17 C
Piatra Neamț
duminică, iunie 20, 2021

40 DE ANI CU RIFIL

Politică

Carabelea, primul atac public la Chitic: “Nu veți mai vedea primarul plecând cu bagaje și oameni de la PNL la un alt partid”

Intrat în cursa pentru conducerea PNL Piatra Neamţ, primarul Andrei Carabelea a lansat public primul atac la fostul primar Dragoş Chitic, după...

Remus Munteanu despre moţiunea Ghinea: PNL și USR-PLUS au fraudat grosolan votul!

„PNL și USR-PLUS au fraudat grosolan votul la moțiunea simplă pentru a-l salva pe ministrul ZERO Ghinea!...

Andrei Carabelea vrea un PNL puternic la Piatra Neamţ, “nu o organizație rănită de orgolii și ambiții personale”

După anunţul făcut de prefectul George Lazăr privind candidatura primarului Andrei Carabelea la preşedinţia organizaţiei PNL Piatra Neamţ, primarul vine cu precizări...

Doi candidaţi la şefia organizaţiei PNL Piatra Neamţ. Candidaturi făcute publice în aceeaşi zi

Andrei Carabelea şi Vasile Panaite sunt liberalii care şi-au anunţat candidatura la preşedinţia PNL Piatra Neamţ.

“Revoluţie Industrială, Forţa Investiţiei în Lume”, aşa a definit ministrul IMM-urilor, Maria Grapini, iniţialele RIFIL.

Joi, 20 iunie, societatea Rifil Romania a sărbătorit împlinirea a 40 de ani de la înfiinţare,fiind prima societate de producţie cu capital străin, constituită în România, încă din perioada comunistă.

Salariaţii RIFIL au deschis porţile fabricii, arătînd invitaţilor cum se poate face profit în perioadă de criză, cum se poate munci în România, sub conducerea Luigi Bodo şi Ioan Strătilă.

La final, bucătarul Antonio a încîntat asistenţa cu diferite feluri din mîncarea italiană, apreciată atît de invitaţii români dar, mai ales, de cei italieni.

În 1973 a fost înfiinţată la Săvineşti, jud Neamţ, prima companie de producţie cu capital străin din România dupa 1945 şi prima din ţările semnatare ale pactului de la Varşovia. Contractul în urma căruia a luat fiinţă societatea mixtă româno-italiană RIFIL S.R.L. avea o durată de 16 ani iar asociaţii erau Centrala Industrială de Fibre Sintetice Săvineşti şi societatea Romalfa Biella din Italia, se spune în comunicatul de presă.

Rifil activează în industria textile, în producţia de fire acrilice vopsite şi nevopsite şi este lider în domeniu la nivel european.

Rifil este nu numai prima societate mixtă înfiinţată în România după anul 1945, dar şi prima din ţările din Europa de Est. Rifil este înregistrată în registrul Ministerului Finanţelor Publice din România cu numărul 1.

Investiţia companiei Rifil în România cuprinde trei fabrici de producţie: Săvineşti, Cîmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, cu o cifră de afaceri consolidată de 65,5 de milioane de euro in 2012 şi o cifră de afaceri estimată pentru 2013 la 72 milioane de euro (+10 faţă de 2012), peste 500 angajaţi şi un buget de investiţii estimat pentru anul în curs, de 4 milioane de euro. Calitatea muncii lucrătorilor români şi a produselor realizate in România este apreciată în întreaga lume, de altfel Rifil exportă în 27 de ţări.

O fabrică cu o astfel de capacitate productivă şi mai ales cu această durată de funcţionare, a avut si are cu siguranţă un impact pozitiv asupra existenţei locuitorilor din judeţul Neamţ, de-a lungul mai multor generaţii, acest aspect reprezentînd, fără îndoială, un motiv de mîndrie pentru prezenţa antreprenorială italiană din România.

La evenimentul de celebrare a 40 de ani de la constituirea societăţii, au fost prezenţi Maria Grapini – Ministrul delegat pentru intreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism, Diego Brasioli – ES Ambsadorul Italiei la Bucuresti, Mauro Maria Angelini – Preşedinte Confindustria Romania, Mario Iaccarino – Director Institutul Italian pentru Comerţ Exterior, dar şi numeroase oficialităţi: Culita Tarîţă – Preşedinte Consiliu Judetean Neamţ, Gheorghe Ştefan  -Primar Piatra Neamţ, Lazăr Gheorghe -Prefect Piatra Neamt, Daniel Horciu -Primar Săvinesti, Mihăiţă Negură– Primar Cîmpulung Moldovenesc, Ioan Grădinaru – Primar Dumbrava Roşie, Ionel Ciubotaru  -Primar Roznov, Mihai Apopii -Preşedinte Camera de Comerţ Neamţ.

Luigi Bodo, Director Rifil Romania, a declarat în cadrul aceluiaşi eveniment: “Sînt emoţionat să mă aflu aici pentru a sărbători patruzeci de ani de mari sacrificii dar şi de satisfacţii enorme. Cea mai mare realizare a noastră a fost aceea de a reprezenta un punct de referinţă pentru multe familii de români din zonă şi pentru întregi generaţii, care, din mamă în fiică, au lucrat în fabricile noastre din Săvineşti, Cîmpulung şi Gura Humorului”.

 

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Neamţ, ploi abundente. Avertizare meteo în această dimineaţă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, în această dimineaţă, două avertizăre meteo - cod galben şi cod portocaliu - valabile pentru...

O persoană a murit, mai multe locuinţe au fost inundate, aproape 3000 de oameni au rămas fără curent electric după furtuna de aseară

sâmbătă, 19 iunie, ora 8: La această oră, ca urmare a avertizării meteorologice cod galben emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid...

Astăzi, Moşii de Vară; sărbătoarea precede Rusaliile

POMENIREA MORȚILOR - MOȘII DE VARĂ Biserica Ortodoxă a ales această zi de pomenire atât pentru drepţii din Vechiul Testament, care au "adormit" fără să-l...

O persoană se află în resuscitare după ce a scăpat de viitură la Gârcina. Locuinţe şi curţi inundate(actualizare)

Foarte multe apeluri la 112 după ploaia din această seară, care solicită intervenţia pompierilor (salvatorilor) de la ISU Neamţ.

De Rusalii, program extins la centrele de vaccinare din Piatra-Neamț

Luni 21 iunie, în a doua zi de Rusalii, va fi posibilă vaccinarea fără programare la centrul drive-thru...