16.3 C
Piatra Neamț
sâmbătă, octombrie 23, 2021

Domnilor consilieri, vă rugăm să tăiaţi panglica!

Politică

Deputatul de Neamţ Iulian Bulai, potenţial ministru al Culturii în Guvernul Cioloş

Deputatul USR PLUS (de Neamţ) Iulian Bulai este opţiunea lui Dacian Cioloş pentru preluarea Ministerului Culturii, potrivit listei de ministeriabili prezentată aseară...

Deputatul Remus Munteanu: La mulţi ani celor care poartă numele Sfintei Parascheva!

Sfânta Parascheva, această cu adevărat mare şi vestită între femei, cuvioasă şi pururea pomenită, să vă aibă în pază și să vă...

Deputatul Remus Munteanu: Semnează petiția pentru susținerea proiectului de lege propus de PSD privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze!

Deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, a lansat pe pagina sa socializare apelul Partidului Social Democrat privind semnarea petiţiei pentru susţinerea proiectului...

PSD Neamţ: Românii mor pentru că nu încap în spitale, iar Cîțu își răsfață propriii primari! Votanții de la Congresul PNL au fost răsplătiți!

Micimea liberală se vede în aceste momente, când românii mor pecapete ori stau pe câte un colț de scaun în spitale,...

Domnilor Consilieri Judeţeni şi ai Consiliului Local Piatra-Neamţ lăsaţi la o parte discuţiile „sterile” din şedinţele de consilii şi redaţi copiilor, tineretului, pensionarilor… TEATRULUI TINERETULUI, clădire ce este închisă de mai bine de doi ani!
De ceva vreme a intrat în „gura târgului” disputa despre modul în care a fost renovată clădirea TT. S-a scris în presă, s-a iniţiat chiar şi o PETIŢIE adresată autorităţilor, a avut loc o întrunire la care am participat şi eu, cu realizatorii lucrărilor de renovare a clădirii, cu primarul municipiului, cu actorii teatrului şi  oameni de cultură ce susţin reluarea activităţii normale a instituţiei. Dar, nu s-a întâmplat nimic şi spectacolele de teatru se desfăşoară în continuare în spaţii improprii.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ
Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ

În calitatea mea de om al şcolii şi de conducător al Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ, o asociaţie profesională centenară, în calitatea mea de dascăl care ştie cât de mare este contribuţia teatrului la educarea şi instruirea tinerii generaţii, nu pot sta indiferent în faţa unei asemenea situaţii care se tergiversează nepermis de mult.
De aceea adresez factorilor de decizie din judeţ următoarele întrebări:
– Oare nu este clar că TEATRUL nu este o oarecare/oarece  instituţie de divertisment? Cât ar mai trebui argumentat, că teatrul este o instituţie specializată, iar comunitatea căreia îi aparţine trebuie să se îngrijească de el în mod special?
– Oare cum este posibil ca – într-un oraş unde se joacă teatru încă de pe la mijlocul secolului al XIX-lea, unde s-a construit în 1871 Teatrul „Liciu”, devenit apoi „Costachi Vasiliu”(1909) şi, în sfârşit, „Roxy” în 1935, într-un oraş cu istorie deci, –  această tradiţie să fie întreruptă, din nepăsare, de mai bine de doi ani?
– Nu se ştie, sau s-a uitat, prestigiul de care s-a bucurat şi, deocamdată, se mai bucură TT, acum, când în toamna acestui an, se va deschide cea de a 55-a stagiune a sa? Doriţi ca evenimentul să aibă loc într-o cantină şcolară sau la un cămin cultural din judeţ?
– Se ştie că spectacolele acestui teatru, că Festivalul spectacolelor de teatru pentru copii şi tineret din Piatra-Neamţ au dus faima oraşului în ţară şi străinătate? Unde doriţi să se desfăşoare Festivalul Internaţional de Teatru? În sala de şedinţe a Consiliului Judeţean?
– Se ştie, că pe vremea când doar Teatrul Naţional din Bucureşti avea voie să iasă din ţară, TT câştiga premii importante la festivalurile de profil din San Marino, Veneţia sau Nürnberg? Se ştie deasemenea că TT făcea turnee importante în Danemarca şi Franţa?
–    Se ştie că la acest teatru s-au format „generaţiile de aur” ale teatrului românesc? În ce condiţii poate să repete şi să joace acum trupa TT – una dintre cele mai bune şi mai valoroase trupe din ţară (fapt atestat de  premiile obţinute şi în ultimul timp) – în baruri şi săli de licee?
– Câte intervenţii ar mai trebui făcute, ce argumente ar mai trebui aduse pentru a-i determina pe cei responsabili să înţeleagă un lucru elementar – acela că teatrul nu poate funcţiona în orice condiţii şi oricum?
Nu avem la Piatra-Neamţ aşa de multe instituţii importante pentru comunitate, încât să ne putem permite tratarea cu indiferenţă a unei astfel de probleme. Credem că cei responsabili vor apela, măcar acum, la specialişti în renovarea şi dotarea acestui teatru, punând urgent capăt unei perioade care s-a prelungit nepermis de mult.
Este bine ca finalizarea lucrărilor să aibă loc măcar până în vară, pentru ca redeschiderea porţilor Teatrului Tineretului să poată marca, pentru public şi artişti deopotrivă, sărbătoarea debutului celei de a 55-a stagiuni. În final, adresez o rugăminte autorităţilor:
GRĂBIŢI-VĂ SĂ TĂIATI PANGLICA!
În numele Asociaţiei Învăţătorilor din Judeţul Neamţ,
Preşedinte, Prof. Gheorghe AMAICEI

N.R. Până acum s-au strâns peste 2000 de semnături în favoare petiţiei. Cei care doresc să se alăture demersului pentru redarea Teatrului Tineretului circuitului public pot semna petiţia accesând: www.petitieonline.ro/petitie/32290145

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Schimbare uriaşă după 26 de ani: Primarul Carabelea propune dizolvarea societăţii CMI Urban

Primarul Andrei Carabelea a iniţiat proiectul de hotărâre privind dizolvarea C.M.I. Urban, societate a consiliului Local Piatra Neamţ, după ce, în urmă...

Artistul Dumitru Bezem, 74 de ani. La mulţi ani maestre!

"Mitică Bezem, pictorul, povestea că într-o noapte, pe cînd se lăsase muncit de culorile sale în atelier, a auzit un zgomot la...

Neamţ/600 de persoane şi 14 societăţi, verificate într-o singură zi

În ultimele 24 de ore, structurile teritoriale ale M.A.I. au  desfășurat acțiuni informativ-preventive, împreună cu celelalte instituții implicate, sub autoritatea Instituției Prefectului,...

Poliţia de Prevenire Neamţ: situaţiile de risc on line pentru copii

Următoarele săptămâni aduc pentru copii o perioadă de vacanță, în care aceștia vor căuta modalități pentru petrecerea timpului liber. Calculatorul ocupă un...

Primăria Piatra Neamț a înființat Comisia pentru Protecția Animalelor

Începând din data de 5 octombrie 2021, la nivelul Municipiului Piatra-Neamț s-a constituit Comisia mixtă pentru protecția animalelor, formată din specialiști care...