Salvare la limită pe muntele Ceahlău: Doi turişti erau să moară îngheţaţi! Salvare la limită pe muntele Ceahlău: Doi turişti erau să moară îngheţaţi!
Salvamont Neamţ a salvat doi turişti, dintre care unul cetăţean turc, într-o intervenţie grea, în condiţii de frig extrem, „care a testat la maxim... Salvare la limită pe muntele Ceahlău: Doi turişti erau să moară îngheţaţi!

Salvamont Neamţ a salvat doi turişti, dintre care unul cetăţean turc, într-o intervenţie grea, în condiţii de frig extrem, „care a testat la maxim atât echipamentele de protecţie cât şi pregătirea salvatorilor”, spune Salvamont Neamţ pe pagina sa de socializare.

Acţiunea s-a încheiat cu succes:

„Cei doi turisti au fost adusi la Baza Salvamont Dochia unde au ramas inca o ora pentru ingrijiri medicale. Pe scurt: grupul de patru sau cinci turişti au plecat din Statiunea Durau in jurul orei 12 . Chiar daca erau echipati , conditiile de mediu din zona superioara rivalizau cu cele din zonele arctice . Au inaintat  (7 ore pana in zona Vf. Toaca)foarte greu , viscolul ,vantul si zapada mare le-au macinat fortele pana aproape de limita de la care si fizicul dar si psihicul cedeaza. In zona Şeaua Panaghiei au intrat in noapte. Doi , dintre care unul cetatean strain , au ramas in urma si la un moment dat, au cedat . In aceste conditii, hipotermia se instaleaza foarte rapid si in scurt timp scaderea temperaturii corpului devine ireversibila . Au incercat sa sune la 112 dar erau intr-o zona moarta ( fara acoperire radio) si sistemul n-a functionat.
Alarmarea echipei Salvamont a fost facuta direct de catre primul din grup care, avand o conditie fizica mai buna, a ajuns la Cabana Dochia si a constientizat situatia limita in care se aflau cei ramasi in urma.
Interventia in conditiile in care echipa era pregatita pentru asa ceva si mai mult, anticipase inca din cursul zilei ca se pot confrunta cu persoane disparute in viscol, a avut eficienta maxima ,cei doi fiind gasiti in timp util . Unul din ei era in hipotermie si a fost necesar ca procedura de reanimare termica sa fie inceputa acolo ,in zapada, prin aplicarea de petch-uri termice la incheeturi in zona toracelui si a axilelor, rehidratare , izolare cu folie termica etc. Ulterior dupa ce au fost adusi la Baza Salvamont au fost incalziti, rehidratati si tinuti sub observatie pană cand starea lor s-a ameliorat”, a declarat Radu Papalicef, şeful  Salvamont Neamţ.

 

Viaţa Nemţeană