George Lazăr este cel de al 13-lea prefect de Neamţ din 1990 încoace. Au fost 14 numiri, însă Alexandru Ţibulcă a fost numit de două ori. Numărul 13 nu pare să-l deranjeze pe tînărul prefect, care probabil nici nu conştientizează că şi-a început mandatul sub o cifră cu ghinion. Încă din antichitate, cifra 13 însemna distrugerea perfecţiunii şi a spiritului. Prefectul nici nu se gîndeşte la asta, el a declarat despre sine – cît se poate de senin – e drept, nu prea modest, că „sînt un factor de echilibru şi uniune”.
Prefecţii Neamţului
Au fost Alexandru Ţibulcă(PDSR), Alexandru Casapu(PDSR), din nou Alexandru Ţibulcă, pînă după alegerile din 1996, cînd a fost înlocuit cu Dan Marian Lospa(PD), unul din cei 15.000 de specialişti ai primei guvernări româneşti de dreapta. Perioada de glorie a prefectului pedist a fost foarte scurtă. Lui i-a urmat Vasile Şendrea, coleg de partid şi jurist în Palatul Administrativ, dar nici mandatul acestuia nu este dus pînă la capăt. Şendrea se îmbolnăveşte de inimă şi în locul său vine Vlad Marcoci, care va fi înlocuit, în 2001, de Vasile Pruteanu. La nici un an după numire, zilele lui Pruteanu erau deja numărate: după interminabile zvonuri de schimbare, află de la presă, în 2003, că nu mai este prefect; este schimbat cu Ioan Munteanu, care părăseşte etajul 1 al Palatului Administrativ, în plin vîrf: fusese ales deputat.
În 2005, în luna ianuarie, este numit prefect, pentru prima dată, un tîrg-nemţean, Toader Mocanu. Era şef la PNL Tîrgu Neamţ, fără vreo altă funcţie administrativă. Şi rămîne pe fotoliul de prefect, 3 ani şi 9 luni.
Următorul prefect vine de la Bacău, şi este prima –şi, pînă în prezent, singura – femeie prefect din Neamţ. Mioara Manea venea din Prefectura Bacău, dintr-un post de funcţionar public, pe mîna PNL. Ea este schimbată, în februarie 2009, cu primul prefect cu adevărat apolitic, Mihai Archip, comisar la Garda Financiară. În 2012, guvernul Ponta îl schimbă pe Mihai Archip cu Dan Constantin (PSD), apoi, foarte repede, pe Constantin cu Ilie Haralmbie Mitea, fost liberal, din Sibiu. Ardeleanul a fost înlocuit, săptămăna trecută, cu George Lazăr, din Roman.
Ce- au fost şi ce-au ajuns
Alexandru Ţibulcă – după funcţia de prefect devine director la o intreprindere de construcţii, apoi deputat. În prezent, pensionar.
Alexandru Casapu – devine notar şi deţine şi în prezent un cabinet notarial în Piatra Neamţ.
Dan Marian Lospa – unul din directorii Serviciului de Asistenţă Socială Neamţ.
Vasile Şendrea – subprefect, acum consilier la Consiliul Judeţean.
Vlad Marcoci – preşedinte al Consiliului Judeţean, preşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu, acum deputat.
Vasile Pruteanu – inspector general adjunct, deputat, preşedinte de Consiliu Judeţean. Acum consilier judeţean şi pensionar.
Ioan Munteanu – de 3 ori deputat.
Toader Mocanu – senator, om de afaceri
Mioara Manea – funcţionar
Mihai Archip – comisar la Garda Financiară
Dan Constantin – preşedinte de CJ, consilier judeţean
Ilie Haralambie Mitea – la dispoziţia guvernului
Surprizele de la numărul 13
George Lazăr, debut de mandat cu declaraţii surprinzătoare.
Ziua învestirii
„Împreună cu instituţiile Ministerului Afacerilor Interne vom încerca să diminuăm incidența acțiunilor infracționale astfel încît în județ să existe un real climat de siguranță”.
Prima zi de muncă
Referitor la sprijinul pe care îl are din partea PNL aripa preşedintelui de la Neamţ: “Pentru a înlătura orice vid(?) de notorietate a mea ori a instituţiei pe care o reprezint – precizez că nu aparţin nici unei alte persoane ori unui grup de interese”.
Referitor la Culiţă Tărîţă: “Nu am venit ca adversar al cuiva”.
Referitor la prietenia cu Dorinel Ursărescu: “Păcat mi-ar fi să spun că nu am o relaţie civilizată cu domnul Ursărescu, dar şi cu ceilalţi deputaţi şi senatori de Neamţ”.
Referitor la faptul că a fost avocatul lui Adrian Botez, alias Ţîţă: “Sînt avocat, asta îmi este meseria, rău ar fi să nu am clienţi”.
Prefecţii, altfel:
Cel mai longeviv – Toader Mocanu, 3 ani şi 9 luni; singurul prefect care şi-a dat demisia.
Cel mai scurt mandat: Dan Constantin, 4 zile; singurul prefect care pierde mandatul „la cerere” , dar forţat de împrejurări.
Alexandru Ţibulcă – singurul prefect cu două numiri.
Dan Lospa – singurul prefect care pierde mandatul din lipsa studiilor, după ce a declarat că le are.
Vlad Marcoci – cel mai tînăr prefect de Neamţ (32 de ani, urmat de George lazăr, 33).
Vasile Şendrea – singurul prefect care pierde mandatul din motive reale de sănătate.
Mioara Manea şi Ilie Mitea – prefecţi din alte judeţe;
Vasile Pruteanu – singurul prefect pentru care PDSR a organizat vot deschis în partid, în 2001.
Ioan Munteanu – singurul prefect care a părăsit funcţia pentru o alta mai mare.
Mihai Archip – primul prefect care declară public convingerile creştine.