Scriitor nemţean, premiat internaţional: Cui şi de ce i-ar da votul la Primărie? Scriitor nemţean, premiat internaţional: Cui şi de ce i-ar da votul la Primărie?
Scriitorul nemţean Mihai Merticaru a obținut mai multe premii și mențiuni, cele mai prestigioase fiind Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor, Filiala Bacău (2014) și premiile internaționale Prix... Scriitor nemţean, premiat internaţional: Cui şi de ce i-ar da votul la Primărie?

Scriitorul nemţean Mihai Merticaru a obținut mai multe premii și mențiuni, cele mai prestigioase fiind Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor, Filiala Bacău (2014) și premiile internaționale Prix Litteraires Naji Naaman – Prix d’Honneur (pour oeuvres completes) (Liban, 2016), și Premiul literar internațional Corona (Italia, 2017).

Ce îşi doreşte el de la viitorul primar?

În vremuri de pandemie, dar și în timpuri normale, deplasarea aproape zilnică spre piață n-ar mai trebui să fie un factor declanșator de stres și, în consecință, de agravare a stării de sănătate a fiecăruia dintre noi.

După cum se știe, pe aleea ce duce spre piață, se află câteva magazine care își expun obiectele de vestimentație și de lenjerie intimă drect pe gard, iar zeci de trecători se opresc să cerceteze „valoarea ” mărfii, blocând circulația celorlalți. Asemenea expoziții de prost gust și de comerț țigănesc ar trebui interzise cu desăvârșire, întrucât se dovedesc a fi degradante și umilitoare pentru consumatorul anului 2020.

În această zonă, vrei-nu vrei, nu poți să eviți întâlnirea nas în nas cu altă pesoană care pare să nu fi auzit de COVID-19.

      În tot arealul pieței, e un furnicar de nedescris. Ori pe unde te-ai deplasa, nu-i chip să păstrezi distanțarea socială, nu poți evita pe un luptător pentru libertatea de a merge cu ochii închiși.

     Pentru descongestionarea acestei zone extrem de periculoase pentru sănătatea noastră, propun construirea  de urgență a unui pod peste Cuiejdi, începând din fața Hotelului pieței pe lîngă zidul marelui magazin. Nu trebuie sacrificată decât coșmelia care adăpostește o carmangerie. O administrație curajoasă ar încerca să demoleze toate coșmeliile care adăpostesc Farmacia Catena (aici e o adevărată strungă a oilor ) și celelalte prăvălii din jur pentru deplasarea lejeră a consumatorilor și pentru postarea altor tarabe în aer liber necesare producătorilor particulari care, în pezent, își expun marfa pe jos, prin praf.

     Nu-i nevoie de un arhitect genial pentru a face din zona Pieței Centrale un adevărat templu al zeului comerțului, unde cetățeanul să intre și să iasă cu zâmbetul pe buze. Asta ar însemna un alt standard de viață, pe care cu toții îl merităm.

     Eu voi vota pe acel candidat de primar care îmi promite solemn că amenajarea Pieței Centrale va deveni prioritatea numărul 1 a preocupărilor sale.

Mihai MERTICARU

Viaţa Nemţeană