16.3 C
Piatra Neamț
sâmbătă, octombrie 23, 2021

Un nemţean la Academia Regală din Scoţia

Politică

Deputatul de Neamţ Iulian Bulai, potenţial ministru al Culturii în Guvernul Cioloş

Deputatul USR PLUS (de Neamţ) Iulian Bulai este opţiunea lui Dacian Cioloş pentru preluarea Ministerului Culturii, potrivit listei de ministeriabili prezentată aseară...

Deputatul Remus Munteanu: La mulţi ani celor care poartă numele Sfintei Parascheva!

Sfânta Parascheva, această cu adevărat mare şi vestită între femei, cuvioasă şi pururea pomenită, să vă aibă în pază și să vă...

Deputatul Remus Munteanu: Semnează petiția pentru susținerea proiectului de lege propus de PSD privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze!

Deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, a lansat pe pagina sa socializare apelul Partidului Social Democrat privind semnarea petiţiei pentru susţinerea proiectului...

PSD Neamţ: Românii mor pentru că nu încap în spitale, iar Cîțu își răsfață propriii primari! Votanții de la Congresul PNL au fost răsplătiți!

Micimea liberală se vede în aceste momente, când românii mor pecapete ori stau pe câte un colț de scaun în spitale,...

Ne e ruşine că sîntem priviţi cu îndoială cînd punem piciorul peste graniţele României. Sîntem etichetaţi hoţi, ţigani, oameni fără cuvînt. Ne e ruşine de privirile piezişe, de măsurile de siguranţă care se iau suplimentar de către străini cînd aud vorbă românească.
Şi totuşi, există români, şi nu puţini, care spală această ruşine. Sînt români care sparg zidul compact  pe care nu l-au ridicat străinii. Unul din aceştia este din Neamţ, maestrul Iulian Arcadie Trofin.
Maestrul nu ştie să vorbească despre sine. Rugat să se prezinte, el vorbeşte inevitabil doar despre elevii săi. Noi vom preciza – pentru că maestrul n-o va face – că aceşti elevi sînt, în mare parte, creaţia Şcolii Româneşti de Muzică Iulian Trofin.
Primul pianist român invitat la Glasgow

Maestrul Iulian Arcadie Trofin
Maestrul Iulian Arcadie Trofin

“Am avut plăcerea să fiu invitat de Academia Regală din Glasgow pentru a susţine un master class studenţilor pianişti si celor care urmează cursuri de masterat  în pian la această renumită universitate. Am fost onorat de această invitaţie din mai multe motive:  în primul rînd, pentru că sînt primul pianist român în acest rol de maestru invitat, să susţin cursuri de perfecţionare pianistică.  Apoi, am fost fericit ca 30 din cei 45 de studenţi pianişti au participat la cursurile mele de-a lungul unei săptămîni.  Şi nu în ultimul rînd, trebuie să menţionez amabilitatea şi profesionalismul cu care am fost primit şi asistat”.
Pianişti nemţeni pe clape regale
A fost o experienţă foarte interesantă. Am lucrat cu tineri pianişti din 15 ţări printre care şi România şi trebuie să spun că la Academia Regală din Glasgow avem trei studenţi care ne reprezintă cu multă demnitate; Daniel Ciobanu din Piatra Neamţ, George Todică din Iaşi şi Ciprian Şerban din Tîrgu Neamţ, student în anul I la canto.
Ne mîndrim, în sensul bun, cu aceşti pianişti  care confirmă  la nivel internaţional validitatea şcolii noastre de pian şi care sînt imaginea alternativă a României în Europa.
Aaron Shorr, şeful catedrei de pian, a avut cuvinte de laudă pentru cei doi pianişti români, laureaţi ai concursurilor internaţionale de pian din Elveţia, Scoţia, Franţa şi cu acest prilej am legat o frumoasă prietenie şi o adevărată punte spirituală cu Scoţia.  Daniel, George şi Ciprian sînt, într-un fel, copiii noştri spirituali şi multe din experienţele lor muzicale sînt legate de Fundaţia Trofin.  Ei s-au pregătit şi se pregătesc în cadrul cursurilor permanente de perfecţionare pianistică pe care eu le susţin la Centrul de Cultură din Budeşti –Neamţ. Am astfel satisfacţia să leg aceste cursuri de experienţele musicale pe care le-am avut ca maestru-invitat în Toronto – Canada, Reggio Emilia – Italia, Muzeul Enescu din Tescani – Bacău”.
Premiile tinerilor pianişti nemţeni la Galaţi, Ploieşti, Iaşi şi Piatra Neamţ: Florin Mantale, marele premiu la concursurile pianistice de la Galaţi şi Ploieşti, Marius Mantale, marele premiu la concursul Pro Piano din Iaşi şi Concursul Czerny din Piatra Neamţ, Adrian Cojocariu, premiul I la Iaşi şi Piatra Neamţ, Alexandru Gîrlea, premiul I la Iaşi şi II la Galaţi, Andrei Preda, marele premiu la Iaşi şi premiul II la Piatra Neamţ , Ştefan Buzdugan, premiul II la Iaşi şi premiul I la Piatra Neamţ, Karina Barticel, premiul III la Iaşi şi Teodora Arabu, marele premiu la Iaşi şi premiul I la Piatra Neamţ.
“Este datoria noastră să-i menţionăm pe aceşti copiii minunaţi din Roman, Iaşi, Piatra Neamţ, care muncesct foarte mult şi se dedică pianului cu pasiune.  Bineînţeles, vă mulţumim si dumneavoastră şi tuturor celor care, de-a lungul anilor, au împărtăşit viziunea noastră despre noua educaţie şi încurajarea tinerelor talente din România”.

Mai multe articole

1 COMENTARIU

  1. … de ce nu vrea Germania ca Romania sa intre in spatiul Shenghen, chiar in momentul cind un regizor roman a luat “Ursul de aur” la Berlin?
    Cultura e una, politica alta, iar fenomenul social din introducere exista… asa ca atunci cind mai scrieti despre vreun act cultural, va rog intrati direct in subiect!!! Multumesc!

Comments are closed.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Schimbare uriaşă după 26 de ani: Primarul Carabelea propune dizolvarea societăţii CMI Urban

Primarul Andrei Carabelea a iniţiat proiectul de hotărâre privind dizolvarea C.M.I. Urban, societate a consiliului Local Piatra Neamţ, după ce, în urmă...

Artistul Dumitru Bezem, 74 de ani. La mulţi ani maestre!

"Mitică Bezem, pictorul, povestea că într-o noapte, pe cînd se lăsase muncit de culorile sale în atelier, a auzit un zgomot la...

Neamţ/600 de persoane şi 14 societăţi, verificate într-o singură zi

În ultimele 24 de ore, structurile teritoriale ale M.A.I. au  desfășurat acțiuni informativ-preventive, împreună cu celelalte instituții implicate, sub autoritatea Instituției Prefectului,...

Poliţia de Prevenire Neamţ: situaţiile de risc on line pentru copii

Următoarele săptămâni aduc pentru copii o perioadă de vacanță, în care aceștia vor căuta modalități pentru petrecerea timpului liber. Calculatorul ocupă un...

Primăria Piatra Neamț a înființat Comisia pentru Protecția Animalelor

Începând din data de 5 octombrie 2021, la nivelul Municipiului Piatra-Neamț s-a constituit Comisia mixtă pentru protecția animalelor, formată din specialiști care...