de Irene Apostol
De la Poşta Neamţ ar urma să plece acasă peste 60 de angajaţi. Atraşi de salariile compensatorii, peste 50 de angajaţi au depus cerere de plecare voluntară. “ Avem în jur de 55 de cereri, încă mai strângem, vom şti exact care este situaţia la începutul lunii septembrie. Majoritatea angajaţilor care vor să plece, mai au puţin până la pensie”, a spus Vasile Trifescu, liderul de sindicat al salariaţilor Oficiul Judeţean de Poştă (OJP) Neamţ.
Disponibilizările îi vizează, în principal, pe oficianţii de la prezentare în mediul urban, dar s-ar putea să mai plece şi din personalul TESA.
La Piatra Neamţ, din 20 de oficianţi vor pleca 5, iar la Roman, din 9 oficianţi vor rămâne 6. În cazul în care vor trebui să plece mai mulţi salariaţi decât cei care se regăsesc acum pe liste, este posibil să se ajungă şi la teste de evaluare pentru selecţie. Angajaţii disponibilizaţi vor primi salarii compensatorii, în funcţie de vechime. “Cei care au peste 30 de ani vechime vor beneficia de 30 de salarii compensatorii: 24 stabilite prin planul de disponibilizare, iar 6, stabilite prin contractul colectiv
de muncă”, a precizat Trifescu. La acest moment, OJP Neamţ are circa
700 de angajaţi. Concedierile ar urma să aibă loc în luna septembrie.
La nivel de ţară, vor fi disponibilizaţi 3.650 de angajaţi ai Poştei
Române, reprezentînd 11% din total, ca parte a procesului de
restructurare a companiei care vizează restabilirea echilibrului între volumul de prestaţii poştale şi numărul de salariaţi ai operatorului poştal. Guvernul a aprobat, săptămâna aceasta, alocarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj a sumei de 7,4 milioane lei în vederea plăţii venitului lunar pentru persoanele disponibilizate din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR).