21.5 C
Piatra Neamț
marți, iulie 16, 2024

Culiţă, stăpîneşte şedinţa!

Politică

Carabelea: luat, pupat, executat

Nici patru ani nu a durat cariera politică a lui Andrei Carabelea, începută abrupt în iulie 2020, direct din postura de candidat...

Andrei Carabelea a fost destituit de la șefia PNL Piatra Neamț. Liberalii pietreni au un nou președinte

Comunicat de presă Conducerea PNL Neamț a decis dizolvarea Biroului Municipal al organizației liberale din Piatra Neamț.

Totul despre mărirea pensiilor, ajutoare de deces, indemnizații și alte drepturi, în ședința Colegiului Prefectural Neamț

La sediul Instituției Prefectului județului Neamț, la 20 iunie a.c., au avut loc ședințele Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor...

Liberalii la Neamț, învinși, dar fericiți. Radiografia lui Lazăr: în urma PSD-ului, dar mai bine ca în 2020

Conferință de presă la PNL Neamț, cu George Lazăr președinte care nu își reproșează nimic și care prezintă nemțenilor un bilanț fericit...

“De 23 de ani sînt primar dar eu n-am văzut aşa ceva în şedinţa de Consiliul Local la Taşca, ca ceea ce am văzut azi aici!”, a spus primarul Alexandru Drăgan, în plenul unei şedinţe zbuciumate, miercuri, la Consiliul Judeţean.

Ochiul dracului a fost motivul pentru care dragii noştri aleşi numai că nu s-au încăierat, în rest, ieşirile din sală au ţinut loc de negocieri la masa verde, democraţia primarilor n-a reuşit să întoarcă majoritatea formată în Legislativul nemţean, apele s-au tulburat ceva mai mult în politica locală: nici primarii invitaţi şi nici consilierii nu mai ştiau care pe cine înjură, unele nedumeriri s-au iscat pe felul cum au votat unii consilieri. Mirări pe faţa tuturor: ” Da, aşa, dacă e trădare, adică dacă o cer interesele partidului, fie. Dar cel puţin s-o ştim şi noi!”

Banii: ce dracu să împarţi?

Tarata Culita cu banii
Tarata Culita cu banii

Preşedintele Culiţă Tărîţă citeşte împărţirea bugetului. Reiese că la Piatra Neamţ s-ar fi dat ceva mai mult decît suma propusă de el “în rest, spune preşedintele, diferenţe la comune nu prea au fost!”. “Ei, nu! Sînt diferenţe”, au spus unii primari.

Sala, loc de spectacol

Ion Rotaru (primar, scos parcă din minţi, ia microfonul şi iese în faţă; la tonalitatea lui nu mai are nevoie de microfon): “De ce să împărţiţi bugetul dumneavoastră, consilierii? Noi ar trebui să-l împărţim, pentru că noi v-am trimis aici! Dacă voi aţi reprezenta interesele primarilor…”

Emilia Arcan: “Domnule primar, dacă ne-am comporta toţi la fel….”

Bogdan Onu  (consilier, se ridică şi merge la masa preşedintelui): “Domnule Tărîţă, aţi organizat un circ aici!”

Ion Rotaru (revine, mai nervos, despre tăierea bugetului şi criza de la Bisericani): “Eu sunt în stare să pun într-un autobuz toţi bolnavii din spital şi să-i aduc aici. Mă ştiţi că sînt nebun. Dacă nu-mi daţi bani, atunci luaţi spitalul!”

Aurora Bălan (primăriţa de Gîrcina, din spatele sălii, la fel de nervoasă că Ion Rotaru): “Să-l întreb eu pe domnul Dan Constantin dacă în 2005 aşa a făcut cum face acum! În 2005, la inundaţii, dl. Constantin împarte – la Ceahlăul 5 miliarde, la Grinţieş 4, iar tu, Aurora, că eşti mai aproape, ia tu 500 de milioane. Cînd o să lucreze consilierii judeţeni şi pentru primari? Ce-aţi făcut cu Lacul Cuejedel? (se enervează şi mai tare), l-aţi aprobat, şi după aia aţi luat banii şi i-aţi mutat la Piatra Şoimului! (rumoare între consilieri)

Culiţă Tărîţă (calm): “Să lăsăm primarii să vorbească! Să-i ascultăm fără ceartă! Eu am fost cu propunerea ca în acest an să nu se ţină cont la împărţirea bugetului de culorile politice. Să împărţim sărăcia!” (Rotaru şi Tudorel încep să se certe).

Aurora Bălan (se enervează şi mai tare): “La Gîrcina, Consiliul Judeţean n-a făcut nici măcar dumul judeţean! Eu l-am făcut, am împrumutat bani! Vă dau în judecată, mi se pare corect ca să ne daţi banii înapoi!”

Preşedintele continuă cu exemple din buget(…) “La Alexandru cel Bun s-au tăiat 5 miliarde…” . Rotaru sare în sus: “Nu se poate, vi-i trimit aici!”.

Peste gălăgia generală se aude vocea primarului de Mărgineni “Vreau să vorbesc, am 5 mandate!”.

Şeful CJ: “Diferenţele se văd pe culoarea politică!”

Primarul de Ştefan cel Mare: “Se dărîmă şcoala, copiii n-au toaletă în şcoală, oamenii calcă în glod, ei mă iau de guler şi spun te-am ales, fă ceva!”.

Sare primarul de Cîndeşti şi-i ia vorba din gură: “Am cea mai mare comună ca număr de familii, am datorii de 3 miliarde pentru şcoală!”

Gabi Pavăl, împăciutor: “Noi am mers pe la primari, am stat de vorbă, le-am promis că vom fi echitabili. Ţine de jurămîntul nostru. Aceste comune, cum e Alexandru cel Bun, e important ca sanatoriul…”

Dan Vasile Constantin revine cu precizări la împărţirea bugetului: “Orice autoritate publică locală are surse de buget…Ţ

Culiţă Tărîţă: “Aţi mai spus-o, nu mai inventaţi roata…!”

Constantin: “Dumneavoastră aţi reinventat-o!”

Primarul de Timişeşti: “În ultimii 4 ani ne plasăm pe ultimul loc, ce-s eu vinovat dacă-s nou? De ce nu primesc bani?”

C. Tărîţă: “Să vă răspundă Dan Constantin!”

Dan Constantin: “Eu sînt doar un consilier judeţean, de ce translataţi această problemă, care este personală, către  mine?”

Culiţă Tărîţă: “Să mă ferească Dumnezeu, înseamnă să vă acord mai multă atenţie decît meritaţi!”

Constantin: “Dumneavoastră vi se acordă mai multă atenţie decît meritaţi!”.

Primarul de Cordun: “Eu sînt cel mai fericit, am zero lei! Ce mai am, vreo 40.000 de lei, îi dau lui Ion Rotaru. Da vin şi vă dau factură la Consiliul Judeîean pentru că am deszăpezit 6,5 km de drum… ”

Culiţă Tărîţă: “Haideţi domnule primar, la ce buget are Cordun”…

Primarul de Cordun: “Da, dar de cîte ori am fost la DNA pentru banii ăştia!? Am 54 de dosare!”.

Primarul de Taşca le spune tuturor din Consiliu că nu ştiu să aducă bani pentru proiecte europene, şi se întreabă la ce-au mai fost buni consilierii. În opinia sa ar fi putut schimbaţi “cu un miliţian care face înmulţirea, fluieră, mergem mai departe! Aţi mers în străinătate, şi ce aţi învăţat? V-aţi adus maşini. Vă informez că este ultimul mandat, o să candidez să fiu mare consilier judeţean!”

Primarul de Tarcău, calm, înşiră cifre, reiese că el este păcălitul fiecărui buget, cu o veşnică ţeapă trasă de Finanţe, cel de Ruginoasa cere să nu se creeze precedent cu taxa sanitară, cel de la Pipirg spune că va împumuta bani, primarul de Urecheni e convins că la cîţi bani a primit o să-l aştepte populaţia cu flori în comună.

Din sală, se aude vocea hîtră a unui primar: “Aoleu, Culiţă, stăpîneşte şedinţa!”

În loc de concluzii:

Dan Constantin, în mare formă, şi-a luat toţi pumnii în cap de la primari. Şi părea că i-a făcut plăcere;

Radu Tudorel a avut ziua stricată pentru că a ratat foarte multe ocazii de a se remarca, cu o excepţie care l-a scos din minţi pe Ion Rotaru;

Primarii au plecat nemulţimiţi, indiferent de culoarea politică;

Culiţă Tărîţă a avut în mîini două găini cu ouă de aur: UNPR-PDL-PPD, o posibilă variantă de majoritate, UNPR-PSD-PNL-PC, o altă variantă. Le-a jumulit pe amîndouă şi a rămas să bată cu o majoritate făcută contra vîntului: PDL-PSD-PNL-PC-PPDD.

Mai multe articole

1 COMENTARIU

  1. La urmatoarea sedinta de CJ, daca nu mai vin primarii (ca s-au lamurit ca au fost pusi in arena precum catei buni de latrat), pot veni cateva autobuze cu tigani de la speranta. Partea de circ va fi asigurata!

Comments are closed.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Timp de 16 zile, nu mai funcționează ghișele de caziere judiciare la Roznov

În perioada 15.07.2024 – 31.07.2024, se suspendă activitatea la ghișeul de primire a cererilor și eliberare a certificatelor de cazier judiciar...

Bucătarii și ajutorii lor, ospătarii și brutarii – căutați de firmele din Neamț

Agenții economici din Neamț au disponibile în această săptămână 57 de locuri de muncă pentru bucătari și ajutori de bucătari, 35...

Anunțuri APA SERV SA/Iulie 2024/Întreruperi, presiune redusă, lucrări

15 iulie 2024 Pentru remedierea unei avarii la reţeaua publică de distribuţie a apeipotabile, Compania Județeană APA SERV S.A....

Un tânăr șofer cu alcoolemie ridicată, s-a răsturnat cu mașina la Dobreni

La data de 14 iulie Iurie a.c., în jurul orelor 21:30, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Neamț au fost sesizați cu privire...

S-a tras cortina peste o ediție de succes a Vacanțelor Muzicale Piatra Neamț

Orchestra ”Ionel Perlea” a încheiat aseară Vacanțele Muzicale ediția a 49-a Piatra Neamț 2024, într-un concert de operă din arii celebre....