Rotaru aruncă-n aer Consiliul Judeţean: „Luaţi-vă banii şi puneţi-i pe sicriu! Mercenarilor! Am să pun un afiş cu chipul vostru, scuipaţi aici!” Rotaru aruncă-n aer Consiliul Judeţean: „Luaţi-vă banii şi puneţi-i pe sicriu! Mercenarilor! Am să pun un afiş cu chipul vostru, scuipaţi aici!”
Scenă de neimaginat, azi, în Consiliul Judeţean Neamţ, spre finalul şedinţei: primarul comunei Alexandru cel Bun şi-a ieşit din minţi pentru că la rectificarea... Rotaru aruncă-n aer Consiliul Judeţean: „Luaţi-vă banii şi puneţi-i pe sicriu! Mercenarilor! Am să pun un afiş cu chipul vostru, scuipaţi aici!”

Scenă de neimaginat, azi, în Consiliul Judeţean Neamţ, spre finalul şedinţei: primarul comunei Alexandru cel Bun şi-a ieşit din minţi pentru că la rectificarea bugetară n-a luat nimic, din contră, i s-a tăiat, şi s-a luat de consilieri.

Scurta istorie a acestui scandal teribil a început încă înainte de şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, cînd fostul primar de Piatra a apărut în sală, cu obişnuita-i nonşalanţă, şi l-a întrebat pe unul din consilieri dacă are listele finale cu banii pe comune. Nu că Rotaru n-ar fi ştiut că a fost ras de la mălai, şi încă de foştii săi camarazi de la PSD  (pe care, în treacăt fie spus, i-a ţinut la sînu-i generos de pe vremea cînd era primar la Piatra şi preşedinte de partid). Venise să se convingă, şi, cumva să le bată obrazul.

A stat ca pe jar toată şedinţa, s-a ridicat de pe scaun, iar s-a aşezat, l-au luat căldurile; cu toată atenţia spre o şedinţă în care orgoliile politice au fost evidente pînă la neruşinare, Ion Rotaru a început să comenteze de pe margine şi să promită un discurs de neuitat. Şi l-a făcut. Cînd  a venit vorba de buget…

 

Ion Rotaru (stăpînit): „Vorbesc ca un simplu cetăţean al judeţului. Vreau să înţeleg şi eu care a fost logica, cine a fost acel gânditor, dacă se poate numi aşa, care a decis să ia banii de la comună şi să-i ducă în altă zonă. Cine ar trebui să aibă grijă de spitalul Bisericani? E comunal? Este al judeţului!

Nu mă faceţi să cred că sunteţi nişte mercenari politici. Daţi –mi o

explicaţie logică, motivul. Spuneţi care e logica, vreau să ştiu! Am primit prea mulţi bani, nu am făcut nimic în comună? M-am prezentat şi la şedinţa din primăvară cu aceeaşi problemă. Vă aduc execuţia bugetară. Spuneţi clar că, că daţi pe criterii politice şi gata. Să ştie şi lumea ce faceţi voi aici!”

Dan Manoliu (vicepreşedinte, PSD): „Nu aveţi dreptul să faceţi scandal aici!”.

Ion Rotaru: „Am tot dreptul să spun! Nu se poate aşa. De ce, de ce să n-am dreptul?!”

Culiţă Tărâţă: „Sigur că are dreptul, suntem datori să-i ascultăm pe cetăţeni!”.

A fost momentul în care Radu Tudorel – consilier PSD pe care Rotaru l-a purtat de mînuţă şi l-a ajutat ani în şir să treacă strada – neinspirat, a găsit de cuviinţă să se bage. Că de intervenţie nu putea fi vorba, dulăii PSD-ul tăcînd cu zîmbetul pe buze.  Tudorel a încercat să-i explice motivul pentru care s-au tăiat 12 mii lei de la bugetul comunei Alexandru cel Bun. Atît i-a trebuit lui Rotaru, de parcă numai intervenţia lui Tudorel mai trebuia să ia foc:

Rotaru: Când ai intrat în PSD erai un neica nimeni! Dacă nu eram eu, erai un nimic şi vii acuma (….)”. Către consilierii PSD, roşu de furie: ” Ce aţi făcut pentru PSD? Nu vă e ruşine?”

Radu Tudorel (enervat, se foieşte spre scuan, dă se ridice, se abţine): Vreţi să vă dau o explicaţie? Îmi pare rău, dar ca să dăm bani la

Alexandru cel Bun, înseamnă să-i sărăcim pe alţii. Corect ar fi fost

ca Spitalul Bisericani să fie dat în administrarea Consiliului Judeţean.

Acum 2 ani, eu v-am spus că e o pălărie prea mare pentru comună!”.

Ion Rotaru: „Luaţi-l fraţilor, dacă-l luaţi voi, nu tot voi trebuie să-l plătiţi? Eu l-am ţinut în spinare, dar nu e spitalul meu! O să fac o  panaramă… voi pune un afiş cu consilereii judeţeni pe care o scriu: „Scuipaţi aici!

Nu am nevoie de banii voştri! Puneţi-i pe piept, pe sicrie! Mercerenari ce sunteţi!”.

Între timp, doi consilieri PSD se ridică şi părăsesc sala. Rotaru îşi ia hainele şi pleacă blestemînd.

În urmă: 

Culiţă Tărâţă: „Aţi văzut că aparatul de specialitate al CJ a propus câte

25.000 mii de lei pentru Piatra Neamţ, Tg. Neamţ, Bicaz, Roznov , 20.000 mii

de lei Roman, şi câte 7.000 mii de lei, pentru fiecare comună, astfel încât

fiecare primărie să aibă ceva bani în cont. Noi am vrut să fi corecţi să

împărţim la fiecare egal. Iar PSD a venit cu zero lei pentru Piatra Neamţ, zero lei pentru Roman,  zero lei pentru Roznov, şi 25.000 lei Tg. Neamţ (unde e primar PSD, n.n.)(…)”.

Şi rezultă o listă unde primarii PDL, UNPR, alţii decît PSD  au zero lei la rectificarea bugetară.

De fapt, a fost un sac de la Moşii consilieri pentru PSD, partid care îşi scoate pîrleala pentru anii cînd n-a mai avut puterea şi a fost a cincea roată la căruţă. Numai că la Alexandru cel Bun, există un sanatoriu care, fără simţul deosebit de practic şi gospodăresc al lui Ion Rotaru, ar fi murit. Asta, în condiţiile în care vin aici bolnavi din toată ţara.

Subiectul sanatoriului în sine este mai amplu, şi va face tema altui articol.

Interesantă ni se pare încheierea unei astfel de scene: spre final, primarul de Păstrăveni, Ioan Onisei, şi el în sală (foto 1), se duce la Radu Tudorel şi-i spune că are dreptate. „Are, cum să nu aibă, îi spune el redactorului Viaţa Nemţeană, mie mi-a dat, nu mi-a luat!”.

Răducu se pierde tot de plăcere şi-i dă înainte: „El (adică Rotaru), a luat mereu, primarii noştri au fost atît de vitregiţi, e şi timpul lor, că pe vremea aialaltă, n-au primit!”. 

Neicusorule, asta da politică, numai să nu te pălească tuberculoza!

Mariana OLTEAN TUDOSE

Viaţa Nemţeană