4 C
Piatra Neamț
vineri, noiembrie 8, 2024

Bisericani – bomba cu ceas a sănătăţii

Politică

Candidații PSD la Parlament: Rămânem consecvenți! Vom avea o campanie pozitivă, la fel ca la alegerile locale

Rămânem consecvenți. Vom avea o campanie pozitivă, la fel ca la alegerile locale Informare de presă

Deputatul Ciprian Șerban(PSD)/ Mesaj echilibrat și de bun simț într-o campanie marcată de știri false și dezinformări

Intrăm, dragi nemțeni, în linie dreaptă pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, astfel încât, în aproximativ o lună, vom alege pentru viitorul nostru...

Astăzi, 1 noiembrie, începe campania electorală pentru alegerile parlamentare

Campania electorală pentru alegerile parlamentare 2024 începe vineri 1 noiembrie, la ora 00:00 și se încheie sâmbătă 30 noiembrie, la ora 07:00....

”Dacă vrea, Daniel Harpa poate face istorie în Neamț!”. Vot de încredere fără precedent de la liderii opoziției

Ceremonia de investire a noului Consiliu Județean Neamț a avut loc astăzi, de la ora 17, în sala mare a Palatului Administrativ,...

Scandal la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, unde pacienţii sunt înghesuiţi câte doi în pat, în cele câteva saloane renovate dintr-un pavilon în care nu s-au mai făcut îmbunătăţiri de ani buni, în condiţiile în care aceast spital deserveşte o jumătate de ţară.

Primarul Ion Rotaru a declarat că reabilitarea din punct de vedere seismic a clădirilor a costat Ministerul Sănătăţii, în subordinea căruia se afla sanatoriul la acea vreme, două milioane de euro. Când această unitate spitalicească a ajuns în subordinea Primăriei Alexandru cel Bun, s-a început derularea programului de reabilitare, care este aproape de final, program prin care unul dintre pavilioane a fost renovat si dotat conform standardelor europene.

“Am făcut foarte multe, dar, la această oră, eu finanţare nu mai am, pentru că, deşi preşedintele CJ Neamţ a aprobat finanţarea de 5 miliarde lei pentru a putea termina lucrările la al doilea tronson, domnii consilieri judeţeni au tăiat această finanţare, totul fiind de fapt o decizie politică. Lucrul acesta mă deranjează pentru că bolnavii nu sunt numai ai comunei Alexandru cel Bun. Am fost la Ministerul Sănătăţii de nenumărate ori, am depus memorii peste memorii, am fost la toate forurile dar nimeni nu ne ascultă. Astăzi, a fost aici domnul prefect şi a promis că va face loby pe linie guvernamentală pentru a se găsi o soluţie la această problemă, astfel încât să putem finaliza ceea ce am început. Este mare păcat de bolnavii care vin să se trateze, dar sunt trimişi acasă sau stau câte doi sau trei în pat, iar în saloane proiectate pentru câteva persoane sunt câte 12 sau 16.” a spus cu revoltă Rotaru.

La şedinţa CJ care va avea loc sâmbătă, 6 aprilie, începând cu ora 10, Ion Rotaru va cere un minim de 5 miliarde lei, din fondul de rezervă,  bani ce vor fi folosiţi pentru finalizarea celui de al doilea tronson, urmând ca cel de al treilea să fie finalizat cel târziu anul viitor.

Primarul Rotaru ameninţă că va face greva foamei în faţa sediului Consiliului Judeţean Neamţ, în cazul în care nici de această dată consilierii judeţeni nu vor înţelege situaţia disperată în care se află această instituţie sanitară, şi nu-i vor acorda finanţarea.

Boala nu caută funcţii, boala caută oameni”

“Noi suntem plătiţi pentru servicii. N-avem asigurate salariile. Suntem plătiţi în funcţie de numărul de pacienţi. Dacă avem pacienţi puţini, există posibilitatea de a nu ne lua banii. Spre exemplu, dacă într-o lună avem pacienţi foarte puţini eu, ca director, nu-mi pot permite să trimit asistenta acasă şi să o chem înapoi la serviciu abia când creşte numărul acestora. Noi fiind acolo sus pe munte, consumul de gaz metan este mare, iar plata ajunge în jur de un miliard pe lună. Cam aceeaşi sumă se plăteşte şi pentru energia electrică. Nu poţi face cine ştie ce economie, pentru că nu poţi încălzi saloanele selectiv: unul da şi altul nu. Niciodată nu ştii când apare o urgenţă şi de aceea trebuie să fim pregătiţi.  Este nevoie de cel puţin 5 miliarde lei pentru a fi definitivat pavilionul, pentru că pacienţii stau prea aproape unul de altul.” a declarat directorul sanatoriului Emilia Ciobanu. “Toţi medicii au înaltă calificare medicală sunt recunoscuţi peste tot în ţară şi sunt foarte apreciaţi la Centrul Universitar Iaşi, iar rezidenţii ieşeni vin şi fac practică la Bisericani. Armata SUA va face într-adevăr o donaţie către spitalul nostru, dar aceasta va consta doar în medicamente. Am făcut o nouă secţie pentru îngrijiri paleative care a fost prima din judeţ. Chirurgia toracică, care a reprezentat o tradiţie la Bisericani, nu am reuşit încă să o deschidem, dar urmează. Am încercat să atragem bani din toate direcţiile. Suntem profesionişti şi dorim să ne facem treaba cât mai bine, dar avem nevoie de aceste fonduri pentru spital şi pentru pacienţii acestuia.”

Primarul Ion Rotaru a făcut un apel public la consilierii judeţeni: “Eu îmi donez salariul pe trei luni , dar fac apel la consilierii judeţeni să-şi doneze şi ei, nu salariul, ci indemnizaţiile de prin AGA unde sunt fiecare, ei şi prietenii lor. Aşa am strânge nişte bani.”

Revoltat peste măsură de situaţia nefericită în care se află Bisericaniul şi pacienţii acestuia, Dorinel Grumăzescu, primarul comunei Bozieni, s-a oferit să doneze din partea primăriei comunei Bozieni suma de 500 de milioane lei spitalului. “Aş fi înţeles poziţia consilierilor judeţeni dacă primarul Rotaru ar fi cerut suma de 55 de miliarde lei. Aia, da, sumă mare. Dar aşa, 5 miliarde lei chiar este o sumă care nu pune probleme Consiliului Judeţean Neamţ. Eu sunt convins că la şedinţa CJ de sâmbătă, domnul preşedinte Culţă Tărâţă va găsi o cale de a ajuta spitalul. Bine ar fi ca şi consilierii să se gândească că boala nu caută funcţii, boala caută oameni.”

Oxigenul bolnavilor – la mâna consilierilor

Pentru că lucrările nu pot fi terminate, bolnavii stau câte doi în pat, iar saloanele sunt supraaglomerate. Oamenii sunt căraţi cu targa pe scări, pentru că unitatea spitalicească nu este dotată cu un lift. Cadrele medicale îşi fac cu greu loc printre paturile pe care bieţii pacienţi le-au unit ca să poată să încapă mai mulţi la un loc. Alături de tratamentul medicamentos şi hrana de bună calitate, aceşti bolnavi au nevoie de mult aer curat, de mult oxigen. Dacă primele două condiţii sunt garantate, cea de-a treia nu. Când pacienţii îşi suflă în ceafă unul altuia şi se-ghesuie precum sardelele-n conservă, aerul pe care-l respiră nu este de cea mai bună calitate. Deocamdată, gura de aer salvator este închisă în obtuzitatea unor consilieri judeţeni prea orbiţi de puterea pe care o au pentru a mai privi spre oamenii de rând care i-au pus în funcţiile în care sunt.

Doamna Marioara F. ne spune cu amărăciune în glas: “Am plătit o viaţă contribuţia la sănătate. Acum, când m-am îmbolnăvit, văd că am plătit degeaba. Mă-nghesui cu  doamna Ica pe patul ăsta. Avem noroc că suntem slăbuţe amândouă”. Dă din mână a lehamite şi apoi continuă “Ar trebui ca legiuitorii care vin de fiecare dată să ne ceară votul să se mai gândească şi la noi, cei care i-am pus pe scaunele pe care stau acuma comod.”

Nu doar în saloanele cu femei este aglomeraţie. Şi la bărbaţi este la fel. Paturi lipite unele de altele şi câte trei pacienţi în aceste “king size” improvizate.

“Eu sunt din Piatra. Domnii cu care împart locul de somn sunt şi ei tot pietreni. Vorbeam zilele trecute despre condiţiile bune de aici. Mâncarea este bună şi multă. Eu am stat şi în spital la Piatra. Acolo n-aveam nici de unele. Venea fiică-mea în fiecare zi şi-mi aducea mâncare şi medicamentele de care aveam nevoie. A vrut să-mi aducă şi aici, dar i-am zis că nu-i nevoie. Ceea ce ne lipseşte aici este un pic de loc. Suntem prea înghesuiţi. Prea ne călcăm unii pe alţii pe picioare. Ziua mai e cum mai e, dar noaptea e cumplit. Dormim trei în două paturi lipite unul de altul. Când amorţeşti de stat pe-o parte şi vrei să te suceşti, automat trebuie să se răsucească şi ceilalţi doi că altfel n-avem cum. Acuma, noi suntem totuşi norocoşi că am găsit loc. Câteva zile în urmă a venit un domn să se interneze, dar n-au avut unde să-l primească. Dacă se continuă aşa o să ajungă să ne pună saltele pe jos, ca să avem unde dormi. Poate dă Dumnezeu să le vină mintea la cap celor de sus şi se vor schimba lucrurile.” a spus domnul Mihai P.

Daria NEMŢEANU

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Neamț/18 tone de buletine de vot vor fi ridicate pentru alegerile parlamentare

Echipele stabilite de Instituția Prefectului Neamț s-au deplasat ieri la București și au ridicat buletinele de vot și stampilele pentru alegerile prezidențiale,...

Anunțuri Apaserv Neamț- noiembrie 2024/Întreruperi, avarii, presiune, lucrări

8 noiembrie 2024 Pentru remedierea unei avarii la rețeaua publică de distribuție a apeipotabile, produsă de o firmă terță,...

Inițiativa președintelui PSD Neamț Daniel Harpa, în Programul Național PSD privind sănătatea

Inițiativa președintelui PSD Neamț Daniel Harpa, în Programul Național PSD privind sănătatea Informare de presă Sănătatea...

Copiii de la Creșa Precista se vor putea muta, temporar, la Creșa Paharnicul

Primarul Adrian Niță a avut astăzi, 7 noiembrie, o întâlnire cu părinții copiilor înscriși la Creșa Precista, pentru a debloca o situație...

Tarcău, comuna fără primar și Consiliu Local

Până la această dată, în toate municipiile, orașele și comunele - aleșii (primari și consilieri) din 10 iunie au depus jurământul, cu...