16.3 C
Piatra Neamț
sâmbătă, octombrie 23, 2021

O redescoperire a valorilor patrimoniale din Neamț: BISERICI VECHI DE LEMN

Politică

Deputatul de Neamţ Iulian Bulai, potenţial ministru al Culturii în Guvernul Cioloş

Deputatul USR PLUS (de Neamţ) Iulian Bulai este opţiunea lui Dacian Cioloş pentru preluarea Ministerului Culturii, potrivit listei de ministeriabili prezentată aseară...

Deputatul Remus Munteanu: La mulţi ani celor care poartă numele Sfintei Parascheva!

Sfânta Parascheva, această cu adevărat mare şi vestită între femei, cuvioasă şi pururea pomenită, să vă aibă în pază și să vă...

Deputatul Remus Munteanu: Semnează petiția pentru susținerea proiectului de lege propus de PSD privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze!

Deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, a lansat pe pagina sa socializare apelul Partidului Social Democrat privind semnarea petiţiei pentru susţinerea proiectului...

PSD Neamţ: Românii mor pentru că nu încap în spitale, iar Cîțu își răsfață propriii primari! Votanții de la Congresul PNL au fost răsplătiți!

Micimea liberală se vede în aceste momente, când românii mor pecapete ori stau pe câte un colț de scaun în spitale,...

Apărută la editura „C.M.Imago”, cartea „Biserici vechi de lemn din Ținutul Neamț” constituie o inițiere în semnificațiile arhitecturale și decorative ale bisericilor de pe aceste meleaguri.

Cunoscute din povești, vizitate în excursii încă din primii ani de școală, loc de rugăciune și oază de liniște, acestea se integrează firesc în mirificul spaţiu natural.

Volumul se ocupă de bisericile vechi de lemn, de „ctitorii şi meşterii făurari care au cuprins în sacra lucrare toată priceperea şi măiestria lor, creând forme armonioase, împodobite cu simboluri specifice” (Elena Florescu). Cu o prefață scrisă de eruditul preot Dumitru Ailincăi, lucrarea are la bază „o cercetare aprofundată a realităţii din Ținutul Neamț, însoţită de o riguroasă analiză şi prelucrare a materialului documentar şi imagistic”. Cei trei autori, Elena Florescu, Marina Sabados și Cornel Miftode, fac precizarea, încă de la început, că vor fi analizate bisericile din vechiul ţinut Neamț, așa cum este el prezentat în Enciclopedia României din 1940.

Biserici de lemn din ţinutul Neamţ
Biserici de lemn din ţinutul Neamţ

Prima parte a cărții ne introduce în contextul general și ne oferă informații foarte bine documentate. Din capitolul „Scurt istoric al vieții religioase …” aflăm că prima sihăstrie atestată documentar a fost ridicată în secolul al XIV-lea.  În secolele următoare această viaţă intens creatoare care s-a manifestat în această parte a locului a lăsat urme arhitectonice sacre, păstrate la bisericile pe care le vom descoperi în paginile ce urmează. Informațiile – detaliate – ne ajută să înțelegem cum s-a ajuns la o asemenea spiritualitate, temeiul existenţei „uneia dintre cele mai vechi vetre de creştinism din ţară”.

Foarte interesant este capitolul următor, „Rânduiala construirii bisericilor de lemn”, o adevărată propedeutică în noțiunile de bază ale construcției unei biserici: ctitorii, izvoarele documentare care ne ajută să găsim informații, alegerea tipului de biserică, alegerea meșterilor, detaliile de construcție, structura interioară, detaliile artistice, cunoștințe care pot fi aplicate bisericilor din orice județ, un plus pentru cultura noastră generală.

Cele 29 de biserici sunt prezentate amănunțit, în ordine cronologică, de la planul arhitectural până la detaliile artistice, precum biserica Schimbarea la Față din Văleni, biserica Sfânta Paraschiva din Farcașa, biserica Adormirii Maicii Domnului din Vânătorii Pietrei, biserica Sfânta Ana din Ceahlău.

Toate capitolele sunt însoțite de fotografii de o calitate remarcabilă, care ajută cititorul să identifice elementele care compun o biserică, precum și elementele distinctive ale fiecăreia în parte.

Periplul prin această lume care datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea până la începutul secolului al XVIII-lea se încheie cu un scurt capitol de concluzii și un glosar care clarifică termenii din carte, termeni în special din domeniul arhitecturii sfinte. Există de asemenea un util rezumat al cărții în trei limbi de circulație internațională: franceză, engleză și germană.

Pentru apariţia în condiţii grafice deosebite a albumului, se cuvine să amintim sprijinul excelentului redactor Lăcrămioara Oana.

„Biserici vechi de lemn din Ținutul Neamț”, contribuție fundamentală la PORTRETUL unui teritoriu spiritual, vine să întâmpine o pregătire sufletească și să ne deschidă noi uși în apropierea Sfintelor Sărbători de Paști. Ca în fiecare an, bisericile de lemn devin neîncăpătoare în noaptea Învierii.

Silvana DULAMĂ

Fundația „C.M.Imago” – Departament Istoria Artei

colecția de azi – colecția de alaltăieri

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Schimbare uriaşă după 26 de ani: Primarul Carabelea propune dizolvarea societăţii CMI Urban

Primarul Andrei Carabelea a iniţiat proiectul de hotărâre privind dizolvarea C.M.I. Urban, societate a consiliului Local Piatra Neamţ, după ce, în urmă...

Artistul Dumitru Bezem, 74 de ani. La mulţi ani maestre!

"Mitică Bezem, pictorul, povestea că într-o noapte, pe cînd se lăsase muncit de culorile sale în atelier, a auzit un zgomot la...

Neamţ/600 de persoane şi 14 societăţi, verificate într-o singură zi

În ultimele 24 de ore, structurile teritoriale ale M.A.I. au  desfășurat acțiuni informativ-preventive, împreună cu celelalte instituții implicate, sub autoritatea Instituției Prefectului,...

Poliţia de Prevenire Neamţ: situaţiile de risc on line pentru copii

Următoarele săptămâni aduc pentru copii o perioadă de vacanță, în care aceștia vor căuta modalități pentru petrecerea timpului liber. Calculatorul ocupă un...

Primăria Piatra Neamț a înființat Comisia pentru Protecția Animalelor

Începând din data de 5 octombrie 2021, la nivelul Municipiului Piatra-Neamț s-a constituit Comisia mixtă pentru protecția animalelor, formată din specialiști care...