“Microbul” pescuitului se acutizează an de an şi se răspândeşte tot mai mult cuprinzând deopotrivă pe cei tineri sau mai copţi, pe cei cu dare de mână sau pe cei ce nu au nevoie de buzunare prea mari.
În pragul primăverii se stârneşte în fiecare pescar un fior binecunoscut şi vechi de când lumea, fior ce îl face să se gândească la apă ca la ceva atractiv. Acum este, mai ales pentru unele doamne, greu de înţeles de ce această categorie de cetăţeni, altfel onorabili, folosesc tot mai des şi cu plăcere cuvinte ca viermi, râme, beţe, cârlige, plute, agăţături, muşcături şi diverse saluturi năstruşnice: am auzit pe un vecin despărţindu-se de altul cu “să ţi-o tragă la fund” în loc de “la revedere”…
Din păcate, în zilele noastre nu mai este foarte simplu să practici această artă milenară: au apărut reglementări, tehnici şi scule tot mai complexe iar solzoşii, ce să zic? – le tot creşte IQ-ul.
Pentru pescarii novici sau pentru cei ce nu au timp să se documenteze ne-am interesat unde şi în ce condiţii se poate ca pescarul onest sa ajungă la mult-visata “captură”.
Reglementările importante privind pescuitul în apele naturale sunt cuprinse in OUG 23 din 2008, Legea 317 din 2009, Ordinul 342 din 2008 care cuprind regulile privind perioadele când prinderea peştelui este permisă şi perioadele de prohibiţie, modalităţi interzise de capturare, dimensiunile minime pentru fiecare specie, instituţiile care se ocupă de organizare şi supraveghere şi sancţiunile pentru cei ce incalcă dispoziţiile legale. Importante sunt şi deciziile Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură – ANPA, organismul ce se ocupă cu organizarea, autorizarea şi supravegherea pescuitului în România.
Conform Proiectului de Ordin privind prohibiţia pescuitului în anul 2013, prohibiţia generală în acest an este de 60 de zile din 08.04.2013 până pe 06.06.2013 inclusiv. Această perioadă este diferită pentru anumite zone (dar care nu sunt cuprinse în judeţul Neamţ) sau pentru unele specii. Pentru peştii ce pot fi întâlniţi la noi sunt următoarele intervale de interdicţie: ştiucă, de la data publicării în Monitorul Oficial a până la data de 25 martie 2013. În perioada 8 aprilie – 6 iunie inclusiv, pescuitul ştiucii se poate efectua numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ/sportiv şi a momelilor artificiale, cu eliberarea în mediul acvatic natural; lostriţa, lipanul şi mihalţul tot timpul anului; păstrăvul indigen, păstrăvul curcubeu, păstrăvul fântânel şi coregonul, începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 30 aprilie şi între 15 septembrie – 31 decembrie 2013.
Apele din judeţul Neamţ aflate în proprietate publică sunt împărţite în ape de munte, administrate de Romsilva şi ape colinare şi de şes pentru care este răspunzătoare ANPA.
ANPA nu se ocupă direct de administrarea şi supravegherea apelor ci acreditează diverse asociaţii de profil, cum ar fi AJVPS. În ultimii ani, pentru pescuitul sportiv/recreativ se plătea permisul de pescuit emis de ANPA in valoare de 30 lei şi taxa de acces în zona de pescuit care era percepută de asociaţia acreditată.
Ne-am interesat despre situaţia actuală şi am găsit Decizia numarul 8/10.01.2013 a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură care spune că până la publicarea în Monitorul Oficial a unei hotărâri de guvern specifice, practicarea pescuitului recreativ/sportiv pentru anul 2013 se face în baza permisului eliberat de ANPA în anul 2012 şi a chitanţei privind plata taxei de autorizare pentru anul 2013. Această taxă este, momentan, tot de 30 lei.
Domnul Toader Roca ne-a declarat că AJVPS Neamţ, al cărei director este, oferă carnete de pescuit pentru apele colinare nemţene (Bistriţa şi unii afluienţi ai săi, Moldova, Siretul şi afluienţii lor). Acest carnet cuprinde şi permisul ANPA, costă 70 lei, cu reduceri pentru pensionari, studenţi, veterani şi, până la alte reglementări, permite pescuitul inclusiv pe lacurile de acumulare nemţene şi pe apele naturale din custodia AJVPS Botoşani.
În privinţa lacului de acumulare Izvorul Munţelui de la Bicaz, situaţia este ceva mai complicată. Acest lac, ca şi apele curgătoare de munte şi celelalte lacuri de acumulare din judeţul nostru sunt în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva. Aceasta a impărtit lacul mai multor asociaţii: AJVPS, cea mai mare suprafaţă, Bibanul, în golful Potoci, Lupul Cenuşiu între pârâul Secu si Ceahlău. Domnul inginer Alexandru Băluţ de la departamentul de vânătoare şi pescuit al Romsilva Neamţ ne-a precizat că în prezent mai sunt în vigoare contractele cu Lupul Cenuşiu şi Bibanul. Pentru restul lacului este suficient ca pentru a putea pescui, să deţii permisul ANPA vizat în 2012. Totuşi, săptămâna aceasta, a aflat că în scurt timp vor veni noi reglementări pe care ni le va comunica.
Vă vom ţine la curent cu noutăţile pe care atât guvernul cât şi ANPA şi Romsilva le pregătesc. Până atunci vă urăm, vorba cântecului: Rupevi-s-ar băţu-n trii, ca mijlocul mândruţii!
Maximilian MARIN
www.outdoor-magazin.ro