Vosganian la Piatra Neamţ, ALDE, şoricelul şi elefantul, onoarea în politică şi relaţia cu PSD Vosganian la Piatra Neamţ, ALDE, şoricelul şi elefantul, onoarea în politică şi relaţia cu PSD
Colaborarea ALDE cu PSD – de la nivel central spre judeţe – a fost unul din subiectele pe care Varujan Vosganian şi preşedintele ALDE... Vosganian la Piatra Neamţ, ALDE, şoricelul şi elefantul, onoarea în politică şi relaţia cu PSD

Colaborarea ALDE cu PSD – de la nivel central spre judeţe – a fost unul din subiectele pe care Varujan Vosganian şi preşedintele ALDE Neamţ, Ion Asaftei, le-a abordat sâmbătă, la Piatra Neamţ.

În contextul abordării subiectului dinspre PSD în raportul de forţe elefant – şoarece, dar şi a opţiunii ALDE de a face alianţă cu un partid social-democrat şi nu cu unul de dreapta, Varujan Vosganian, a explicat, în stilul său politico-literar:

Este o alianţă cerută de necesităţi! Trebuia să stăvilim tot ce s-a întâmplat, cu sute de mii mandate de ascultare tehnică, cu zeci de mii de mandate pe siguranţă naţională!

Partea politică a mers cu PSD iar partea freatică, Securitatea, Procuratura a mers cu Băsescu, noi, ALDE, trebuia să alegem cu cine mergem mai departe!

Marea diferenţă era că cei care mergeau cu PSD nu mergeau la distrugere, PSD, după mineriadă, nu a mai practicat distrugerea, după ce lui Iliescu i-a trecut frica de Coposu şi de rege, PSD nu a mai atacat flagrant adversarii politici ca să le distrugă existenţa. Eu nu ştiu adversari politic care să fi fost purtaţi prin cătuşe.

În acel moment, Călin Popescu Tăriceanu şi cu mine am decis că mai nociv pentru societatea românească este această parte care a ales să meargă cu Securitatea şi Procuratura, şi s-a dovedit că am avut dreptate.

Opţiunea noastră de a merge în alianţă cu PSD a fost corectă. Că opţiunea noastră la guvernare de a avea această atitudine încăpăţânat liberală în ce priveşte valorile economice şi conservatoare, tradiţioonale, a fost corectă, e dovadă că ALDE a crescut în sondaje. Şi încă ceva: trebuie să ne învăţăm ca în politică să respectăm cuvântul dat. Noi, când am participat la campania electorală, am spus că vom face guvern cu PSD! Sigur că şi colegii de la PSD trebuie să ne respecte ca parteneri de alianţă, fără să facă, cum am înţeles că se face în unele judeţe, glume cu elefantul şi şoricelul şi care uită povestea cu şoricelul rozând plasa, a salvat elefantul de captivitate! Noi nu suntem şoricelul, după cum nici dânşii nu sunt elefantul (…) Dânşii să vorbească în numele miniştrilor lor şi noi în numele miniştrilor noştri”.

Ion Asaftei, vice-preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ şi preşedinte ALDE, a atacat deseori acest subiect, direct sau mai voalat, în conferinţele de presă:

Eu am dezvoltat subiectul acesta destul  de profund: există o coaliţie fortă din PSD-ALDE, la Neamţ, dintr-o majoritate de 35, 16 cu 2 este egal. Tot ce s-a făcut până acum privind dezvoltarea judeţului, este contribuţia PSD-ALDE. Omisiunea asta nu este elegantă, este deranjantă. Percepţia polulaţiei este totuşi că noi creştem în sondaje şi cred că asta face parte cu acea pălmuţă dată unei asemenea abordări în cadrul judeţului, dar şi la nivel naţional”.

Guvernând totuşi, împreună cu numitul elefant , Varujan Vosganian a încheiat în termeni mai concilianţi: „Totuşi, la nivel naţional, coaliţia funcţionează mai bine. În plan local, colabărările sunt mai precare şi mai ambigue, de exemplu, la Iaşi, colaborarea este numai pe scenă. Şi nici pe scenă. Nu discutăm despre obiectivele judeţului, nu vorbim împreună…

(…)Pentru PSD, prezenţa ALDE a fost ca ginul tonic, fără stropul de gin nu capătă gust. Şi cu decenţă”!

Viaţa Nemţeană