Respingerea unui proiect de hotărâre la CJ: Ordin de la partid sau lipsă de timp pentru lecturare? Respingerea unui proiect de hotărâre la CJ: Ordin de la partid sau lipsă de timp pentru lecturare?
Cât timp îi ia unui consilier local să citească un proiect de hotârâre, în condiţiile în care, spune el, a avut la dispoziţie doar... Respingerea unui proiect de hotărâre la CJ: Ordin de la partid sau lipsă de timp pentru lecturare?

Cât timp îi ia unui consilier local să citească un proiect de hotârâre, în condiţiile în care, spune el, a avut la dispoziţie doar 23 de ore de când a intrat în posesia lui? Proiect care a avut ca noutate doar lecturarea unui contract, e adevărat, mai stufos, dar nu într-atât cât să depăşească cel mult o oră, sub condiţia că în calitate de ales judeţean nu te încurci în citirea unui contract.

Asta s-a întâmplat ieri, în şedinţa de CJ, când a fost respins proiectul privind „Aprobarea atribuirii şi încheierii contractului de concesiune „Delegarea gestiuni unor activităţi componente ale Serviciului de salubrizare a unităţilor administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona 2 Judeţul Neamţ”. Un proiect important de salubrizare pentru 22 de comune şi municipiul Roman, derulat pe bani europeni, cu termene fixe, aprobat deja şi care necesita ieri doar o aprobare formală şi an acelaşi timp capitală ca populaţia beneficiară din cele 23 de localităţi să nu rămână cu gunoiul la poartă.

A fost respins de grupul consilierilor liberali. Lucian Pelepco a motivat: „Am primit abia ieri, (luni, nn) la ora 5, acest proiect şi nu am avut timpul fizic necesar pentru a ne documenta”.

Pe de altă parte, înainte de şedinţă, transpirase informaţia că proiectul nu va fi votat pentru că este ordin de la partid. Poate şi pentru asta Ion Asaftei, preşedintele de şedinţă, a spus:  „Domnule consilier, mesajul transmis de dumneavoastră nu este sincer. Problema este politică, o să vă rog să le explicaţi locuitorilor din cele 22 de comune şi oraşul Roman, de ce stau cu gunoiul în faţa porţii”.

Nu ştim dacă a fost ordin de la partid sau nu. Aproape că n-am crede, şi totuşi, nu ne explicăm: primarul de Roman e PNL, de asemenea, PNL are doi parlamentari din zona Roman, grupul PNL la CJ respinge un proiect favorabil zonei…

Pe  de altă parte, indemnizaţia de şedinţă a unui consilier judeţean, e cam cât pensia unui ţăran care a muncit vreo 20 de ani în agricultură, pe timpul lui Ceauşescu. Chiar nu era timp să citească un contract în 24 de ore?

Viaţa Nemţeană