Sancţiunile după noul Cod Rutier. Peste 0,5 g/l de alcool pur în sânge te poate duce după gratii Sancţiunile după noul Cod Rutier. Peste 0,5 g/l de alcool pur în sânge te poate duce după gratii
Noul Cod Rutier care intră în vigoare pe 15 februarie şi prevede amenzi uriașe chiar şi de 10 ori mai mari. Cine este prins... Sancţiunile după noul Cod Rutier. Peste 0,5 g/l de alcool pur în sânge te poate duce după gratii

Noul Cod Rutier care intră în vigoare pe 15 februarie şi prevede amenzi uriașe chiar şi de 10 ori mai mari.

Cine este prins în trafic că vorbeşte la telefon în timp ce conduce riscă o amendă de 1.600 de lei.

Noul Cod Rutier sancționează cu amenzi cuprinse între 4.080 și 9.600 de lei, depășirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri, în care se produc și pagube materiale, la care se adaugă și suspendarea permisului pe o perioadă de un an de zile. Dacă accidentul se soldează și cu victime, perioada pe care se suspendă permisul este de doi ani. Amenzile și sancțiunile în ceea ce privește alcoolul la volan s-au mărit și ele în noul Cod Rutier.

După noile reglementări ale Codului Rutier, în România şoferii nu au voie să bea deloc alcool. Astfel o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge aduce șoferului o amendă prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni (de la 21 la 50 de puncte – amendă) și o suspendare a permisului de 180 de zile, informează fanatik.ro.

Contraventia (0.2 – 0,5 g/l alcool in sange) este pedepsita cu 21-50 de puncte amenda si cu suspendarea permisului pentru 180 de zile iar infractiunea, peste 0,5 g/l de alcool pur in sange, se pedepseste cu inchisoare intre 1 si 5 ani sau cu amenda penala.

Noua lege prevede amendă de cel puţin 1.000 de lei pentru șoferii care intră în intersecții și nu îi lasă pe cei care au rămas blocați să iasă.

Șoferii agresivi în trafic vor primi drept pedeapsă luarea permisului pentru 90 de zile. De asemenea, șoferii care se fac vinovaţi pentru un accident rutier nu vor mai primi dovadă de circulaţie, iar permisul de circulaţie le-ar putea fi suspendat timp de trei luni.

Dacă până acum, şoferii rămâneau fără permis la acumularea a 13 puncte amendă, noile prevederi spun că acesta va rămâne din nou fără permis la acumularea a 25 de puncte amendă.

O altă modificare care apare menționată în noul cod rutier vizează persoanele care au peste 16 ani şi care vor dori să conducă un moped sau un triciclu. Acestea vor avea nevoie de permis de conducere pentru categoria AM.

Daca unele dintre noile prevederi sunt benefice pentru ridicarea nivelului de siguranta pe drumurile publice, altele sunt dur contestate:

1. Suspendarea permisului pentru neplata amenzilor – aceasta masura face parte din cele aspru contestate deoarece conform noilor prevederi, contravenientul este obligat sa isi plateasca amenda in maxim 30 de zile de la data intocmirii procesului verbal de constatare. Acest lucru contravine dreptului contravenientului de a face contestatie la procesul verbal si a aplicarii masurii numai in urma unei decizii definitive si irevocabile a instantei de judecata. Conform noilor prevederi, Politia Rutiera va acorda o perioada de gratie de 20 de zile peste termenul legal impartita astfel:

  • 5 zile de la expirarea termenului de 30 de zile, timp in care organele abilitate trimit contravenientului dispozitia de suspendare.
  • 15 zile de la data primirii dispozitiei de suspendare.

Viaţa Nemţeană