-0 C
Piatra Neamț
joi, decembrie 7, 2023

Domnilor consilieri, vă rugăm să tăiaţi panglica!

Politică

PSD Piatra Neamţ, reunit în mai multe şedinţe/Administraţia, pensiile şi finalul anului, teme principale

În preajma a trei achiziţii importante pentru organizaţia judeţeană şi cea locală (- vorbind doar de cele publice-  Dan Vasiliu și Florian Adrian Hopșa,...

APP Neamţ a fuzionat cu Alianţa Naţional Ţărănistă, sub sigla AUR. Preşedintă, Emilia Arcan, fostă senatoare de Neamţ

Organizația Județeană Neamț a Alianței Național Țărăniste, a finalizat procesul de fuziune prin absorbție a filialei Alianţei pentru Patrie Neamț. La nivel...

Remus Munteanu(PSD): “Am votat pentru majorarea pensiilor, pentru corectarea inechităţilor pentru cei care au muncit la fel”

Deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, a declarat că a votat, luni, pentru majorarea pensiilor, care va avea loc începând de anul...

Primarul de Gârcina şi doi consilieri judeţeni foşti liberali au trecut la PSD

Comunicat de presă Rezultatele bunei guvernări a premierului Marcel Ciolacu, președintele PSD, și noua viziune a președintelui nemțenilor social-democrați,...

Domnilor Consilieri Judeţeni şi ai Consiliului Local Piatra-Neamţ lăsaţi la o parte discuţiile „sterile” din şedinţele de consilii şi redaţi copiilor, tineretului, pensionarilor… TEATRULUI TINERETULUI, clădire ce este închisă de mai bine de doi ani!
De ceva vreme a intrat în „gura târgului” disputa despre modul în care a fost renovată clădirea TT. S-a scris în presă, s-a iniţiat chiar şi o PETIŢIE adresată autorităţilor, a avut loc o întrunire la care am participat şi eu, cu realizatorii lucrărilor de renovare a clădirii, cu primarul municipiului, cu actorii teatrului şi  oameni de cultură ce susţin reluarea activităţii normale a instituţiei. Dar, nu s-a întâmplat nimic şi spectacolele de teatru se desfăşoară în continuare în spaţii improprii.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ
Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ

În calitatea mea de om al şcolii şi de conducător al Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ, o asociaţie profesională centenară, în calitatea mea de dascăl care ştie cât de mare este contribuţia teatrului la educarea şi instruirea tinerii generaţii, nu pot sta indiferent în faţa unei asemenea situaţii care se tergiversează nepermis de mult.
De aceea adresez factorilor de decizie din judeţ următoarele întrebări:
– Oare nu este clar că TEATRUL nu este o oarecare/oarece  instituţie de divertisment? Cât ar mai trebui argumentat, că teatrul este o instituţie specializată, iar comunitatea căreia îi aparţine trebuie să se îngrijească de el în mod special?
– Oare cum este posibil ca – într-un oraş unde se joacă teatru încă de pe la mijlocul secolului al XIX-lea, unde s-a construit în 1871 Teatrul „Liciu”, devenit apoi „Costachi Vasiliu”(1909) şi, în sfârşit, „Roxy” în 1935, într-un oraş cu istorie deci, –  această tradiţie să fie întreruptă, din nepăsare, de mai bine de doi ani?
– Nu se ştie, sau s-a uitat, prestigiul de care s-a bucurat şi, deocamdată, se mai bucură TT, acum, când în toamna acestui an, se va deschide cea de a 55-a stagiune a sa? Doriţi ca evenimentul să aibă loc într-o cantină şcolară sau la un cămin cultural din judeţ?
– Se ştie că spectacolele acestui teatru, că Festivalul spectacolelor de teatru pentru copii şi tineret din Piatra-Neamţ au dus faima oraşului în ţară şi străinătate? Unde doriţi să se desfăşoare Festivalul Internaţional de Teatru? În sala de şedinţe a Consiliului Judeţean?
– Se ştie, că pe vremea când doar Teatrul Naţional din Bucureşti avea voie să iasă din ţară, TT câştiga premii importante la festivalurile de profil din San Marino, Veneţia sau Nürnberg? Se ştie deasemenea că TT făcea turnee importante în Danemarca şi Franţa?
–    Se ştie că la acest teatru s-au format „generaţiile de aur” ale teatrului românesc? În ce condiţii poate să repete şi să joace acum trupa TT – una dintre cele mai bune şi mai valoroase trupe din ţară (fapt atestat de  premiile obţinute şi în ultimul timp) – în baruri şi săli de licee?
– Câte intervenţii ar mai trebui făcute, ce argumente ar mai trebui aduse pentru a-i determina pe cei responsabili să înţeleagă un lucru elementar – acela că teatrul nu poate funcţiona în orice condiţii şi oricum?
Nu avem la Piatra-Neamţ aşa de multe instituţii importante pentru comunitate, încât să ne putem permite tratarea cu indiferenţă a unei astfel de probleme. Credem că cei responsabili vor apela, măcar acum, la specialişti în renovarea şi dotarea acestui teatru, punând urgent capăt unei perioade care s-a prelungit nepermis de mult.
Este bine ca finalizarea lucrărilor să aibă loc măcar până în vară, pentru ca redeschiderea porţilor Teatrului Tineretului să poată marca, pentru public şi artişti deopotrivă, sărbătoarea debutului celei de a 55-a stagiuni. În final, adresez o rugăminte autorităţilor:
GRĂBIŢI-VĂ SĂ TĂIATI PANGLICA!
În numele Asociaţiei Învăţătorilor din Judeţul Neamţ,
Preşedinte, Prof. Gheorghe AMAICEI

N.R. Până acum s-au strâns peste 2000 de semnături în favoare petiţiei. Cei care doresc să se alăture demersului pentru redarea Teatrului Tineretului circuitului public pot semna petiţia accesând: www.petitieonline.ro/petitie/32290145

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Restricţii sanitar-veterinare în Piatra Neamţ şi şapte comune, din cauza gripei aviare

Gripa aviară - măsuri de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populației Specialiștii veterinari au confirmat noi cazuri de gripă aviară...

Meteo Moldova/Informare ANM de ultimă oră

INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 6 decembrie, ora 18 – 8 decembrie, ora 08Fenomene și zone vizate: precipitații moderate...

Deputatul Ciprian Şerban(PSD): Fiți binecuvântați cu sănătate și fericire, voi și cei dragi vouă!

Prin bunătatea și dărnicia lui, Sfântul Nicolae ne îndeamnă să-i înconjurăm cu grijă, dragoste și iubire pe...

Suspiciune de crimă la Horia. Parchetul a preluat cercetările

La data de 6 decembrie, în jurul orei 07:00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați, de către o femeie...

A doua victimă a murit în accidentul provocat la Borca de un şofer pulbere de beat

Rezumând, un şofer pulbere de beat a omorât doi oameni. IPJ a informat azi dimineaţă: "Din nefericire, la...