6 C
Piatra Neamț
vineri, martie 1, 2024

Elevi pietreni premiaţi la Festivalul de Artă Plastică din Macedonia

Politică

Schema lui Carabelea nu a funcționat astăzi: Viceprimarul Alin Lehăduș rămâne pe funcție!

În spațiul public se știe că primarul Andrei Carabelea a fost profund deranjat de declarațiile viceprimarului Alin Lehăduș, pe care le-a considerat ofensatoare. Imediat după aceste declarații, au fost găsite pretextele administrative pentru care Lehăduș nu mai corespunde ca viceprimar.

Delegație nemțeană, prezentă la semnarea contractului de lucrări pentru cel mai mare spital de urgență al Moldovei

Contractele pentru construirea celor două spitale regionale Iaşi şi Cluj, cu bani din PNRR, au fost semnate ieri, la Guvern.

Senatorul Sorin Lavric(AUR) vrea președinția Consiliului Județean

Senatorul AUR, Sorin Lavric, și-a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, candidatura în cursa pentru președinția Consiliului Județean Neamț, din...

Primarul de Roznov a trecut la PSD! Îl susțin cu toată tăria pe Daniel Harpa, pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț!

Lovitură grea pentru PNL Neamț, care pierde un primar important, Vasile Pavăl de la Roznov, care a ales tabăra PSD și mai...

La sfârşitul lunii trecute, la Bitola, în Macedonia, s-a desfăşurat cea de-a XXXII-a ediţie a Festivalului de Artă plastică pentru copii “The small Montmartre of  Bitola”. La festival au participat şi trei copii din Piatra Neamţ: Andreea Lemnaru, Andrei Nuţu şi Ana Maria  Lemnaru,  membri ai Clubului pentru excelenţă în Arte Vizuale din cadrul Asociaţiei culturale „Arte. Ro”. Invitaţia la Bitola, a venit în urma câştigării  a trei premii „Paleta de aur” şi a premiului primit pentru colecţia de lucrări constând în 20 de icoane pictate de cei trei copii în tehnica picturii pe lemn,  trimisă la concurs în Macedonia, în luna februarie. În cele opt zile de festival, copiii au avut prilejul să picteze în aer liber arhitectura veche a Bitolei, pe străduţele din vechiul bazar al oraşului, dar şi în oraşe istorice, precum Ohrid şi  Krushevo. La sfârşitul fiecărei zile, s-au expus toate lucrările realizate peste zi şi s-au premiat cele mai reusite peisaje. Toţi cei trei elevi au fost premiaţi, fiecare în câte una din seri.

La finalul festivalului, au fost premiate cele mai bune lucrări, iar Asociaţia culturală nemţeană a marcat încă o victorie prin cele trei premii „Golden Palette”-Paleta de aur, obţinute de cei trei copii pietreni. De asemenea, pietrenii au primit şi Premiul „Guest of the Colony 2014”,  ceea ce înseamnă că elevii premiaţi sunt invitaţi speciali la festival anul viitor. Profesorul coordonator, precum şi Asociaţia au obţinut Trofeul pentru cea mai bună colecţie de lucrări realizată în timpul festivalului, respectiv „Best colection”. Totodată, asociaţia primit şi Trofeul special de recunoaştere a valorii artistice, din partea Egiptului, mai exact din partea Alexandria Sporting Club din Alexandria –Egipt, cel mai vechi club din această ţară, înfiinţat în 1890 şi transformat  în 1952 de către guvernul egiptean în Club al copiilor. Trofeul a fost înmânat de către prof. Nadia Atia Kandil, directorul centrului.  „Anul acesta, împreună cu cei trei elevi pe care îi coordonez, am  fost invitaţi pentru a treia oara în Macedonia, copiii clubului nostru de pictură confirmându-şi valoarea  de fiecare dată, prin obţinerea, în fiecare an, a premiului „Paleta de aur” : unul în 2011, şase în 2012, şi trei în 2013”, a spus prof. Cristina S. Petrariu, preşedintele Asociaţiei “Arte. Ro”. Elevul Andrei Nuţu a mai primit şi Crucea de argint, premiu asociat cu Cheia oraşului Bitola, acordat pentru contribuţia deosebită adusă la dezvoltarea culturală a oraşului.

Premiile obţinute sunt foarte importante având în vedere faptul că elevii nemţeni „s-au luptat” cu pensule, culori şi palete, cu elevi din Hong Kong, Rusia, Belarus, Ucraina, Egipt, Slovenia, Slovacia, Portugalia, Turcia, România şi Macedonia.

În cadrul galei de la Bitola, preşedintele Asociatţei “Arte. Ro”, prof. Cristina S. Petrariu a înmânat profesorilor coordonatori ai delegaţiilor din cele 11 ţări participante, casete cu materiale de promovare- dvd-uri, pliante, hărţi, albume- ale principalelor obiective culturale, istorice şi religioase din judeţul Neamţ. (I.C.)

 

 

 

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Schema lui Carabelea nu a funcționat astăzi: Viceprimarul Alin Lehăduș rămâne pe funcție!

În spațiul public se știe că primarul Andrei Carabelea a fost profund deranjat de declarațiile viceprimarului Alin Lehăduș, pe care le-a considerat ofensatoare. Imediat după aceste declarații, au fost găsite pretextele administrative pentru care Lehăduș nu mai corespunde ca viceprimar.

Dimișcă, Poveste fără sfârșit…

LAURENȚIU DIMIȘCĂ Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț, vă invită să întâmpinați sosirea primăverii vizitând  expoziția „Poveste fără...

Daniel Harpa: Echipa PSD Neamț vă dorește primăvară frumoasă!

Dragi locuitori ai județului Neamț, echipa social-democrată vă urează cu prilejul zilei de 1 Martie ca toate visele să vă înflorească în...

Tânărul șofer din accidentul de azi noapte de la Petricani, nu a mai putut fi salvat

Cu tot efortul celor de la SMURD, deși i s-au făcut manevre de resuscitare și a fost transportat cu semne vitale la...

Un șofer beat a intrat cu mașina într-un stâlp la Bicaz

La data de 29 februarie a.c., în jurul orei 17:30, polițiștii din cadrul Sericiului Rutier-BDNE Bicaz au fost sesizați cu privire la...