restaurant. Îmi plac mult natura, florile, pe care le îngrijesc cu mare drag . Duminica este ziua rezervată pentru relaxare, plimbare şi odihnă. Îmi place să primesc musafiri, să beau o cafea cu o persoană dragă şi să fiu înconjurată de florile mele pe care le îngrijesc cu multă pasiune! În genere, una dintre plăcerile vieţii mele este să aduc un strop în plus de fericire celor dragi mie!
– Să presupunem că aveţi în mînă puterea deplină şi bani pentru a vă susţine cauzele. Care sînt primele trei lucruri pe care le-aţi face?
– Dacă aş avea putere deplină şi fonduri m-aş apleca îndeobi asupra problemelor sociale, respectiv, asupra persoanelor defavorizate, şi anume, copiii şi bătrînii precum şi persoanele cu dizabilităţi.
– Este foarte probabil ca în ascensiunea dumneavoastră politică şi profesională să vă fi izbit de bărbaţi care v-au încurcat. Cum aţi reuşit să treceţi mai departe, cu fruntea sus? Şi ne puteţi da un nume-două de astfel de bărbaţi?
– Sigur, au existat diverse persoane care m-au şicanat, însă eu am considerat întotdeauna că o piedică venită dintr-o anumita direcţie, fie de la un bărbat sau de la o femeie, fie rea intenţionată sau nu, este menită să îţi dezvăluie tăria de caracter, să îţi testeze curajul, aptitudinile şi să îţi dea un imbold pentru a merge mai departe cu stoicism. Ulterior, acele persoane s-au convins ce fel de om sunt şi au tras propriile concluzii. În opinia mea, bărbaţii pot construi o echipă minunată împreună cu femeile, putem creea un echilibru.
– Care este modelul dumneavoastră de femeie în politică?
– Am foarte multe modele de femei în politică, modele la care mă raportez şi nu aş putea să nominalizez pe cineva în mod special.
Încerc să îmi înşusesc cîte ceva care mi se potriveşte, de la fiecare în parte. Pregătirea temeinică, seriozitatea, autenticitatea, capacitatea decizională, sunt doar cîteva dintre ingredientele care conduc cu certitudine spre reuşita şi implicit apreciere.
– S-au înmulţit prieteniile de cînd sînteţi în conducerea Consiliului Judeţean?
– Dintotdeauna am fost o persoană sociabilă, prietenoasă şi mi-a plăcut să întreţin relaţii de colegialitate cu toată lumea, însă nu le-am transformat în prietenii, pentru că sunt două lucruri distincte între care trebuie trasată o linie foarte clară. Pot spune doar că mi-am lărgit cercul de cunoştinţe.