Miercuri, 5 iunie, este celebrată Ziua Mondială a Mediului, sub sloganul „Think.Eat.Save” – „Gândeşte. Mănâncă. Salvează – Consumă raţional!”. Tema reprezintă un semnal de alarmă asupra risipei de alimente, dar şi o acţiune de educare şi conştientizare a societăţii privind alegerea unor alimente care au un impact redus asupra mediului, cum ar fi alimentele organice, care nu folosesc produse chimice în procesul de producție şi cele tradiţionale locale care nu necesită transportul pe distanțe lungi, reducându-se astfel emisiile de carbon. Totodată, se urmăreşte şi responsabilizarea comunităţilor pentru a minimiza impactul asupra mediului, ca urmare a exploatării până la epuizare a unor resurse naturale pentru producţia de hrană.
Pentru a marca acest eveniment, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Neamţ desfăşoară în perioada 3 – 10 iunie, o serie de activităţi specifice. Astfel, s-a lansat campania „Think.Eat.Save – Consumă rațional!”, desfășurată prin distribuirea de pliante și prin completarea unor chestionare, pentru a conștientiza comunitatea asupra riscurilor produse de consumul irațional de alimente, cu participarea elevilor unităților de învățământ partenere. De asemenea, vor fi derulate activități educative pe teme ecologice inițiate de unitățile de învățământ şi acţiunea de salubrizare iniţiată de Primăria municipiului Roman, în parteneriat cu APM Neamț, derulată de echipajele ”Eco-Patrulei Școlare” în zonele arondate unităților de învățământ. La finalul campaniei, pe 10 iunie, va avea loc o masă rotundă, în cadrul căreia vor fi analizate rezultatele sondajelor de opinie și vor fi premiate unitățile de învățământ participante.
Pentru a promova și a aplica principiul sustenabilității în domeniul resurselor de hrană vor fi inițiate campanii de conștientizare, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivel național. În acest scop, parlamentarii europeni au desemnat anul 2014 – “Anul European Împotriva Risipei de Alimente”.
La ora actuală, risipa de alimente în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se ridică la 89 de milioane de tone pe an (179 de kilograme pe cap de locuitor), iar în situaţia în care nu se vor lua măsuri, în 2020 risipa va ajunge la 126 de milioane de tone, ceea ce înseamnă o creștere de 40%, în condiţiile în care în UE, peste 80 de milioane de cetățeni se confruntă cu sărăcia, 16% din populația Europei este vulnerabilă, din care peste 43 de milioane de cetățeni sunt amenințați de sărăcia alimentară.
Un român aruncă anual la coşul de gunoi 97,5 kilograme de mâncare proaspătă, iar la nivel naţional, tot într-un an, cantitatea de hrană care ajunge la gunoi se ridică la 1,85 milioane de tone.
Potrivit Comisiei Europene, gospodăriile sunt responsabile pentru 42% din risipa (din care aproape doua treimi se pot evita), producătorii – 39%, retailerii – 5%, în timp ce serviciile de catering generează 14% din risipa totală de alimente dintr-un an. (I.C.)
Activităţi dedicate Zilei Mondiale a Mediului
