Şcoala din Poienari are nevoie de un frigider pentru corn şi lapte. Rău am ajuns: primul ministru Victor Ponta spune că fiecare copil din mediul rural ar trebui să aibă computer, în special aceia care au părinţii plecaţi în străinătate. N-ar fi rău, numai că sînt şcoli care au încă, toaleta în fundul curţii, fără apă curentă – pentru că în comună nu există apă şi canalizare, şi, se vede, nu au nici măcar un frigider. Este cazul şcolii din Poineari, localitate păstorită în Senat de senatorul Ioan Chelaru, un politician care, cu siguranţă, nu a trecut pe lîngă şcoală. Nu sugerăm Doamne fereşte, văzînd declaraţia sa de avere, să cumpere dl. senator un frigider, dar poate face ceva şi pentru Poienari şi pentru toate şcolile care n-au un amărît de frigider (cică se găsesc şi la second hand).
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ au efectuat,
în această vară, mai multe controale în unităţi de învăţământ din
mediul urban şi rural. Unităţile verificate au în structura lor funcţională unul sau mai multe corpuri de clădire. O parte dintre acestea nu sunt autorizate sanitar deoarece nu îndeplinesc condiţiile impuse de legislaţia sanitară. Potrivit DSP Neamţ, spaţiile pentru depozitarea produselor din Programul guvernamental “Cornul şi laptele” sunt în regulă, cu mici excepţii. În această situaţie se află şi Școala Poienari, unde nu există posibilitatea amenajării unui astfel spaţiu, produsele fiind distribuite în momentul recepţiei.
Reprezetanţii Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ s-au deplasat la faţa
locului pentru a vedea cum stau lucrurile. Școala Gimnazială Poienari
are nevoie de un frigider pentru depozitarea alimentelor venite prin
programul “Cornul și Laptele” pentru cei 168 de preşcolari şi elevi.
“Şcoala are trei corpuri de clădire şi este autorizată sanitar, dar
nu are decât un frigider pentru depozitarea alimentelor. Două corpuri de clădire sunt situate la 2 km distanţă unul faţă de celălat,
un altul la 23 km distanţă, iar produsele sunt transportate cu
microbuzul şcolar. Ar fi nevoie de încă un frigider de capacitate
mai mare pentru alimente”, au precizat reprezentanţii CJ Neamţ.
Conducerea şcolii a solicitat şi ajutorul primăriei pentru achiziţionareaunui frigider, însă, deocamdată, nu sunt bani. Autorităţile speră totuşi ca până la începerea noului an şcolar să se găsească o soluţie. “Aşteptăm şi noi rectificarea de buget. Vom face tot posibilul pentru a rezolva problema. Vom discuta şi cu directorul şcolii, să vedem ce soluţii sunt. Poate găsim înţelegere la o firmă să achiziţionăm un frigider înainte de începerea şcolii, şi să plătim când vin banii”, a spus Emil Dascălu, primarul comunei Poienari.
În anul școlar 2012-2013, de programul „Cornul și Laptele”, au
beneficiat 53.700 de copii din Neamţ: 9.500 de preşcolari, 23.100 elevi din ciclul primar şi 21.100 din ciclul gimnazial. Preţul pentru un pachet este de 1,17 lei cu TVA inclus. Valoarea totală a plăţilor efectuate de către CJ Neamţ se ridică la suma de 11.852.099 lei. (I.C.)