Vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, senatorul PSD Ioan Chelaru, a susţinut într-un comunicat de presă că obligaţia oricărei persoane de a se prezenta la invitaţia scrisă a unei comisii parlamentare este un semn de „evoluţie a democraţiei” şi un instrument necesar menit să asigure efectivitatea controlului parlamentar, care „este una dintre consecinţele nemijlocite ale principiului democrat al reprezentării”.
„Parlamentarii, ca reprezentanţi ai naţiunii, au dreptul şi, mai ales, obligaţia, în virtutea mandatului reprezentativ obţinut prin alegeri, să controleze afacerile publice care, prin natura lor, sunt legate de asigurarea binelui public şi de apărarea interesului naţional. (…) Poate tocmai de aceea majoritatea constituţionaliştilor susţine că – prin scopurile urmărite – funcţia de control a Parlamentului este mai importantă decât cea legislativă”, a explicat senatorul PSD.
Exemplul Udrea
Chelaru mai susţine că trebuie să se ofere Parlamentului instrumente pentru control. El a exemplificat cu Elena Udrea, care, pe când era ministru, a refuzat să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare motivând că nu există o normă în acest sens.
Senatorul consideră că prevederea urmăreşte o întărire a responsabilităţii funcţionarului public în sensul cel mai larg al cuvântului şi nicidecum într-un exces de putere al Parlamentului faţă de celelalte autorităţi publice.
Chelaru a insistat pe faptul că articolul prevede ca „obligativitatea prezenţei în faţa comisiei parlamentare urmează să se realizeze cu respectarea principiului separaţiei puterilor în stat”. De asemenea, „activitatea acestor comisii parlamentare este destinată exclusiv culegerii de informaţii şi prezentării unui raport”, „nu se vor substitui competenţelor unui organ de jurisdicţie, nici Ministerului Public şi nici instanţelor judecătoreşti”, a spus senatorul.
(puterea.ro)