0.5 C
Piatra Neamț
luni, decembrie 6, 2021

Opriţi pămîntul la Dulceşti!

Politică

Liviu Dragnea a devoalat încă din 2019 jaful din energie! Un adevăr neluat în seamă şi care ne costă dramatic(Emilia Arcan, preşedinta APP Neamţ)

"Haideți să ne amintim împreună cât adevăr spunea președintele Liviu Dragnea, despre jaful din România …!Dar, din...

Emilia Arcan (A.P.P. Neamţ): La mulți ani, dragi români! La mulți ani, dragi nemțeni!

De ziua noastră, a tuturor romanilor, transmit un gând bun şi un sincer “La mulți Ani!” românilor de pretutindeni și nemțenilor mei...

Remus Munteanu(PSD): LANSĂM PROGRAMUL DE GUVERNARE! Marţi, ora 18

Deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, informează pietrenii despre lansarea Programului de Guvernare a PSD, în...

Bogdan Gavrilescu dă asigurări că PMP nu va ieşi din scena politică, dar nu exclude colaborarea cu PNL

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară Neamţ, Bogdan Gavrilescu a declarat astăzi într-o emisiune TV, că "PMP nu se uneşte cu nimeni!", dar că...

Nu e vorba nici despre defrişări necontrolate, nici de zone de lutărie de unde oamenii sapă cu bună ştiinţă malul. Pur şi simplu pămîntul a luat-o la vale, în ultimii ani tot mai mult, riscînd să ducă după el casele de pe malul Moldovei şi frumoasa biserică catolică.

Săptămîna aceasta, cu puieţi trimişi de Consiliul Judeţean şi cu implicarea Primăriei, care a trimis la plantat oamenii de la ajutor social, au început operaţiunile de stabilizare a malului.

“În Corhana este o problemă, am depus memorii şi la Prefectură şi la Consiliul Judeţean, am făcut studii de fezabilitate, am plantat salcîmi şi am stabilizat un pic zona. Am plantat peste 20.000 de puieţi, acum s-ar putea să ne oprim un pic, pentru că a venit căldura”, a spus, într-una din zilele de lucru pe teren, primarul  Mihai Michiu.

Cauza pentru care un imens bloc de pămînt s-a autosurpat şi riscă să o ia la vale, este infiltrarea izvoarelor subterane. Un astfel de izvor, şi nu mic, am văzut şi noi, chiar la plantarea puieţilor, cum şi-a făcut loc sub pămînt şi a luat-o la vale, spre rîu.

“Aici se munceşte numai manual, nu pot intra utilaje, nu este pe unde. Probleme sînt de cîţiva ani, dar de cîteva luni, de cînd am luat mandatul, am început să luăm toate măsurile, pentru că pericolul este real, sînt case la 15-20 de metri de malul care se poate surpa”, a precizat primarul.

Fiecare salcîm este plantat la o distanţă de jumătate de metru unul de celălalt. Deşi Moldova este aproape, dar nu suficient de aproape cît să cari cu găleata, rămîne problema udatului, pe care primarul spune că o va rezolva şi fără tradiţionala găleată.

Pentru că cel mai mare pericol ar fi existat chiar la biserică, aflată aproape de mal, preotul şi alţi oameni dui Dulceşti au plantat deja slacîmi iar săptămîna aceasta şi-au extins mica pădure pînă aproape de maul Moldovei

Alunecări de pământ la Dulcești
Alunecări de pământ la Dulcești

“Am făcut demersuri pentru devierea Moldovei spre satul Pildeşti, ceea ce ar duce la două beneficii: s-ar realiza captarea de apă pentru Roman şi scăpăm şi noi de alunecările de teren”, a spus primarul.

Dulceşti, comuna care are nevoie de şcoală

Copiii învaţă şi dimineaţa şi după amiaza, într-o grădiniţă. Căminul Cultural arată jalnic. Drumurile se cer modernizate şi asfaltate. Este nevoie de apă şi canalizare. Sînt constatările primarului Michiu, înainte şi după preluarea mandatului. Totuşi, vor fi modernizaţi 6,7 km de drumuri, de către firma Darcons.

“Copiii învaţă într-o grădiniţă, este nevoie de şcoală nouă. S-a turnat temelia, s-au sistat lucrările din cauza banilor, ni s-a spus că nu mai sînt bani”, a spus primarul.

În Dulceşti, primarul nu se mai gîndeşte- cel puţin nu deocamdată – şi la alte proiecte. “Dacă eu fac cele pe care vi le-am spus, sînt mulţumit, aş fi foarte mulţumit. Cît despre apă şi canalizare, există un studiu de fezabilitate, însă proiecte vor putea fi accesate abia din 2014. Pînă atunci, vom face toate demersurile astfel încît să mergem primii cu acest proiect”, a spus primarul Mihai Michiu.

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Locuri de muncă în Neamţ în această săptămână(Document AJOFM)

Zona Piatra-Neamț Denumire loc de muncaNr locuriAGENT DE SECURITATE1AMBALATOR MANUAL4AMBALATOR MANUAL2CASIER5COFETAR2CROITOR2CROITOR-CONFECTIONER ÎMBRACAMINTE, DUPA COMANDA2ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII1FACTOR...

Remus Munteanu(deputat)/Felicitare de Sf. Nicolae

Îl sărbătorim astăzi pe Sfântul Nicolae, cunoscut ca protector în special al celor tineri, devenit peste veacuri...

Piatra Neamţ/Poliţia a prins tâlharii din staţia de autobuz

La data de 3 decembrie a.c., în jurul orei 18:30,  polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați prin SNUAU...

Braconaj pe Lacul Bicaz/Plase întinse pe 130 de metri

La data de 3 decembrie  a.c., polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Neamț au acționat pe luciul de apă al Lacului Izvorul...

Poliţia Neamţ anunţă amplasarea de radare în judeţ; controale la anvelopele de iarnă

Poliţiştii rutieri sunt prezenţi în teren, pentru prevenirea accidentelor de circulaţie iar pentru siguranţa traficului rutier vor fi amplasate radare pe principalele...