Ne e ruşine că sîntem priviţi cu îndoială cînd punem piciorul peste graniţele României. Sîntem etichetaţi hoţi, ţigani, oameni fără cuvînt. Ne e ruşine de privirile piezişe, de măsurile de siguranţă care se iau suplimentar de către străini cînd aud vorbă românească.
Şi totuşi, există români, şi nu puţini, care spală această ruşine. Sînt români care sparg zidul compact pe care nu l-au ridicat străinii. Unul din aceştia este din Neamţ, maestrul Iulian Arcadie Trofin.
Maestrul nu ştie să vorbească despre sine. Rugat să se prezinte, el vorbeşte inevitabil doar despre elevii săi. Noi vom preciza – pentru că maestrul n-o va face – că aceşti elevi sînt, în mare parte, creaţia Şcolii Româneşti de Muzică Iulian Trofin.
Primul pianist român invitat la Glasgow
„Am avut plăcerea să fiu invitat de Academia Regală din Glasgow pentru a susţine un master class studenţilor pianişti si celor care urmează cursuri de masterat în pian la această renumită universitate. Am fost onorat de această invitaţie din mai multe motive: în primul rînd, pentru că sînt primul pianist român în acest rol de maestru invitat, să susţin cursuri de perfecţionare pianistică. Apoi, am fost fericit ca 30 din cei 45 de studenţi pianişti au participat la cursurile mele de-a lungul unei săptămîni. Şi nu în ultimul rînd, trebuie să menţionez amabilitatea şi profesionalismul cu care am fost primit şi asistat”.
Pianişti nemţeni pe clape regale
A fost o experienţă foarte interesantă. Am lucrat cu tineri pianişti din 15 ţări printre care şi România şi trebuie să spun că la Academia Regală din Glasgow avem trei studenţi care ne reprezintă cu multă demnitate; Daniel Ciobanu din Piatra Neamţ, George Todică din Iaşi şi Ciprian Şerban din Tîrgu Neamţ, student în anul I la canto.
Ne mîndrim, în sensul bun, cu aceşti pianişti care confirmă la nivel internaţional validitatea şcolii noastre de pian şi care sînt imaginea alternativă a României în Europa.
Aaron Shorr, şeful catedrei de pian, a avut cuvinte de laudă pentru cei doi pianişti români, laureaţi ai concursurilor internaţionale de pian din Elveţia, Scoţia, Franţa şi cu acest prilej am legat o frumoasă prietenie şi o adevărată punte spirituală cu Scoţia. Daniel, George şi Ciprian sînt, într-un fel, copiii noştri spirituali şi multe din experienţele lor muzicale sînt legate de Fundaţia Trofin. Ei s-au pregătit şi se pregătesc în cadrul cursurilor permanente de perfecţionare pianistică pe care eu le susţin la Centrul de Cultură din Budeşti –Neamţ. Am astfel satisfacţia să leg aceste cursuri de experienţele musicale pe care le-am avut ca maestru-invitat în Toronto – Canada, Reggio Emilia – Italia, Muzeul Enescu din Tescani – Bacău”.
Premiile tinerilor pianişti nemţeni la Galaţi, Ploieşti, Iaşi şi Piatra Neamţ: Florin Mantale, marele premiu la concursurile pianistice de la Galaţi şi Ploieşti, Marius Mantale, marele premiu la concursul Pro Piano din Iaşi şi Concursul Czerny din Piatra Neamţ, Adrian Cojocariu, premiul I la Iaşi şi Piatra Neamţ, Alexandru Gîrlea, premiul I la Iaşi şi II la Galaţi, Andrei Preda, marele premiu la Iaşi şi premiul II la Piatra Neamţ , Ştefan Buzdugan, premiul II la Iaşi şi premiul I la Piatra Neamţ, Karina Barticel, premiul III la Iaşi şi Teodora Arabu, marele premiu la Iaşi şi premiul I la Piatra Neamţ.
„Este datoria noastră să-i menţionăm pe aceşti copiii minunaţi din Roman, Iaşi, Piatra Neamţ, care muncesct foarte mult şi se dedică pianului cu pasiune. Bineînţeles, vă mulţumim si dumneavoastră şi tuturor celor care, de-a lungul anilor, au împărtăşit viziunea noastră despre noua educaţie şi încurajarea tinerelor talente din România”.
… de ce nu vrea Germania ca Romania sa intre in spatiul Shenghen, chiar in momentul cind un regizor roman a luat „Ursul de aur” la Berlin?
Cultura e una, politica alta, iar fenomenul social din introducere exista… asa ca atunci cind mai scrieti despre vreun act cultural, va rog intrati direct in subiect!!! Multumesc!