-0 C
Piatra Neamț
joi, decembrie 7, 2023

O redescoperire a valorilor patrimoniale din Neamț: BISERICI VECHI DE LEMN

Politică

PSD Piatra Neamţ, reunit în mai multe şedinţe/Administraţia, pensiile şi finalul anului, teme principale

În preajma a trei achiziţii importante pentru organizaţia judeţeană şi cea locală (- vorbind doar de cele publice-  Dan Vasiliu și Florian Adrian Hopșa,...

APP Neamţ a fuzionat cu Alianţa Naţional Ţărănistă, sub sigla AUR. Preşedintă, Emilia Arcan, fostă senatoare de Neamţ

Organizația Județeană Neamț a Alianței Național Țărăniste, a finalizat procesul de fuziune prin absorbție a filialei Alianţei pentru Patrie Neamț. La nivel...

Remus Munteanu(PSD): “Am votat pentru majorarea pensiilor, pentru corectarea inechităţilor pentru cei care au muncit la fel”

Deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, a declarat că a votat, luni, pentru majorarea pensiilor, care va avea loc începând de anul...

Primarul de Gârcina şi doi consilieri judeţeni foşti liberali au trecut la PSD

Comunicat de presă Rezultatele bunei guvernări a premierului Marcel Ciolacu, președintele PSD, și noua viziune a președintelui nemțenilor social-democrați,...

Apărută la editura „C.M.Imago”, cartea „Biserici vechi de lemn din Ținutul Neamț” constituie o inițiere în semnificațiile arhitecturale și decorative ale bisericilor de pe aceste meleaguri.

Cunoscute din povești, vizitate în excursii încă din primii ani de școală, loc de rugăciune și oază de liniște, acestea se integrează firesc în mirificul spaţiu natural.

Volumul se ocupă de bisericile vechi de lemn, de „ctitorii şi meşterii făurari care au cuprins în sacra lucrare toată priceperea şi măiestria lor, creând forme armonioase, împodobite cu simboluri specifice” (Elena Florescu). Cu o prefață scrisă de eruditul preot Dumitru Ailincăi, lucrarea are la bază „o cercetare aprofundată a realităţii din Ținutul Neamț, însoţită de o riguroasă analiză şi prelucrare a materialului documentar şi imagistic”. Cei trei autori, Elena Florescu, Marina Sabados și Cornel Miftode, fac precizarea, încă de la început, că vor fi analizate bisericile din vechiul ţinut Neamț, așa cum este el prezentat în Enciclopedia României din 1940.

Biserici de lemn din ţinutul Neamţ
Biserici de lemn din ţinutul Neamţ

Prima parte a cărții ne introduce în contextul general și ne oferă informații foarte bine documentate. Din capitolul „Scurt istoric al vieții religioase …” aflăm că prima sihăstrie atestată documentar a fost ridicată în secolul al XIV-lea.  În secolele următoare această viaţă intens creatoare care s-a manifestat în această parte a locului a lăsat urme arhitectonice sacre, păstrate la bisericile pe care le vom descoperi în paginile ce urmează. Informațiile – detaliate – ne ajută să înțelegem cum s-a ajuns la o asemenea spiritualitate, temeiul existenţei „uneia dintre cele mai vechi vetre de creştinism din ţară”.

Foarte interesant este capitolul următor, „Rânduiala construirii bisericilor de lemn”, o adevărată propedeutică în noțiunile de bază ale construcției unei biserici: ctitorii, izvoarele documentare care ne ajută să găsim informații, alegerea tipului de biserică, alegerea meșterilor, detaliile de construcție, structura interioară, detaliile artistice, cunoștințe care pot fi aplicate bisericilor din orice județ, un plus pentru cultura noastră generală.

Cele 29 de biserici sunt prezentate amănunțit, în ordine cronologică, de la planul arhitectural până la detaliile artistice, precum biserica Schimbarea la Față din Văleni, biserica Sfânta Paraschiva din Farcașa, biserica Adormirii Maicii Domnului din Vânătorii Pietrei, biserica Sfânta Ana din Ceahlău.

Toate capitolele sunt însoțite de fotografii de o calitate remarcabilă, care ajută cititorul să identifice elementele care compun o biserică, precum și elementele distinctive ale fiecăreia în parte.

Periplul prin această lume care datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea până la începutul secolului al XVIII-lea se încheie cu un scurt capitol de concluzii și un glosar care clarifică termenii din carte, termeni în special din domeniul arhitecturii sfinte. Există de asemenea un util rezumat al cărții în trei limbi de circulație internațională: franceză, engleză și germană.

Pentru apariţia în condiţii grafice deosebite a albumului, se cuvine să amintim sprijinul excelentului redactor Lăcrămioara Oana.

„Biserici vechi de lemn din Ținutul Neamț”, contribuție fundamentală la PORTRETUL unui teritoriu spiritual, vine să întâmpine o pregătire sufletească și să ne deschidă noi uși în apropierea Sfintelor Sărbători de Paști. Ca în fiecare an, bisericile de lemn devin neîncăpătoare în noaptea Învierii.

Silvana DULAMĂ

Fundația „C.M.Imago” – Departament Istoria Artei

colecția de azi – colecția de alaltăieri

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Restricţii sanitar-veterinare în Piatra Neamţ şi şapte comune, din cauza gripei aviare

Gripa aviară - măsuri de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populației Specialiștii veterinari au confirmat noi cazuri de gripă aviară...

Meteo Moldova/Informare ANM de ultimă oră

INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 6 decembrie, ora 18 – 8 decembrie, ora 08Fenomene și zone vizate: precipitații moderate...

Deputatul Ciprian Şerban(PSD): Fiți binecuvântați cu sănătate și fericire, voi și cei dragi vouă!

Prin bunătatea și dărnicia lui, Sfântul Nicolae ne îndeamnă să-i înconjurăm cu grijă, dragoste și iubire pe...

Suspiciune de crimă la Horia. Parchetul a preluat cercetările

La data de 6 decembrie, în jurul orei 07:00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați, de către o femeie...

A doua victimă a murit în accidentul provocat la Borca de un şofer pulbere de beat

Rezumând, un şofer pulbere de beat a omorât doi oameni. IPJ a informat azi dimineaţă: "Din nefericire, la...