Turist cu şanse minime de viaţă, salvat în masivul Ceahlăul. Salvamont Neamţ: „Mare, mare noroc a avut” Turist cu şanse minime de viaţă, salvat în masivul Ceahlăul. Salvamont Neamţ: „Mare, mare noroc a avut”
Salvamont Neamţ, duminică noaptea, ora 2: Salvamont Neamţ intervine la aceasta oră cu doua echipe de căutare – salvare şi o unitate canină în... Turist cu şanse minime de viaţă, salvat în masivul Ceahlăul. Salvamont Neamţ: „Mare, mare noroc a avut”

Salvamont Neamţ, duminică noaptea, ora 2:

Salvamont Neamţ intervine la aceasta oră cu doua echipe de căutare – salvare şi o unitate canină în zona de abrupt din versantului estic a masivului Ceahlău. Un turist din judetul Neamţ a sunat în urmă cu câteva ore la 112, afirmând că este într-o zonă cu pereţi de stâncă , fără lumină şi fără posibilitate de a se orienta. Operaţiunea are un grad mare de dificultate şi risc crescut.

Filmul evenimentului

Turistul, un bărbat din Neagra, de 54 de ani, a urcat cu maşina pe Ceahlăul pe la Poiana Stănilelor, urmând să ajungă în vârf şi să coboare tot pe la Stănile. Era cu un grup. Ceva s-a întâmplat pe traseu, că bărbatul a decis să coboare muntele până la Neagra pe jod. Astfel că a plecat de la Cabana Dochia la ora două ziua. La 112 a sunat abia la 22,30, timpul fiind unul din factorii decisivi în misiunea de căutare salvare. Raportat la această perioadă ar fi putut fi oriunde, însă salavamontiştii nemţeni au căutat alte indicii decât cele 10 ore de rătăcire. De exemplu, din explicaţiile cam bâlbâite ale bărbatului, a reieşit că el NU A AJUNS la punctul amenajat de Salvamont de pe traseul normal, ceea ce a mai restrîns aria.

Zona în care a fost găsit este una în care au murit oameni în alte cazuri. Extraordinar de greu accesibilă chiar şi pentru profesionişti.

A fost găsit la ora 3 noaptea, puternic deshidratat. În realitate, era la o oră şi jumătate distanţă de cabana Dochia. Nu a putut justifica ce a făcut timp de 8 ore. 

Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, a declarat pentru ziarul Viaţa Nemţeană: „A avut mare, mare noroc! Echipele au plecat în misiune cu şanse minime. Am aflat apoi ce s-a întâmplat. Era puternic deshidratat. I-am acordat primul ajutor iar acum se află acasă”. 

Viaţa Nemţeană