Au făcut istorie lîngă Baraj, acolo unde, de zeci de ani, nemţenii îşi petreceau cu bucurie timpul liber. Sînt pitoreşti şi cumva neobişnuite pentru o zonă preponderent montană cum e cea a Neamţului.
Cele două bijuterii ale „mării dintre munţi” sînt scoase la licitaţie de Finanţe.
Cum s-a ajuns aici?
„Nu e nimic de spus, sînt bolnav, în spital”, a declarat, pentru „Viaţa Nemţeană”, administratorul SC Moldoturism SA Bicaz, Thomas Abraham. Cele două vapoare aparţin firmei Moldoturism, care a administrat, în ultimii 10 ani, pontonul de la Bicaz.
„Mă doare teribil de mult”
Nicoale Sălăgean, primarul de Bicaz, este unul dintre oamenii care cunosc cel mai bine istoria acestui loc. A fost unul dintre cei care a salvat pontonul, imediat după revoluţie.
Iată mărturii tulburătoare despre felul cum ceva ce a aparţinut în exclusivitate publicului, este astăzi executat de fisc:
„Imediat după revoluţie, fiind director la Moldocim, am făcut efoturi supraomeneşti pentru a salva baza de pe malul lacului. A fost un incendiu puternic în urma căruia mai rămăseseră cîteva profiluri contorsionate. Vapoarele au fost salavate atunci, dar au fost distruse amenajările. În anul 1992, am preluat această activitate de agrement în patrimoniul Moldocim, de la firma nou înfiinţată, cum era atunci, Societatea de turism a judeţului Neamţ. Am convins membri consiliului, mandatari ai statului, şi am demarat un amplu proces de modernizare.
„Cu mici excepţii, ceea ce vedeţi s-a realizat atunci”
După privatizarea Moldocim, noul acţionar majoritar a externalizat acest serviciu, a spus că el ştie să facă ciment, nu agrement. Eu am fost cel care am înlesnit ca această activitate să fie preluată de o fostă colegă, doamna Adina Stîngaciu. Din punct de vedere financiar, a fost o preluare lină, pentru că s-a plătit în rate. După o perioadă, a început ca situaţia financiară să fie neclară, doamna s-a speriat şi a vîndut unei firme din Cluj.
Şi această firmă are ceva probleme financiare, cele două vapoare au fost puse gaj iar acum sînt scoase la licitaţie.
„Reşiţa” şi „Tuşnad” au dus turişti zeci de ani pe Lacul Bicaz. Mă doare teribil de mult! Dacă primăria ar avea bani să participe la licitaţie…”