22.9 C
Piatra Neamț
miercuri, aprilie 23, 2025

BACALAUREAT ÎN NEAMŢ: DOI ELEVI AU FOST ELIMINAŢI

Politică

Neamț/Începând de astăzi, 120 de polițiști vor fi zilnic pe teren în scopuri de prevenție

SĂRBĂTORI PASCALE ÎN SIGURANȚĂ IPJ:Poliţiștii nemțeni sunt la datorie în serviciul comunităţii și în perioada 18-21 aprilie a.c., astfel...

A dispărut de acasă în urmă cu 12 zile. L-ați văzut?

La data de 14 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săbăoani au fost sesizați de către o femeie, cu...

Propunere legislativă de la Neamț: „Anul 2025 – Anul Cultural Mihai Eminescu” – la 175 de ani de la nașterea poetului

Declararea prin lege a anului 2025 - Anul Cultural Mihai Eminescu, este una dintre propunerile legislative pe care deputatul PSD de Neamț,...

Reacții acide după ce deputatul Iulian Bulai(USR)a dat-o jos pe Lasconi de pe coperta paginii de facebook

După ce Elena Lasconi a fost abandonată de conducerea USR în plină campanie electorală, cu 221 de voturi din 239, unul dintre...

Astăzi, 4.589 de candidaţi absolvenţi ai liceelor din Neamţ, înscrişi la proba scrisă -Limba şi Literatura Română a examenului de bacalaureat, au fost aşteptaţi în centrele de examen . 223 de candidaţi au absentat, iar doi au fost eliminaţi pentru că au încercat să folosească telefonul mobil. „Este vorba despre doi candidaţi de la centrul de examen Colegiul Tehnic de Transporturi din Piatra Neamţ. Aceştia nu vor mai putea susţine examenul de Bacalaureat pentru două sesiuni”, a precizat Camelia Neţa, inspector şcolar.
La prima sesiune a Bacalaureatului s-a înscris 5.164 de candidaţi, di care 836 provin din seriile anterioare. Din cei peste 5.100 de tienri care au fost în clasa a XII-a anul acesta, s-au înscris la examen doar 4.328. (I.C.)
SUBIECTE

La subiectul 1, pe un fragment din „Scrinul negru” al lui George Calinescu, candidatii au avut de rezolvat mai multe cerinte vizand cunostinte de vocabular, limba romana si gramatica.
Astfel, la punctul 1 al primului subiect, candidatii au fost pusi sa dea cate un sinonom potrivit pentru sensul din text al cuvintelor „mormane ” si „uzate”.
Pentru rezolvarea corecta a cerintei sunt acordate doua puncte.
La punctul 2 al primului subiect s-a cerut explicarea rolului cratimei in secventa „cu cate-un gumilastic”, acesta avand tot doua puncte.
Tot pentru doua puncte, candidatii au avut, la punctul trei, de facut un enunt in care sa foloseasca o locutiune sau expresie care sa contina substantivul „umar”.
Cate patru puncte au fost alocate pentru urmatoarele cerinte ale subiectului 1: „Mentioneaza tipul de perspectiva narativa din textul dat”; „Precizeaza doua motive literare identificate in textul dat”, „Selecteaza doua secvente din text care fixeaza dimensiunea spatiala”, „Prezinta rolul verbelor la timpul imperfect din textul dat”; „Ilusteaza cu exemple din text doua trasaturi ale genului epic”.
La punctul noua al primului subiect, candidatii au avut de comentat in 60-100 de cuvinte urmatoarea secventa din text:
„Acesta era un barbat inalt, voinic cu parul carunt, tuns marunt si ascuns in parte sub sapca data pe spate. Avea pe el numai un costum de haine gri cu petice, foarte umflat, semn ca pe dedesubt era prevazut cu un cojocel, in picioare purta bocanci grei, iar pantalonii erau stransi jos, la glezna, cu cate-un gumilastic gros. Omul inalt parea un hamal, iar gumilasticele aveau probabil scopul sa-i degajeze picioarele in mers. Pe umerii sacoului erau cusute doua bucati de sac gros, in vederea, fara indoiala, de a feri haina de eroziune la ridicarea greutatilor si de a sluji totodata ca un soi de perna de amortizare a izbiturilor”.
La subiectul 2 de la proba de Limba si literatura romana, cerinta a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanta alegerii unui model in viata.
„In elaborarea textului de tip argumentativ trebuie: sa respectati structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri; sa ai continutul adecvat argumentari pe o tema data: formularea ipotezei/a propriei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si punctuatie) si limitele de spatiu indicate”, potrivit cerintelor subiectului al doilea.
Subiectul 3 a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte (doua – trei pagini) in care trebuiau prezentate tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, apartinand lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.
„In elaborarea eseului vei avea in vedere urmatoarele repere: evidentierea a doua trasaturi care fac posibila incadrarea textului poetic studiat intr-o orientare literare, intr-o perioada, intr-un curent cultural/literar sau intr-o orientare tematica; prezentarea a doua imagini/idei poetice, relevante pentru tema si viziunea despre lume din textul poetic studiat; ilustrarea a patru elemente de compozitie si de limbaj ale textului poetic studiat, semnificative pentru ilustrarea temei si a viziunii despre lume; sustinerea unei opinii despre modul in care tema si viziunea despre lume se reflecta in textul poetic studiat”, potrivit cerintelor subiectului al treilea.
In cadrul subiectului al treilea s-a precizat ca pentru continutul eseului vor fi acordate 16 puncte, respectiv cate patru puncte pentru fiecare cerinta, iar pentru redactarea eseului alte 14 puncte, respectiv cate trei puncte pentru organizarea ideilor in scris si pentru abilitati de analiza si de argumentare, cate doua puncte pentru utilizarea limbii literare, ortografie si punctuatie, cate un punct pentru lizibilitate si incadrarea in limitele de spatii indicate.
LA PROFILUL UMAN: Subiectul 1 – „Accidentul“, de Mihail Sebastian – pe baza acestui text, printre alte cerinte, elevii au avut de gasit sinonime si de identificat doua cuvinte care sa dovedeasca genul caruia ii apartine textul.
Subiectul 2 – un text argumentativ despre importanta jurnalului in viata unui adolescent.
Subiectul 3 – elevii au avut de argumentat simbolismul.
Examenele scrise de la bacalaureat au inceput luni cu proba la Limba si literatura romana, la care s-au inscris peste 160.000 de elevi care au terminat in acest an clasa a XII-a si absolventi care nu au promovat in seriile anterioare.
Bacalaureatul vor continua in 2 iulie cu proba la limba si literatura materna, in 3 iulie cu proba obligatorie a profilului si in 5 iulie cu proba la alegere a profilului si specializarii. Rezultatele vor fi afisate pe 8 iulie, pana la ora 12.00, iar contestatiile pot fi depuse in aceeasi zi, pana la ora 16.00.
Rezultatele finale, dupa rezolvarea contestatiilor, se vor afisa in 12 iulie.

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Anunțuri APASERV Neamț/Luna aprilie 2025

Pentru informații suplimentare, beneficiarii noștri pot suna laDispeceratul APA SERV care funcționează nonstop, la numărul de telefon0233/233340 sau pot accesa site-ul Companiei http://www.apaserv.eu .

Neamț/144 de șoferi luați de radar în 5 zile. IPJ: viteza și alcoolul, primele cauze ale accidentelor

n perioada 18-22 aprilie, poliţiştii cu atribuții pe linie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au desfășurat acțiuni pentru verificarea...

Amplă acțiune rutieră în Neamț, până pe 27 aprilie. Pietonii sunt principalii vizați

În perioada 22 – 27 aprilie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț desfășoară acțiuni preventive pe raza întregului...

Căderea rocilor la Mădei-Borca va face obiectul primei ședințe CJSU

Mădei- Borca, aprilie 2025. Căderea pietrelor de pe versanți și corectarea torenților, două probleme urgente pe care le-a ridicat Primăria, prin vocea...

Borca/Un șofer fără permis a intrat cu viteză într-un stîlp de beton. Nu a putut fi testat alcoolscopic

imagine cu caracter reprezentativ La data de 21 aprilie a.c., ora 19.30, polițiștii din cadrul Poliției orașului Bicaz au...