Sfântă din Neamţ, beatificată la Nisiporeşti. Delegaţie de la Vatican în Neamţ Sfântă din Neamţ, beatificată la Nisiporeşti. Delegaţie de la Vatican în Neamţ
Radio Vatican: Biserica catolică din România va avea o nouă Fericită: Veronica Antal, fecioară, martiră (1935-1958) În total mai există încă cinci români care au... Sfântă din Neamţ, beatificată la Nisiporeşti. Delegaţie de la Vatican în Neamţ

Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, episcopul de Iaşi, Petru Gherghel, Înaltpreasfinţitul Miguel Maury Buendia – Nunţiul apostolic în România şi Republica Moldova, numeroşi episcopi, preoţi şi persoane consacrate şi credincioşi au participat la un eveniment cu totul special în Neamţ: slujba de beatificare a Veronicăi Antal, la Biserica Adormirea Maicii Domnului, de la Nisiporești.

Prezent la eveniment, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, a declarat: „Pentru mine, născut și botezat creștin ortodox, a fost un eveniment cu totul special! Am răspuns cu bucurie invitației de a merge la. Veronica Antal este tânăra care s-a născut în această comunitate catolică și al cărei martiriu pentru credinţă a fost recunoscut de Papa Francisc, la 26 ianuarie 2018. Fiind un eveniment extrem de important pentru creștinătate, depășind cu mult granițele țării, am votat, alături de colegii din Consiliul Județean Neamț, asigurarea unui sprijin financiar pentru administrația locală, de la bugetul județului nostru, pentru bună organizare a acestui moment istoric.
Bunul Dumnezeu m-a ajutat să particip la Sfânta Liturghie a beatificării, prezidată de trimisul Papei Francisc, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, în prezenţa A fost o zi cu mare încărcătură emoțională, dată de faptul că am fost martor la un eveniment care va dăinui peste veacuri! 
Felicitări tuturor celor care au contribuit la realizarea unui moment greu de descris în cuvinte, dată fiind măreția lui!”

Veronica Antal s-a născut la Nisiporești, comuna Botești, județul Neamț în ziua de 7 decembrie a anului 1935, din părinții Iova și Gheorghe și a fost botezată în biserica parohială din Hălăucești a doua zi, 8 decembrie, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri. Părinții ei, fiind ocupați cu muncile câmpului, copila a fost crescută mai mult de bunica sa Zarafina care a căutat să inspire Veronicăi dragostea față de Cristos, față de Biserică, conducând-o în primii pași pe calea credinței.

Veronica ANTAL, fecioară, martiră (1935-1958)

Sfântul Părinte papa Francisc a semnat vineri, 26 ianuarie 2018, decretul prin care recunoaște „martiriul Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, aparținând Ordinului Franciscan Secular; născută la 7 decembrie 1935 la Nisiporești (România) și ucisă din ură pentru Credință pe 24 august 1958 la Hălăucești (România)”. Astfel, Veronica Antal a fost ridicată în curând la cinstea altarelor și înscrisă în rândul fericiților Bisericii Catolice.

Viaţa Nemţeană