Începând cu 1 ianuarie 2014 va fi interzisă comercializarea sau livrarea către unităţile de colectare sau procesare a laptelui care nu respectă cerinţele Uniunii Europene.
Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Neamţ, a demarat o campanie de informare a populaţiei despre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească laptele crud. “Derulăm o campanie de informare, prin care îi atenţionăm cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia în vederea asigurării conformităţii cu standardele UE. Vom oferi informaţii celor care cresc un număr mic de animale, astfel încât să-şi poată valorifica în continuare laptele către consumatorul final, iar unităţilor de procesare să aplice măsurile necesare pentru a procesa şi vinde în continuare produsele”, a spus dr. Constantin Lipan, director adjunct al DSVSA Neamţ.
Efectivul de vaci din judeţul Neamţ este de aproximativ 40.000 de capete, din care mai bine de 80% se regăseşte în gospodăriile populaţiei. În judeţ sunt în jur de 24 de ferme, cu aproximativ 10.000 de vaci cu lapte. Dacă fermele sunt dotate cu instalaţii de muls automate, oamenii care cresc vaci în gospodării, colectează laptele în doniţe, aşa cum au făcut toată viaţa. “Nu cred că vom avea bani să cumpărăm instalaţii de muls automate. Eu am două vaci, nu ştiu exact ce va trebui să facem, dar o să vedem. Dacă nu vor fi bani pentru investiţii,vând animalele sau voi folosi laptele pentru consumul propriu”, a spus Vasile R., din Borleşti. Asociaţia Crescătorilor de Bovine din Neamţ a căutat o soluţie pentru a veni în sprijinul oamenilor care cresc vaci în gospodărie. Astfel, se vor înfiinţa făbricuţe de procesare a laptelui, pentru produse tradiţionale, care vor deservi anumite zone din judeţ. Laptele pe care nu-l vor lua marii procesatori, pentru că nu a fost colectat conform normelor impuse de UE, va fi procesat la nivel local. “Vom colecta laptele de la oameni şi vom face produse tradiţionale cu branduri. Prima făbricuţă de acest gen va fi montată în Bicaz Chei şi va deservi zona Dămuc, Bicaz- Chei şi Bicaz Ardeal. Fabrica dotată cu tehnologia necesară, va avea o capacitate de procesare de 3.000 de litri lapte pe zi”, a precizat Cezar Sava, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Neamţ. (I.C.)