0.5 C
Piatra Neamț
luni, decembrie 6, 2021

George Lazăr, prefectul cu numărul 13

Politică

Liviu Dragnea a devoalat încă din 2019 jaful din energie! Un adevăr neluat în seamă şi care ne costă dramatic(Emilia Arcan, preşedinta APP Neamţ)

"Haideți să ne amintim împreună cât adevăr spunea președintele Liviu Dragnea, despre jaful din România …!Dar, din...

Emilia Arcan (A.P.P. Neamţ): La mulți ani, dragi români! La mulți ani, dragi nemțeni!

De ziua noastră, a tuturor romanilor, transmit un gând bun şi un sincer “La mulți Ani!” românilor de pretutindeni și nemțenilor mei...

Remus Munteanu(PSD): LANSĂM PROGRAMUL DE GUVERNARE! Marţi, ora 18

Deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, informează pietrenii despre lansarea Programului de Guvernare a PSD, în...

Bogdan Gavrilescu dă asigurări că PMP nu va ieşi din scena politică, dar nu exclude colaborarea cu PNL

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară Neamţ, Bogdan Gavrilescu a declarat astăzi într-o emisiune TV, că "PMP nu se uneşte cu nimeni!", dar că...

George Lazăr este cel de al 13-lea prefect de Neamţ din 1990 încoace. Au fost 14 numiri, însă Alexandru Ţibulcă a fost numit de două ori. Numărul 13 nu pare să-l deranjeze pe tînărul prefect, care probabil nici nu conştientizează că şi-a început mandatul sub o cifră cu ghinion. Încă din antichitate, cifra 13 însemna distrugerea perfecţiunii şi a spiritului. Prefectul nici nu se gîndeşte la asta, el a declarat despre sine – cît se poate de senin – e drept, nu prea modest, că „sînt un factor de echilibru şi uniune”.

Prefecţii Neamţului

Au fost Alexandru Ţibulcă(PDSR), Alexandru Casapu(PDSR), din nou Alexandru Ţibulcă, pînă după alegerile din 1996, cînd a fost înlocuit cu Dan Marian Lospa(PD), unul din cei 15.000 de specialişti ai primei guvernări româneşti de dreapta. Perioada de glorie a  prefectului pedist a fost foarte scurtă. Lui i-a urmat Vasile Şendrea, coleg de partid şi jurist în Palatul Admi­nistrativ, dar nici mandatul acestuia nu este dus pînă la capăt. Şendrea se îmbolnăveşte de inimă şi în locul său vine Vlad Marcoci, care va fi înlocuit, în 2001, de Vasile Pruteanu. La nici un an după numire, zilele lui Pruteanu erau deja numărate: după interminabile zvonuri de schimbare, află de la presă, în 2003, că nu mai este prefect;  este schimbat cu Ioan Munteanu, care părăseşte etajul 1 al Palatului Administrativ, în plin vîrf: fusese ales deputat.

În 2005, în luna ianuarie, este numit prefect, pentru prima dată, un tîrg-nemţean, Toader Mocanu. Era şef la PNL Tîrgu Neamţ, fără vreo altă funcţie administrativă. Şi rămîne pe fotoliul de prefect, 3 ani şi 9 luni.

Următorul prefect vine de la Bacău, şi este prima –şi, pînă în prezent, singura – femeie prefect din Neamţ. Mioara Manea venea din Prefectura Bacău, dintr-un post de funcţionar pu­blic, pe mîna PNL. Ea este schimbată, în februarie 2009, cu primul prefect cu adevărat apolitic, Mihai Archip, comisar la Garda Financiară. În 2012, guvernul Ponta îl schimbă pe Mihai Archip cu Dan Constantin (PSD), apoi, foarte repede, pe Constantin cu Ilie Haralmbie Mitea, fost liberal, din Sibiu. Ardeleanul a fost înlocuit, săptămăna trecută, cu George Lazăr, din Roman.

Ce- au fost şi ce-au ajuns

Alexandru Ţibulcă – după funcţia de prefect devine director la o intreprindere de construcţii, apoi deputat. În prezent, pensionar.

Alexandru Casapu – devine notar şi deţine şi în prezent un cabinet notarial în Piatra Neamţ.

Dan Marian Lospa – unul din directorii Serviciului de Asistenţă Socială Neamţ.

Vasile Şendrea – subprefect, acum consilier la Consiliul Judeţean.

Vlad Marcoci – preşedinte al Consi­liului Judeţean, preşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu, acum deputat.

Vasile Pruteanu – inspector general adjunct, deputat, preşedinte de Consiliu Judeţean. Acum consilier judeţean şi pensionar.

Ioan Munteanu – de 3 ori deputat.

Toader Mocanu – senator, om de afaceri

Mioara Manea – funcţionar

Mihai Archip – comisar la Garda Financiară

Dan Constantin – preşedinte de CJ, consilier judeţean

Ilie Haralambie Mitea – la dispoziţia guvernului

Surprizele de la numărul 13

George Lazăr, debut de mandat cu declaraţii surprinzătoare.

 Ziua învestirii

„Împreună cu instituţiile Ministerului Afacerilor Interne vom încerca să diminuăm incidența acțiunilor infracționale astfel încît în județ să  existe un real climat de siguranță”.

Prima zi de muncă

Referitor la sprijinul pe care îl are din partea PNL aripa preşedintelui de la Neamţ: “Pentru a înlătura orice vid(?) de notorietate a mea ori a instituţiei pe care o reprezint – precizez că nu aparţin nici unei alte persoane ori  unui grup de interese”.

Referitor la Culiţă Tărîţă: “Nu am venit ca adversar al cuiva”.

Referitor la prietenia cu Dorinel Ursărescu: “Păcat mi-ar fi să spun că nu am o relaţie civilizată cu domnul Ursărescu, dar şi cu ceilalţi deputaţi şi senatori de Neamţ”.

Referitor la faptul că a fost avocatul lui Adrian Botez, alias Ţîţă: “Sînt avocat, asta îmi este meseria, rău ar fi  să nu am clienţi”.

Prefecţii, altfel:

Cel mai longeviv – Toader Mocanu, 3 ani şi 9 luni; singurul prefect care şi-a dat demisia.

Cel mai scurt mandat: Dan Constantin, 4 zile; singurul prefect care pierde mandatul „la cerere” , dar forţat de împrejurări.

Alexandru Ţibulcă – singurul prefect cu două numiri.

Dan Lospa – singurul prefect care pierde mandatul din lipsa studiilor, după ce a declarat că le are.

Vlad Marcoci – cel mai tînăr prefect de Neamţ (32 de ani, urmat de George lazăr, 33).

Vasile Şendrea – singurul prefect care pierde mandatul din motive reale de sănătate.

Mioara Manea şi Ilie Mitea – prefecţi din alte judeţe;

Vasile Pruteanu – singurul prefect pentru care PDSR a organizat vot deschis în partid, în 2001.

Ioan Munteanu – singurul prefect care a părăsit funcţia pentru o alta mai mare.

Mihai Archip – primul prefect care declară public convingerile creştine.

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Locuri de muncă în Neamţ în această săptămână(Document AJOFM)

Zona Piatra-Neamț Denumire loc de muncaNr locuriAGENT DE SECURITATE1AMBALATOR MANUAL4AMBALATOR MANUAL2CASIER5COFETAR2CROITOR2CROITOR-CONFECTIONER ÎMBRACAMINTE, DUPA COMANDA2ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII1FACTOR...

Remus Munteanu(deputat)/Felicitare de Sf. Nicolae

Îl sărbătorim astăzi pe Sfântul Nicolae, cunoscut ca protector în special al celor tineri, devenit peste veacuri...

Piatra Neamţ/Poliţia a prins tâlharii din staţia de autobuz

La data de 3 decembrie a.c., în jurul orei 18:30,  polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați prin SNUAU...

Braconaj pe Lacul Bicaz/Plase întinse pe 130 de metri

La data de 3 decembrie  a.c., polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Neamț au acționat pe luciul de apă al Lacului Izvorul...

Poliţia Neamţ anunţă amplasarea de radare în judeţ; controale la anvelopele de iarnă

Poliţiştii rutieri sunt prezenţi în teren, pentru prevenirea accidentelor de circulaţie iar pentru siguranţa traficului rutier vor fi amplasate radare pe principalele...