Ce spun parlamentarii nemţeni?
Sînt trimişi de noi, să ne reprezinte interesele, senatorii Eugen Ţapu (PNL), Ioan Chelaru (PSD), Liviu Bumbu (UNPR), Leonard Cadăr (fost PDL, independent) şi deputaţii Cătălin Drăguşanu (PC), Mihaela Stoica (fost PDL actual independent, posibil viitor Mişcarea Populară), Liviu Harbuz (PSD), Elena Udrea (PDL), Ioan Munteanu (PSD), Dorinel Ursărescu(PNL), Ionel Arsene(PSD), Marian Enache(UNPR).
Închiderea site-ului Institutului pentru Politici Publice – singurul care informa, la zi, despre prezenţa parlamentarilor la servici – este primul gest de cenzură făcut de Parlament. Justificarea? Nu sînt bani pentru transparenţă.
În realitate, iată ce se întîmplă: nume foarte grele din alianţa de guvernămînt au figurat, ani de zile, cu absenţe uluitoare în Parlament. Cum să fie de acord Crin Antonescu să se monitorizeze prezenţele senatorilor, de exemplu, cînd el nu avea nici trei la sută prezenţă la serviciu? Cum să fie de acord cel puţin 50% dintre senatori cu această monitorizare, cînd acelaşi procent nu avea nici 50% prezenţă la locul de muncă!
Închiderea Site-ului IPP „Aleşii votează” arată, după părerea nostră, dispreţul şi neseriozitatea cu care aleşii noştri tratează electoratul. De ce să ştie omul de rînd că senatorul sau deputatul nu s-a dus la serviciu?
Parlamentarii nemţeni, în mare, nu prea ştiau că s-a închis această monitorizare. După datele publicate, timp de 8 ani, pe site, nici unul din actualii parlamentarii nu aveau vreun motiv să decidă cenzura.
Parlamentarul exemplu este Ioan Munteanu. De cînd a intrat în Camera Deputaţilor, Ioan Munteanu (PSD, colegiul 5), n-a mai părăsit primele locuri la prezenţă. Acelaşi site l-a declarat cel mai activ parlamentar din Moldova, acelaşi site ne-a spus, ani de-a rîndul, despre legile care au trecut prin mîna deputatului.
„Le este frică!”
„Au închis monitorizarea pentru că ele este frică! Nu vin la muncă, nu sînt interesaţi, de ce să se mai ştie ce face acest ales în Parlament?! Ce să vă spun? Eu preferam să se facă, în continuare, această monitorizare, pentru că, după cum şi dumneavoastră aţi scris atîţia ani, eu eram printre cei care formau fruntea clasamentului! Mi se pare că există interesul să nu se aloce bani pentru asta, să nu ştie oamenii ce se face acolo. E ruşinos!”, a spus deputatul Munteanu.
„Aflu de la dumneavoastră”
„Ce site?”, a întrebat senatorul Eugen Ţapu. „Aaa, site-ul acela, care spunea cum vin parlamentarii la muncă. S-a închis? De Ce? Nu ştiu, eu nu am luat această decizie, aflu de la dumneavoastră de ea! Păi de ce să-l închidă? Nu mi se pare corect, dar am să verific, dar, personal, nu am luat deciza asta şi nu sînt de acord cu ea”.
„Chiar s-a închis?”
„Nu cunosc să se fi închis, ştiu despre ce site este vorba, dar nu ştiu să se fi închis”, ne-a spus deputatul Cătălin Drăguşanu. „N-am văzut nici o ştire în acest sens (i-am dat-o noi, nn). Nu văd motive, de ce să nu se ştie, ce, îi deranjează? De ce să-i deranjeze? Este total anormal! Mi se pare grav să atingi libertatea de informare. Parlamentul nu este ceea ce am crezut eu”.