Sâmbătă, 1 iunie, la Durău a avut loc şedinţa zonală pe regiunea Nord – Est a UNPR. La reuniune au participat preşedintele UNPR Gabriel Oprea, secretarul general Neculai Onţanu, primarul sectorului 2 al Capitalei, Culiţă Tărâţă, şeful regiunii 1 nord-est şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, senatorul Gheorghe Toma, secretar general adjunct, Nicolae Dumitru, secretar general adjunct, deputatul Valeriu Steriu, preşedintele comisiei prezidenţiale pentru agricultură, senatorul de Neamţ, Octavian Bumbu, şeful departamentului pentru agricultură din UNPR, senatorul de Bacău, Damian Drăghici, consilierul primului-ministru pe problemele romilor, precum şi preşedinţii organizaţiilor judeţene ale UNPR din regiunea 1 nord-est, Cătălina Vartic – Suceava, deputatul Gheorghe Emacu – Iaşi, Vasile Manole – Bacău, senatorul Şerban Mihăilescu – Botoşani, Deputatul Sergiu Vizitiu – Vaslui şi deputatul de Neamţ Marian Enache, preşedintele departamentului de politică externă al UNPR. Oprea a spus că UNPR “susţine măsurile de dezvoltare a agriculturii şi reafirmă susţinerea, în cadrul USL, a ministrului agriculturii Daniel Costantin”.
Şedinţa s-a axat pe trei teme: agricultură, administraţie şi securitate naţională. „Sunt trei domenii, pe care noi spunem că le stăpânim. Marea majoritate a membrilor partidului sunt cadre care au dovedit, de-a lungul timpului, că au experienţă în aceste domenii. Trebuie să spun sincer că România duce lipsă de cadre cu experienţă în general şi trebuie să valorificăm la maxim potenţialul acestor oameni care sunt în rândul nostru”, a spus Culiţă Tărâţă. La rândul său, Valeriu Steriu a vorbit despre strategia în agricultură, semnarea unui pact politic pe agricultură „între toţi jucătorii politici actuali”, precum şi despre posibilitatea ca UNPR să participe la o analiză foarte serioasă, până la 1ianuarie 2014, pentru a identifica o modalitate de prelungire a interdicţiei vânzării terenurilor agricole pentru cetăţenii străini nerezidenţi în România. „Această prevedere din tratatul de aderare, este un aspect pe care alte state, la un moment dat, au reuşit să extindă această perioadă de tranziţie. Este un aspect pe care şi noi dorim să-l analizăm foarte serios, astfel încât să ştim că am găsit soluţia pentru ca românii să mai aibă suficient timp pentru a putea deveni proprietari pe terenuri şi să nu avem această posibilitate oferită de 1 ianuarie 2014, ca străinii să intre şi să cumpere teren la un preţ mult mai mic faţă de cel din restul Europei. Dorim să căutăm toate metodele. De regulă, în UE, aceste măsuri de tranziţie se negociază în ultimele şase luni, înainte de finalizarea lor. Încercăm să găsim argumentele necesare alături de care este posibilă o cale legală de atacare a tratatului”, a declarat deputatul Valeriu Steriu, adăugând că se încearcă construirea unor strategii alături de ministerul Agriculturii şi partenerii din comisia europeană, strategii care, pe termen lung, să ducă la valorificarea corespunzătoare a potenţialul agricol.
Senatorul UNPR de Neamţ, Liviu Bumbu, a vorbit despre proiectele şi programele partidului, precizând că de un an de zile se lucrează la o strategie pe agricultură. Parlamentarul a arătat că în judeţul Neamţ, coexistă în mod fericit, agricultura convenţională, de mare performanţă, cu agricultura tradiţională care generează produse tradiţionale şi ecologice, chiar dacă multe dintre acestea nu sunt certificate şi autorizate. „În ultimii 20 de ani, s-a vorbit foarte mult despre agricultura românească, problemele şi greutăţile ei. Sunt foarte multe ferme mici, fărâmiţare excesivă a terenului, nevoia de comasare, productivitate mică, evaziune fiscală, terenuri nelucrare, importuri masive de produse alimentare,distrugerea sistemului de irigaţii, abandonarea cercetării, scoaterea din agricol fără un sistem de reglementare coerent. Toate acestea s-au produs din lipsa unei strategii agricole la nivel naţional. La nivel de partid, am sesizat foarte limpede această problemă şi, de un an de zile, lucrăm la o strategie care nu va rămâne un organism mort, ci va fi un partener pentru celor din comisia prezidenţială care întocmesc strategia naţională şi, de asemenea, la îndemâna ministerului agriculturii. Am analizat responsabil contextul mondial, naţional, european, componentele şi direcţiile de dezvoltare, componenta financiară, atât publică cât şi privată, planurile de acţiune ”, a spus senatorul Liviu Bumbu. Obiectivul principal este ca agricultura să răspundă aşteptărilor privind securitatea alimentară, dar şi protejarea mediului şi o dezvoltare socio- economică echilibrată. S-a plecat de la o viziune bugetară pe termen mediu, ce identifică resursele financiare pentru plăţile de la bugetul naţional şi de la UE, garantează asigurarea unui cadru legislativ şi administrativ coerent şi obţinerea de produse alimentare de calitate competitivă. (I.C.)